MARIUS BUDĂI, MINISTRUL MUNCII: "Mobilitatea muncii nu poate fi limitată, pentru că ne vom trezi fie cu infringement, fie cu o contestare la Curtea Constituţională"

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 2 august 2022

Marius Budăi

Marius Budăi

Marius Budăi, ministrul Muncii nu ia în calcul solicitările primite din partea mediului de afaceri cu privire la blocarea plecării de la o companie la alta a unor muncitori aduşi de peste hotare.

"Am avut o discuţie săptămâna trecută şi am văzut că din partea industriei se doreşte să impunem blocarea în a pleca. E foarte complicat; eu personal nu găsesc soluţia, în sensul că mobilitatea muncii nu poate fi limitată, pentru că atunci ne vom trezi fie cu infringement, fie cu picarea la Curtea Constituţională după un prim atac acolo. De aia repet că singura soluţie este fair-play-ul între industrii, iar o soluţie constituţională ar fi un acord bilateral când se semnează contractul de muncă. (...) Problema principală a noastră va fi cu importul forţei de muncă, în momentul în care vom intra în spaţiul Schengen", a spus ministrul Budăi, în cadrul dezbaterii organizată, ieri, de Alianţa pentru Turism.

Reprezentanţii industriei HoReCa au arătat că este nevoie de specificarea în legislaţie ca încetarea contractului de muncă să poată fi făcută doar cu acordul părţilor, deoarece ei antamează anumite cheltuieli atunci când aduc muncitori din Asia pentru a suplini lipsa forţei de muncă din ţara noastră.

Antreprenorii din HoReCa s-au arătat nemulţumiţi şi de faptul că prin modificarea Codului Fiscal o parte dintre angajaţii cu contracte part-time multiple, care nu însumează norma întreagă de opt ore, vor fi nevoiţi să plătească impozite ca pentru un contract full-time, dând în acest sens exemplul ghizilor de turism care au contracte de câte două ore cu trei agenţii.

"Dacă discutăm despre part-time, haideţi să fim oneşti: dacă cineva susţine că în România trăieşte cu 890 lei net, eu nu pot să îl cred. Data trecută când s-a luat această măsură, 200.000 de astfel de contracte s-au transformat instantaneu în contracte cu normă întreagă. (...) Am văzut oameni care au lucrat 30-40 de ani şi nu au nici pensia minimă. 20 ani, 25 ani, 15 ani, omul acela a lucrat cu salariul minim două ore sau patru ore. Contribuţia pentru două ore nu îţi ajunge nici pentru 500 lei pensie. (...) Trebuie să punem tot adevărul pe masă", a spus Marius Budăi.

Conform antreprenorilor, HoReCa are aproape 8% din forţa de muncă angajată în ţara noastră, iar numărul contractelor de muncă part-time la nivel naţional ar fi de 1,1 milioane, cu 350.000 subiecţi, ceea ce înseamnă că există contracte multiple.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. nenorocitul asta are principala problema cum sa pastreze asiaticii si africanii slab calificati si neintegrabili in romania ca patronii sa aiba forta de munca ieftina si apoi sa deie afara pe muncitorii romani mai scumpi ,mai batrani si cu pretentii salariale ,este halucinant in romania avem 500000 de someri,plus inca cel putin 1 milion care nu figureaza someri dar nu lucreaza avem vreo 5 milioane de oameni plecati in occident numarul unu in lume la emigrare ,si aceste jeguri de politicieni au treaba cu imigrantii din africa sau asia ,mai escrocilor cu somerii si angajatii romani mai aveti ceva treaba ?sau sa chemati inapoi o parte din romanii plecati afara,acest guvern nu are treaba cu poporul roman este un guvern al corporatiilor si al patronilor si cu aceste politici antinationale pe termen mediu va distruge aceasta tara ,va fi un dezastru social peste 15-20 de ani ,plus romania nu are sanse sa intra in schengen deloc va dati seama ce trafic de persoane va fi atunci cand dispare granita de vest ,o sa intre africanii in tara legal o sa steie doua zile si o sa fuga in vest sa ceara azil ,va dati seama ca austria ,ungaria sau olanda si alte tari nu vor permite asa ceva,deci practic ca sa deie forta de munca ieftina la patroni cretinii astia mai si blocheaza intrarea romaniei in schengen pe veci ,e de moartea mintii

    Cum functioneaza asta? Tu nu il aduci pe om (din asia) cu viza, in baza unui contract de munca? Daca nu isi respecta contractul de munca, se suspenda si viza si il trimiti acasa...

    1. Lasă-l în pace omul e un tembel habarnist și mincinos, bun de nimic.

      Sunt convins că vietnamezii și srilankezii care vin în Romania doar ca sa plece mai departe în Jermanea vor plânge cu lacrimi de crocodil că le-a revocat statul român viza de lucru

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb