MARTIE FINANCIAR Verde pe linie la BVB

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 aprilie 2019

Verde pe linie la BVB
  • document ataşat Randamentul principalilor indici de la Bursa de Valori Bucureşti în luna martie 2019
    apasă aici pentru a descărca.

    Salturi de peste 9% pentru Banca Transilvania şi BRD - Groupe Societe Generale, ce au proiectat indicele BET spre noi maxime anuale

    Discount-uri de tranzacţionare între preţ şi VUAN situate între 32,17% şi 66,85%, pentru SIF-uri

    Indicii principali ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au înregistrat creşteri pe linie în luna martie a acestui an, cu BET descriind o nouă etapă a raliului de recuperare a scăderii de la finalul anului 2018, în condiţiile în care principalul coş de acţiuni al pieţei noas­tre de capital a câştigat, în luna tocmai încheiată, 370 de puncte, echivalentul unui avans de 4,82%, într­-o evoluţie de-a lungul căreia BET a urcat către noi maxime anuale.

    Totuşi, tendinţa ascendentă a decelerat faţă de luna februarie, când BET a urcat cu 10,42%, avansul din martie fiind imprimat, ca şi în luna anterioară, de Banca Transilvania (TLV) şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD), reprezentantele sectorului bancar al pieţei noastre de capital în indicele MSCI Frontier Markets, a căror cotaţie a urcat cu 9,21% respectiv 9,24%, în condiţiile apariţiilor mai multor informaţii în spaţiul public privind îndulcirea prevederilor din Ordonanţa 114/2018.

    Practic, potrivit proiectului de Ordonanţă de Urgenţă ce amendează măsurile din OUG 114, adoptat de Guvern la finalul lunii martie, taxa pe activele bancare se reduce la 0,4%, de la 1,2% cât se vehiculase iniţial, o serie de elemente sunt excluse din activul ce va fi taxat şi în plus, băncile pot beneficia de o reducere a taxei dacă cresc intermedierea financiară şi/sau dacă reduc marja de dobândă dintre creditele şi depozitele în lei sub anumit nivel.

    Totodată, pe parcursul lunii martie, companiile şi-au publicat convocatoarele prin care au chemat acţionarii să aprobe, printre altele, alocarea de dividende, conturându-se din nou tabloul unei burse cu randamente atrăgătoare pentru investitori, în unele cazuri şi prin intervenţia statului care stoarce din nou de bani companiile pe care le deţine.

    În acest context, acţiunile Romgaz (SNG) au urcat 6,77%, în luna martie, a treia cea mai bună evoluţie din cadrul principalului indice al pieţei, în condiţiile în care producătorul de gaze naturale are pe ordinea de zi a adunării din luna aprilie distribuirea, atât din profitul anului trecut cât şi din rezultatul reportat şi alte rezerve, a unui dividend de 4,17 lei/titlu, echivalentul unui randament de 12,89% faţă de ultima cotaţie SNG din luna martie.

    Sphera sapă după noi minime

    Cu o scădere de 8,68%, acţiunile Sphera Franchise Group (SFG) sunt titlurile cu cel mai slab parcurs din cadrul indicelui BET în luna martie, cotaţia companiei ce operează lanţurile de unităţi de alimentaţie Pizza Hut, Pizza Hut Delivery, KFC şi Taco Bell coborând, în data de 28 martie, la nivelul de 17 lei, cel mai scăzut de la listarea din luna noiembrie a anului 2017 şi până în prezent.

    Practic, la finele lunii tocmai încheiată, cotaţia SFG se găsea cu 42% sub primul preţ de tranzacţionare a acţiunii companiei la BVB, titlurile emitentului înscriindu-se pe un traseu descendent începând cu a doua parte a lunii decembrie a anului trecut, ce se află în act şi în prezent.

    Sphera, companie ale cărei acţiuni au o lichiditate redusă în comparaţie cu rulajul înregistrat de titlurile emitenţilor mari de la BVB, a propus acţionarilor distribuirea unui dividend de 0,3524 lei/unitate care, în raport cu ultima cotaţie SFG din luna martie, oferă investitorilor un randament brut de doar 2,03%.

    Apreciere de doar 2% pentru BET-FI

    Cu randamente ale dividendelor situate între 2,48% pentru SIF-Banat Crişana (SIF1) sau chiar fără dividende, dar cu răscumpărări de acţiuni conform propunerii conducerii SIF1 şi 9,87% pentru titlurile Fondul Proprietatea (FP), indicele financiar BET­-FI a marcat o creştere de numai 2,04%, sub cea înregistrată de celelalte coşuri de acţiuni importante de la BVB.

    Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost bifată de acţiunile SIF Moldova (SIF2), a căror cotaţie a urcat cu 4,88% în luna martie, titlurile societăţii de investiţii financiare cu sediul în Bacău afişând şi cel mai redus discount de tranzacţionare dintre toate componentele indicelui BET-FI (dat de raportul dintre ultima cotaţie a lunii martie şi Valoarea Unitară a Activului Net - VUAN) de 32,17%.

    La polul opus se găseşte SIF1, cu o scădere a cotaţiei de 3,23% în luna tocmai încheiată, societatea de investiţii financiare afişând un discount între preţ şi VUAN de 52,01%, în timp ce titlurile SIF Muntenia (SIF4) se tranzacţionau, la finele lunii martie, la cel mai ridicat discount dintre toate componentele indicelui financiar, de 66,85%.

    Acţiunile FP au urcat cu 3,74%, în luna tocmai încheiată, titlurile Fondului situându-se la un discount de 34,72% faţă de VUAN, peste obiectivul avut de administratorul FP, Frank­lin Templeton, de 15%.

    Banca Transilvania şi BRD - Groupe Societe Generale conduc şi topul lichidităţii

    Tot cele două bănci lichide de la cota BVB sunt pe primele două poziţii în topul lichidităţii lunii martie, titlurile TLV cumulând tranzacţii de 263,81 milioane de lei, sumă cu 21,7% mai redusă decât cea din luna februarie, în timp ce BRD a adunat transferuri de 152,66 milioane de lei, în creştere cu 16,3%, pentru aceeaşi perioadă de raportare.

    Podiumul acestui top este completat de titlurile FP, ce au cumulat schimburi de 95,02 milioane de lei în luna tocmai încheiată, cu 39,35% peste cele derulate cu acţiunile Fondului, în luna februarie.

    Valoarea totală tranzacţionată în martie s-a ridicat la 893,57 milioane de lei, în creştere cu 0,95% faţă de cea din februarie, în timp ce rulajul mediu zilnic a fost de 42,55 milioane de lei, cu 3,85% mai mic în comparaţie cu cel din luna anterioară, în condiţiile în care martie a avut 21 de zile de tranzacţionare faţă de cele 20 de şedinţe din februarie.

    Capitalizarea tuturor companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti incluzând şi Erste Group Bank se ridica, la finalul lunii tocmai încheiate, la 158,93 milioane de lei, cu 1,56% peste cea de la finalul lunii februarie.

    În luna aprilie sunt programate adunările acţionarilor în care vor fi supuse la vot propunerile de dividende, iar ulterior companiile vor începe să îşi publice rezultatele financiare pentru primul trimestru al anului 2019.

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    rpia.ro
    danescu.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Oct. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9724
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
    Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    citiesoftomorrow.ro
    cnipmmr.ro
    thediplomat.ro
    hipo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb