Vicepreşedintele Comisiei pentru Cultură şi Media din Senat, Marius Paşcan, a declarat că a sesizat încă din 2013 faptul că Societatea Română de Televiziune (SRTV) ar fi devenit "o gaură neagră a banului public" şi a afirmat că Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) ar trebui să îşi mute o parte din efectiv la TVR pentru a face faţă volumului mare de activitate, potrivit unor surse din presă.
"Aflăm, aproape surprinzător, că, în sfârşit, DNA a descins, după mulţi ani de sesizări, revolte şi degringoladă instituţională, şi la Societatea Română de Televiziune (SRTV). Arătam, sesizam consecvent încă din 2013, prin interpelări şi declaraţii repetate de la tribuna Senatului, că Societatea Română de Televiziune (SRTV) a ajuns o gaură neagră a banului public (...) După atâţia ani de sesizări şi anchete parlamentare oficiale, după prăbuşirea managerială şi economic abisală a SRTV, o importantă instituţie de cercetare penală a statului a descins subit 'cu surle şi trâmbiţe' la împricinata gaură neagră a banului public. La volumul de 'furăciuni' petrecut de-a lungul atâtor ani de izbelişte şi ignorare a 'suspectei', probabil DNA ar trebui să-şi mute o parte din efectiv sau poate întregul efectivul pentru o vreme la sediul televiziunii publice", a spus senatorul PNL.
Acesta a arătat că instabilitatea funcţiilor de conducere de la vârful postului public de televiziune, managementul defectuos, consiliile de administraţie, "care legitimează imixtiunea intereselor politicianiste în activitatea acestei instituţii şi validează risipa şi ineficienţa organizatorică", au plasat TVR într-o criză managerială fără precedent, dar şi fără ieşire.
"Dezinteresul şi complicitatea la şubrezirea postului public, din partea guvernării PSD şi a aliaţilor săi politici, au distrus orice şansă rezonabilă de redresare a SRTV (...) Deşi Parlamentul României a întins o mână binevoitoare şi a validat prin încrederea unui vot majoritar Programul de redresare economică a SRTV, aprobând printr-un act normativ reeşalonarea, pe o perioadă de 7 ani, a datoriilor fiscale acumulate de TVR (în cuantum de circa 65 milioane de euro, în 2012), situaţia managerială a respectivei instituţii continuă să se deterioreze irepresibil", a susţinut senatorul PNL.
Paşcan a spus că numai la TVR Târgu Mureş pierderile anuale ar fi între 5,2 şi 3 milioane de lei anual, începând din 2013, iar din acest motiv a solicitat o anchetă internă privind funcţionarea acestui studio teritorial şi a sesizat Curtea de Conturi a României.
"În acest timp, în mod injust şi defăimător, unii reprezentanţi ai SRTV mă acuzau că mă folosesc abuziv de funcţia de vicepreşedinte al Comisiei pentru cultură şi media din Senatul României pentru a controla răuvoitor activitatea televiziunii publice, deşi prevederile Legii nr. 41, din 17 iunie 1994 (republicată), privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, îmi impuneau această obligaţie şi responsabilitate legală. Am solicitat constant public conducerilor SRTV să răspundă pentru risipa sfidătoare a banului public şi lipsa de reforme organizatorice. Nu pot fi acoperite datorii istorice, câtă vreme nu sunt stopate imensele şi constantele pierderi, rezultat al managementului defectuos", a mai susţinut Marius Paşcan, conform aceloraşi surse.