MARŢEA NEAGRĂ SE AMÂNĂ Iohannis: "Urmăresc cu atenţie intenţia de modificare a Codului Penal"

Ziarul BURSA #Anticorupţie / 27 mai 2015

Iohannis: "Urmăresc cu atenţie intenţia de modificare a Codului Penal"

Preşedintele Iohannis urmăreşte "cu atenţie şi preocupare" procesul legislativ din Parlament privind intenţia de a modifica prevederi ale Codului Penal în materia conflictului de interese, arătând că nimeni nu poate favoriza membri ai propriei familii în exercitarea funcţiilor publice.

"Nu pot fi de acord cu modificarea Art. 301 din Codul Penal, care urmăreşte dezincriminarea conflictului de interese, astfel încât să existe libertatea angajării unor membri ai familiei în cadrul cabinetelor parlamentare. Nimeni nu poate să favorizeze membri ai propriei sale familii în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice", se arată într-o declaraţie a preşedintelui Klaus Iohannis, transmisă ieri de Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului a atras atenţia că, în eventualitatea adoptării de către Parlament a acestor modificări, ele vor fi retrimise Parlamentului sau va sesiza Curtea Constituţională, în virtutea exercitării atribuţiilor sale constituţionale.

Comisia juridică a Camerei a amânat, ieri, dezbaterea pe proiectul de lege privind modificarea Codului Penal referitor la conflictul de interese, potrivit căruia se înlocuia în CP conflictul de interese cu folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Deputaţii jurişti au votat pentru amânarea acestui proiect care se afla pe ordinea de zi a comisiei.

Proiectul de lege modifică articolele 301 şi 308 din Codul penal şi a fost depus la Camera Deputaţilor pe 1 aprilie, după ce a fost adoptat tacit de către Senat. Acesta este iniţiat de 5 parlamentari, printre care deputaţii Marton Arpad (UDMR), Ion Marocico (minorităţi) şi Aurelian Ionescu (PC-PLR).

În forma actuală, conflictul de interese este definit, la art. 301 din Codul Penal prin: "fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul sau, pentru o ruda ori pentru un afin până la gradul doi inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani, sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseste cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică".

În proiect, iniţiatorii propun ca în loc de conflict de interese să fie sintagma "folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane", potrivit Mediafax.

Proiectul mai stabileşte ca aceste prevederi să nu se aplice în cazurile în care actul sau decizia se referă la situaţiile de "emitere, aprobare sau adoptarea actelor normative, ocupare de către o persoană a unei funcţii indiferent în ce modalitate şi sub ce formă se realizează această, exercitarea atribuţiilor de serviciu privind acordarea de către subalterni a drepturilor legale a acestora".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb