Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat, miercuri seară, că pensiile nu pot fi mărite diferenţiat, acest lucru fiind neconstituţional, întrebat fiind de o femeie în vârstă dacă nu ar putea fi majorate pensiile mici, informează news.ro.
Întrebat de un alt pensionar dacă ar putea trăi cu 1.700 de lei pe lună, ministrul a răspuns că nu ar putea şi că acelaşi lucru i-a întrebat şi el pe reprezentanţii Comisiei Europene.
Prezent, miercuri seară, la Antena 3, ministrul Muncii, Marius Budăi, a fost întrebat de o pensionară dacă ar putea majora pensiile mici, el afirmând că acest lucru nu este posibil.
"Este neconstituţional şi nelegal să mărim pensiile diferenţiat pentru că am încălca principiul contributivităţii, dar pentru pensia minimă am majorat-o cu 25% de la 1 ianuarie. Pentru pensiile mici avem aceste măsuri care se vor aplica până la sfârşitul de an, din două în două luni, vor intra în vigoare din iunie, se vor face imediat cum există posibilitatea, plăţile, nu va exista să nu se plătească şi să fie prinsă şi luna iunie, indiferent când se va face plata. Suntem în perioada de discuţii cu Comisia Europeană, ne închidem pe majoritatea discuţiilor, deci nu există probleme aici", a declarat Marius Budăi.
Ministrul Muncii a fost întrebat de un alt pensionar dacă ar putea trăi cu 1.700 de lei pe lună.
"Nu. Este aceeaşi întrebare pe care eu am adresat-o în deschiderea discuţiilor cu Comisia Europeană atunci când am justificat de ce strig de nebun, spuneau unii, că 9,4 nu este suficient. Am întrebat tranşant, direct, ferm, fără niciun fel de ezitare, pensia minimă este 200 de euro, salariul minim este 300 de euro, dragii mei comisari, dragii noştri europeni, aţi putea trăi cu 200 sau 300 de euro pe lună? Au pus capul jos şi au recunoscut că nu ar putea trăi cu aceşti bani", a răspuns Marius Budăi.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.04.2022, 22:27)
psd a fost actor principal al futrurilor din banii publici, dar au votat pensii si salarii obraznice pentru unele categorii de privilegiati. Acum fac pe milostivii, desi stiu ca nu avem din ce plati nici actualele salarii si pensii.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.04.2022, 23:53)
Budai nu sunt bani.. Nu.mai prostii lumea Romania gafaie...
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2022, 10:32)
i-au furat aia pe care ii reprezinti , neomarxistii epilati !
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2022, 10:58)
matale esti epilat.pe fostele circumvolutiuni !!!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2022, 01:02)
Dar când au fost create cele nesimțite cum a fost?
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2022, 09:31)
Pe principiul contributivitatii cica... Iei pensie speciala, nu pe contributivitate si apoi ti se majoreaza si tie, pe principiul contributivitatii... Explicatii de ministru!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2022, 08:35)
In acest moment, pensiile romanilor nu trebuie marite procentual, (25% de ex. ) Acum toate pensiile romanilor trebuiesc marite cu o suma fixa, atat cat statul isi permite, 1000 de lei de ex. Acest lucru nu af fi in mod cert nici ilegal si nici neconstitutional.
O marire cu o suma fixa, ar ajuta pensiile mici, fara ca acum, acele pensiile mari de 50- 70 de mii de lei, sa mai creasca considerabil.
Ca daca la o pensie de 12 .000 de lei ii mai dati 25%, ii dati in plus 3000 , pe cand, daca la pensia de 1200, daca ii dati 25 % ii puneti doar 300 de lei, adica aproape nimic.
Iar in ce priveste limita de 9,4 % din PIB, va rog sa observati ca, in conformitate cu legea pensiilor din Romania, fondul de pensii se constituie in principal din cotizatiile membrilor inscrisi si apoi, diferite sume cum ar fi dobanzile, ... etc. Acest fond, in anumite situatii poate fi subventionat de stat.
Prin urmare, fondul de pensii publice in Romania nu este al Statului roman si nu este parte a bugetului anual.
Fondul de pensii publice, este al membrilor cotizanti. Statul roman, doar administreaza acest fond.
In aceasta situatie nu este nici a Uniunii Europeane si ea nu poate dispune asupra acestor sume.
Politicienii romani si nu numai, nu au inteles aceasta realitate.
Asadar, cele 9,4 procente nu se refera si se pot referii la sumele cotizate de romani.
Dar aceste procente pot privii subventiile pe cate statul le poate acorda fondului de pensii si desigur sumele necesare acordarii pensiilor speciale pe care Statul roman le-a instituit si care nu trebuiesc platite din fondul de pensii publice, decat in raport cu sumele cotizate de beneficiari.
Beneficiarii de pensii speciale trebuiesc sa incaseze pensiile din bugetul statului care a instituit aceste pensii prin leg, prin ministerele de resort, MApN, MI, JUstitie,...
Si da, fondul acesta si subventia la fondul de pensii, se poate sa nu sa fie mai mare de 9,4 % din PIB.
Si asa pare sa fi gandit si UE.
Dar, dupa cum se vede, conducerea tarii, guvernantii, au rastalmacit iarasi in defavoarea romanilor prevederile cu 9,4 % din PIB, cuprinse in Planul de ..... asa cum cei de la pensii militare au rastalmacit in 2017 legea si nu au mai acordat in continuare o marire a pensiilor militare dispusa in 2016 "(2) Prin derogare de la prevederile art. 59 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, pensiile militare de stat se majoreaza cu 5%." , acordand aceasta majorare numai pentru acel an, 2016.
" Am întrebat tranşant, direct, ferm, fără niciun fel de ezitare, pensia minimă este 200 de euro, salariul minim este 300 de euro, dragii mei comisari, dragii noştri europeni, aţi putea trăi cu 200 sau 300 de euro pe lună? Au pus capul jos şi au recunoscut că nu ar putea trăi cu aceşti bani", a răspuns Marius Budăi."
Mai transati odata, ca dupa cum se vede, aveti cu siguranta dreptatea de partea dv-stra.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2022, 11:01)
O fi fondul de pensii al membrilor cotizanti,nu zic nu.Dar baiu-i ca nu ajunge.Fara injectarea lunara a unor sume venite de aiurea banii nu ajung.Aiurea fiind in general imprumuturile de pe piata internationala.Capisci?
5. o mediocritate ca toti cei care conduc Romania
(mesaj trimis de Ioan în data de 28.04.2022, 09:30)
Mai Budai, nu te fa ca muncesti! Te duci si te milogesti pe la altii ca poate ti-or da o solutie. N-ai solutii, pleci acasa. N-am mai auzit nimic de pensiile speciale. Si acolo sunt solutii. Din nou - N-ai solutii pleci acasa.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2022, 10:30)
sa tineti oamenii in saracie este constitutional ?