Marius Budăi anunţă organizarea de informări publice pentru explicarea mecanismului de plată defalcată a TVA

A.C.
Macroeconomie / 6 septembrie 2017

Marius Budăi (Sursa foto: Facebook)

Marius Budăi (Sursa foto: Facebook)

Parlamentarul social-democrat Marius Budăi a anunţat astăzi că a propus Ministerului Finanţelor Publice organizarea unor sesiuni de informare la nivel central şi local în fiecare judeţ pentru explicarea mecanismului de plată defalcată a TVA care va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2018. Astfel, direcţiile regionale şi locale a finanţelor publice ar urma să stabilească un program de întâlniri între reprezentanţii ANAF şi mediul de afaceri pentru clarificarea şi detalierea modalităţii în care va funcţiona acest sistem, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Budăi a declarat: "În calitate de membru în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor consider că este important să explic atât operatorilor economici, cât şi contribuabililor plătitori de taxe şi impozite din ţara noastră care sunt beneficiile mecanismului de plată defalcată a TVA şi modul în care se va aplica acest sistem, începând cu 1 ianuarie 2018. Aproximativ 6 miliarde de lei vor fi aduse în plus, la bugetul statului, până în 2020. Acesta este impactul benefic minim estimat pe care aplicarea TVA defalcat îl va aduce. În prezent sunt 350.000 de firme cărora va trebui să li se aplice TVA defalcat, dar sunt milioane de români care sunt beneficiari ai încasărilor bugetare suplimentare".

Conform sursei, TVA defalcat se introduce gradual, de la 1 Octombrie, opţional, iar de la 1 ianuarie obligatoriu. Firmele care adoptă TVA defalcat până la 1 ianuarie 2018, primesc o bonificaţie de 5% la impozitul pe profit şi li se anulează, în anumite conditii, penalitaţile la TVA restant.

Deputatul PSD a adăugat: "În ceea ce priveşte modalitatea de aplicare a acestui nou mod de colectare a TVA, nu există costuri suplimentare pentru agenţii economici. Conturile de TVA vor fi deschise automat si gratuit de Trezorerie şi nu vor avea comision. Operarea lor se va putea face online, electronic, începând cu 1 ianuarie. Agenţii economici corecţi care îşi achită TVA-ul vor fi avantajaţi prin eliminarea sau reducerea semnificativă a concurenţei neloiale din partea acelora care nu îşi plătesc datoriile către stat, utilizează TVA în alte scopuri şi astfel obţin beneficii incorecte. În acelaşi timp, TVA defalcat permite recuperarea sumelor reprezentând TVA aferentă operaţiunilor efectuate de persoanele aflate în procesul de insolvenţă".

Potrivit sursei citate, ţara noastră deţine recordul în Uniunea Europeană în privinţa neîncasării TVA declarat, cu 37,89%, singurele ţări care mai înregistrează un deficit mai mare de 30% sunt Malta şi Lituania.

Marius Budăi a mai subliniat că "măsura TVA defalcat va fi introdusă împreună cu o serie de avantaje pentru agenţii economici şi anume: scăderea impozitului pe profit de la 16% la 10% pentru persoanele fizice autorizate; eliminarea procedurii executării silite a firmelor în cazul în care sumele datorate statului sunt aferente creanţelor bugetare. Introducerea TVA defalcat este o măsură necesară, prevăzută în programul de guvernare, pentru reducerea evaziunii fiscale şi fraudelor, protejarea intereselor statutului român şi asigurarea resurselor necesare, în beneficiul oamenilor."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb