MARTIE FINANCIAR Martie în cifre

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 6 aprilie 2020

Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, anunţă că a fost declanşată, de Comisia Europeană, procedura de deficit excesiv pentru ţara noastră.

Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, anunţă că a fost declanşată, de Comisia Europeană, procedura de deficit excesiv pentru ţara noastră.

3 martie

- Cursul francului elveţian atinge cel mai redus nivel al lunii faţă de moneda noastră: 4,5138 lei, conform BNR.

4 martie

- Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, anunţă că a fost declanşată, de Comisia Europeană, procedura de deficit excesiv pentru ţara noastră, ca urmare a faptului că, la sfârşitul anului trecut, deficitul bugetar a fost de 4,6% din PIB, faţă de 3%, cât este limita maximă stabilită de Bruxelles.

- Euro - la cel mai redus curs al lunii faţă de leu: 4,8057 RON, potrivit BNR.

9 martie

- Dolarul atinge cel mai mic curs al lunii faţă de moneda noastră: 4,2182 lei, conform BNR.

12 martie

- Florin Cîţu renunţă la mandatul de premier desemnat.

13 martie

- Senatorul PNL Vergil Chiţac a fost testat pozitiv la coronavirus după ce, în luna februarie, a participat la o reuniune internaţională.

14 martie

- Guvernul Orban 2 a trecut de votul Parlamentului.

- După depunerea jurământului de către noul Guvern, preşedintele Klaus Iohannis anunţă că, încondiţiile răspândirii epidemiei de coronavirus, va instaura starea de urgenţă.

15 martie

- Premierul Ludovic Orban anunţă că rămâne în izolare pentru o perioadă de 14 zile, la Vila Lac 1, după ce a intrat în contact cu senatorul Vergil Chiţac.

16 martie

- Procurorii de la Parchetul General au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de zădărnicire a combaterii bolilor, în cazul senatorului liberal Vergil Chiţac, care a infectat mai multe persoane cu noul coronavirus.

17 martie

- Ministerul Afacerilor Interne emite Ordonanţa militară nr.1/2020.

- Euro atinge cursul maxim al lunii, respectiv istoric, faţă de leu: 4,8448 lei, potrivit cifrelor BNR.

- Gramul de aur, cotat la nivelul minim al lunii: 207,6707 lei, potrivit BNR.

18 martie

- Federaţia Romalimenta dă asigurări că există stocuri suficiente pentru toate categoriile de alimente.

- Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) propune, pe o perioadă determinată, plafonarea preţurilor produselor de strictă necesitate care fac parte din coşul minim de consum lunar.

19 martie

- Dolarul ajunge la cel mai ridicat curs al lunii faţă de leu, respectiv maxim istoric: 4,4864 RON, conform BNR.

- Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală, afirmă că "vârful" epidemiei de coronavirus va fi atins după Paşte, în ţara noastră.

20 martie

- Consiliul de administraţie al BNR a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu 0,50 puncte procentuale, la 2%.

21 martie

- Ministerul Afacerilor Interne emite Ordonanţa militară nr.2/2020.

- Guvernul a stabilit, prin OUG nr.29, sprijinul pe care îl va acorda IMM-urilor pentru creditele bancare obţinute în vederea derulării activităţii şi pentru capitalul de lucru. Garanţia oferită de stat băncilor poate ajunge la 90% din valoarea creditării.

- Ambasada Republicii Populare Chineze în România a donat măşti, combinezoane de protecţie, dezinfectanţi şi mănuşi pentru spitalele din Capitală, donaţia fiind primită de primarul General al Capitalei, Gabriela Firea.

22 martie

- Conducerea Ministerului Sănătăţii a decis suspendarea contractului de management al managerului Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, Adriana Nica, în urma propunerii Corpului de Control al ministerului. Nica a fost înlocuită cu medicul Cătălin Cârstoiu.

23 martie

- Francul atinge cursul maxim al lunii faţă de moneda noastră: 4,5972 lei, potrivit datelor BNR.

24 martie

- Ministerul de Interne a emis Ordonanţa militară nr. 3/2020.

25 martie

- Gramul de aur atinge un preţ maxim record: 232,945 lei, conform BNR.

26 martie

- O lună de la confirmarea primului caz de Covid-19 în ţara noastră - un bărbat de 20 de ani din judeţul Gorj, care a intrat în contact cu un italian infectat, care vizitase România.

- Victor Costache, ministrul Sănătăţii, a demisionat din funcţie, în plină pandemie de Covid 19. Funcţia sa este preluată de Nelu Tătaru, anterior secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

- Managerul Institutului bucureştean de Boli Infecţioase "Matei Balş", Adrian Streinu-Cercel, spune că se impune testarea a 10.514 de persoane din Capitală, ca măsură de prevenţie a răspândirii infecţiilor cu coronavirus.

- Guvernul emite OUG 32 prin care reglementează procedura acordării ajutorului de stat constând în plata şomajului tehnic în proporţie de 75% din salariu, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut, pentru angajaţii companiilor şi firmelor afectate de reducerea activităţii pe perioada stării de urgenţă.

- Guvernul adoptă ordonanţa de urgenţă privind amânarea plăţii ratelor la creditele bancare de către persoanele fizice şi juridice, din cauza stării de urgenţă.

- Preşedintele Klaus Iohannis efectuează o vizită la Spitalul Militar de Campanie ROL II din incinta Institutului Naţional de Gerontologie şi Geriatrie "Ana Aslan" Otopeni.

28 martie

- Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, declară că studiul care presupune testarea bucureştenilor pentru Covid-19 nu este asumat de Ministerul Sănătăţii, ci de Primăria Capitalei şi Institutul Matei Balş, iar proiectul nu are avizul Ministerului pe care îl conduce.

29 martie

- Ministerul de Interne emite Ordonanţa militară nr. 4/2020.

- Mai mulţi medici de la Spitalul Mioveni, inaugurat anul trecut, şi-au dat demisia în urma deciziei potrivit căreia unitatea devine suport pentru Covid-19.

- Ministrul Economiei, Virgil Popescu, anunţă că a început producţia primelor măşti sanitare în România, la o fabrică din judeţul Bihor.

- Ministrul de Interne, Marcel Vela, anunţă plafonarea preţurilor utilităţilor şi carburanţilor la nivelul practicat în ziua respectivă.

30 martie

- Sunt emise Ordonanţele militare nr. 5 şi 6, în contextul extinderii epidemiei de Covid-19 în municipiul Suceava.

- Actul normativ privind amânarea plăţii ratelor la creditele bancare de către persoanele fizice şi juridice a fost retras de la publicarea în Monitorul Oficial şi modificat în şedinţa de guvern.

- Municipiul Suceava şi comunele Adâncata, Salcea, Ipoteşti, Bosanci, Moara, Şcheia, Pătrăuţi şi Mitocu Dragomirnei au intrat în carantină totală, în contextul pandemiei de coronavirus.

- Guvernul adoptă două hotărâri prin care le permite cadrelor medicale să ofere consultaţii la distanţă fără să fie nevoie să le ceară pacienţilor cardurile de sănătate în vederea decontării serviciilor, dar şi suplimentarea numărului de angajaţi la serviciul de ambulanţă şi Direcţiile de Sănătate Publică.

31 martie

- Până la data de 31 martie, pe teritoriul ţării noastre au fost confirmate 2.245 de cazuri de persoane infectate cu virusul Covid-19, potrivit Grupului de Comunicare Strategică. Dintre acestea, 638 de cazuri au fost înregistrate în Suceava. Totodată, în Suceava au fost confirmate cele mai multe cazuri de infectare în rândul personalului medical: 43 de medici, 70 de asistente, 20 de infirmiere, 7 îngrijitoare şi 41 de membri din personalul auxiliar (181 de cazuri în total).

- La finele lunii trecute, la nivel naţional au fost înregistrate 80 de decese din cauza Covid-19, dar şi 220 de vindecări, potrivit datelor oficiale.

- Senatorii au votat proiectul de lege pentru plafonarea preţului medicamentelor şi al alimentelor de strictă necesitate.

- BET, principalul coş de acţiuni al BVB, a încheiat luna martie la 7.625,38 de puncte, în declin cu 16,4% faţă de sfîrşitul lui februarie.

- Indicele compozit BET Plus s-a depreciat cu 16,34%, la 1.141,37 puncte.

- Indicele BET-NG, care urmăreşte evoluţia sectorului energetic şi a utilităţilor, a coborât cu 14,3% în martie, la 580,32 de puncte.

- Titlurile Alro Slatina (ALR) au avut cea mai mare depreciere în martie, în cadrul indicelui BET: -32,9%, la 1,295 lei.

- În topul scăderilor urmează acţiunile Sphera Franchise Group (SFG): -29,61%, la 12,6 lei.

- Banca Transilvania (TLV), cea mai lichidă acţiune de la BVB, a înregistrat un declin de 22,39%, la 1,816 lei.

- Acţiunile BVB, operatorul pieţei noastre de capital, au coborât cu 1,69%, la 23,3 lei/unitate, luna trecută.

- Indicele BET-FI, ce include în structura sa SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), a avut un declin de 13,45%, până la 39.441,94 de puncte.

- SIF Banat-Crişana (SIF1), SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Oltenia (SIF5) au aprobat eliminarea, din actele constitutive, a prevederilor referitoare la limita de deţinere de 5%, fapt ce va intra în vigoare începând cu data de 24 iulie a acestui an.

- Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni listate pe Segmentul Principal al BVB a fost de 1.642,3 milioane de lei în martie, cu 78,83% mai mare decât în februarie; valoarea medie zilnică a tranzacţiilor a urcat cu 62,57%, la 74,65 milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Starea de urgenta va dura inca 8 saptamani a spus aseara la Antena 3, dr. Streinu Cercel. Adica pana in iunie.

    La data respectiva multi vor fi gasiti morti in case dar nu de COVID.. de foame, de plictiseala, de diabet, de atrofierea muschilor, de stres, de altele...  

    Iar atunci, nu va mai avea Ludovic Orban cu cine sa porneasca economia apasand pe butoane. Majoritatea consumatorilor precum si salariatilor pe salarii mici, trimisi acasa, vor fi morti deja.  

    Cadere drastica a pilonul II de pensii cu 10% in martie. Este inadmisibil. Ce face ASF? Ce face ministerul muncii? Ce fac parlamentarii? Cand o sa iesim la pensie o sa ne luam un pachet de biscuitii pe banii din pensia de la pilonul II. Inflatia pe anii 2008-2019 a fost de 41,4%, iar ei punand scaderea asta din martie, au o crestere a fondurilor de pensii pe perioada amintit mai sus de 20%. Pe noi cine ne apara?

    1. Suma e mai mica decat cea depusa, iar cei de la Pilonul 2 si 3 au spus ca fac eforturi ca oamenii sa primaeasca la pensie macar suma cu care au contribuit, ceea ce e inacceptabil.

      Pana la pensie insa, se vor inventa virusi noi care sa ne termine, ca in Italia, Spania si SUA.. deci nu vom mai apuca sa retragem ceva. 

      Economia, in forma actuala, este una in care doar contribui si esti sclav pe viata.. muncesti pentru capitalisti si te alegi in final cu o lula sau cu un tub in gura.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb