MARTIE FINANCIAR Volatilitate sălbatică la BVB, cea mai mare de la şocul Covid

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 aprilie 2022

Volatilitate sălbatică la BVB, cea mai mare de la şocul Covid

Războiul din Ucraina a adus cea mai severă cădere a pieţei din ultimii doi ani, urmată de o revenire spectaculoasă Propunerile de dividende şi includerea unor companii în indicii de pieţe emergente ai FTSE Russell - printre elementele ce au susţinut indicii de la BVB Acţionarii Hidroelectrica au aprobat listarea companiei; Fondul Proprietatea vrea o listare duală

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) s-au confruntat, în martie, cu cea mai severă volatilitate de la şocul Covid-19, principalele coşuri de acţiuni ale BVB încheind luna în apropierea nivelurilor de la finele lui februarie, după ce au suferit cea mai mare corecţie din ultimii doi ani. Indicele BET-XT, ce reuneşte cele mai lichide 30 de titluri ale pieţei noastre, a scăzut cu 0,06%, în martie, la 1.104 puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a urcat cu 1,09%, la 2.391 de puncte.

Rezerva Federală a dat startul creşterii ciclului ratei dobânzii de politică monetară

Pieţele au avut privirea îndreptată către evenimentele din Ucraina, unde Rusia este departe de victoria rapidă pe care probabil miza iniţial. Armata ucraineană, ajutată masiv cu echipament militar de apărare de Statele Unite şi aliaţii săi europeni, rezistă forţelor controlate de Moscova, iar oficiali ruşi şi ucraineni au avut mai multe runde de negocieri, fără vreun rezultat privind încetarea focului. Ţările vestice asfixiază Rusia cu sancţiuni economice, împingând-o către autarhie, în timp ce oficialii NATO au subliniat în nenumărate rânduri că, deşi nu se va implica direct în războiul din estul Europei, orice atac al Rusiei asupra unei ţări membre este un atac asupra întregii Alianţe. După mai bine de o lună de la invazia armatei ruse în Ucraina, riscul ca războiul să se extindă pare redus, ceea ce a adus o notă de optimism pieţelor financiare.

Din perspectiva politicii monetare, Rezerva Federală a dat startul ciclului creşterii ratei dobânzii-cheie, pentru a contracara inflaţia ce se află la maxime multianuale. Într-o primă fază, Fed-ul a ridicat dobânda cu 25 de puncte de bază, urmând să opereze încă şase creşteri în acest an şi trei în 2023, ceea ce înseamnă că, probabil, rata băncii centrale din SUA urca spre 2,75%, anul viitor. Practic, Fed-ul şi-a făcut cunoscut întregul ciclu de creştere a ratei dobânzii, iar prin abordarea oarecum temperată semnalează că vrea să găsească un compromis între inflaţie şi creşterea economică.

Aprecieri pe linie pentru principalii indici din Statele Unite

În Statele Unite, indicele S&P a urcat cu 3,6%, luna trecută, în timp ce Dow Jones Industrial Average s-a apreciat cu 2,4%. Nasdaq Composite, ce include companiile ce activează în domenii intensive în cunoaştere, a crescut cu 3,4%, în martie.

De partea noastră a Atlanticului, unde Banca Central Europeană are o abordare mai relaxată în comparaţie cu Rezerva Federală, dar economiile vor fi mai puternic afectate de războiul din Ucraina, indicele pan-european Stoxx 600 a urcat cu 0,6%, luna trecută. La Frankfurt indicele DAX30 s-a depreciat cu 0,3%, în timp ce la Londra indicele FTSE 100 a crescut cu 0,8%.

În acest context internaţional, la care s-au adăugat factori interni precum propunerile de dividende cu randamente ridicate pentru unele companii importante de la BVB, şi includerea a cinci noi emitenţi ai bursei noastre în indicii de pieţe emergente ai FTSE Russell, indicele BET, al celor mai lichide 20 de acţiuni de la noi, a coborât cu 0,03%, la 12.712 puncte, în timp ce cu tot cu dividende coşul de acţiuni a avut un avans de 1,33%, până la 22.950 de puncte, luna trecută.

Creştere de 3,2% pentru BET-NG, cea mai bună evoluţie dintre indicii de la BVB, luna trecută

Având o poziţie favorabilă în actualul context din piaţa energiei şi cu propuneri de dividende cu randamente relativ ridicate, producătorii de petrol, gaze şi energie electrică au avut printre cele mai evoluţii de la BVB, luna trecută.

Volatilitate sălbatică la BVB, cea mai mare de la şocul Covid

Titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au apreciat cu 6,77%, la 44,15 lei, în condiţiile în care compania vrea să distribuie un dividend cu randament de 4,5%, după ce a fost iertată în baza unei Ordonanţe de Urgenţă să aloce 90% din profitul anului trecut. Acţiunile Romgaz (SNG) au urcat cu 4,03%, în martie, până la 40,05 lei, într-o lună în care preţul gazului în piaţa europeană a avut un puseu de creştere la noi maxime istorice. Dar, mai importantă pentru dinamica acţiunii SNG este propunerea alocării unui dividend cu randament de 9,5%, din rezultatul anului trecut şi rezerve.

Într-o lună cu volatilitate sălbatică pentru preţul petrolului, la finele căreia sortimentul Brent a marcat un avans de 7%, acţiunile OMV Petrom (SNP) s-au apreciat cu 1,84%, la 0,47 lei. Producătorul de petrol şi gaze vrea să aloce un dividend cu randament brut de 7,3%.

În cazul utilităţilor, dinamica preţurilor acţiunilor a fost mixtă. Acţiunile Transgaz (TGN) au urcat cu 6,5%, la 213 lei, în timp ce pentru titlurile Compet creşterea a fost de 4,59%, până la 77,4 lei. Conducerile ambelor companii au propus dividende cu randamente de 7-9%. În schimb în cazul Electrica (EL), societate ce a avut pierdere anul trecut şi prognozează că va avea un rezultat negativ şi în acest an, preţul acţiunilor a avut un recul de 5,06%, luna trecută, la 9,2 lei.

Per ansamblu, indicele energetic BET-NG a urcat în martie cu 3,18%, la 859 de puncte, cea mai bună dinamică dintre coşurile de acţiuni.

Acţiunile MedLife, One United Properties şi Bursa de Valori Bucureşti - printre cele mai mari creşteri din BET

Tot la capitolul creşteri se remarcă acţiunile MedLife (M), ce s-au apreciat cu 7,04%, luna trecută, până la 22,8 lei şi One United Properties (ONE), care au avut un avans de 5,16%, la 1,346 lei. Prestatorul de servicii medicale private a raportat rezultate financiare excelente pentru anul trecut şi îşi continuă strategia de creştere bazată pe achiziţii, în timp ce dezvoltatorul imobiliar estimează câştiguri importante pentru acest an.

Fără motive fundamentale evidente, acţiunile Bursa de Valori Bucureşti au urcat cu 11,2%, luna trecută, până la 27,8 lei, probabil în urma unor achiziţii a unor investitori existenţi, menite să-şi sporească influenţa asupra operatorului pieţei noastre de capital.

Într-o lună în care indicele Euro Stoxx Banks a scăzut 3%, acţiunile Banca Transilvania (TLV), cea mai importantă companie de la bursa noastră din indicii agenţiilor de rating, au coborât cu 4,31%, la 2,44 de lei. Titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD), cealaltă bancă importantă de la BVB, au scăzut cu 12,07%, la 17,48 de lei, în primul rând ca urmare a corecţiei ex-dividend aferente alocării din rezultatul anilor 2019 şi 2020.

Acţiunile Purcari Wineries (WINE) s-au depreciat cu 7,5%, luna trecută, la 11,1 lei, în condiţiile în care producătorul de vinuri este situat în Republica Moldova, unde există temeri în ceea ce priveşte o invazie a Rusiei. Titlurile producătorului de materiale de construcţii TeraPlast (TRP) au coborât luna trecută cu 9,56%, la 0,823 lei, după ce compania a venit cu o propunere de dividend ce probabil a dezamăgit investitorii.

Discount-uri de tranzacţionare situate între 64% în cazul SIF Banat-Criaşana şi 50% pentru Evergent Investments şi Transilvania Investments

Indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondul Proprietatea (FP), a urcat în martie cu 2,84%, la 50.616 puncte, îndeosebi datorită evoluţiei titlurilor FP.

Reprezentanţii Fondului împreună cu cei ai Ministerului Energiei au aprobat, în adunarea acţionarilor Hidroelectrica de săptămâna trecută, listarea companiei prin vânzarea de acţiuni deţinute de FP. Fondul preferă o listare duală, cu cel puţin 50% din titluri vândute la BVB, şi estimează o valoare de peste 2,3 miliarde de euro pentru 15% din companie, cea mai mare listare din istoria unei companii româneşti.

În zona SIF-urilor, cel mai important eveniment al lunii a fost rebranding-ul SIF Transilvania în Transilvania Investments, societate care, pentru următorii trei-cinci ani îşi propune diversificarea portofoliului, cu accent pe private equity şi venture capital.

La finele lunii, discount-urile de tranzacţionare dintre preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net se situau între 64% pentru SIF Banat-Crişana (SIF1) şi 50% în cazul Transilvania Investments şi Evergent Investments, în timp ce pentru titlurile FP, diferenţa relativă dintre preţ şi VUAN era de 4%.

Statul a strâns două miliarde de lei prin ultima emisiune de titluri de stat Fidelis

Luna trecută s-a derulat ultima emisiune de titluri de stat Fidelis, croită în patru tranşe în lei şi euro, prin care statul a strâns de la populaţie două miliarde de lei.

În Piaţa AeRO au fost listate acţiunile Bento - Intellectually Curious (2B Intelligent Soft), iar Impetum a lansat primul fond de investiţii dedicat Sistemului Multilateral de Tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti.

Suntem în cea de-a patra lună a anului, iar războiul din Ucraina, principalul eveniment ce a marcat pieţele financiare în acest an, pare departe de a se încheia. Inflaţia este în continuă creştere, apar noi blocaje în lanţurile de aprovizionare, economiile decelerează, iar conflictul de lângă noi acutizează aceste probleme.

Se spune că pieţele nu reflectă condiţiile economico-financiare prezente, ci aşteptările investitorilor pentru următoarele şase-nouă luni. Cel puţin după cum arată acum, se pare că investitorii nu includ în preţuri extinderea războiului, cu impact şi mai profund asupra pieţelor financiare. Pe de altă parte, acţiunile sunt printre puţinele active care pot oferi o protecţie reală în faţa inflaţiei severe cu care ne confruntăm. Rămâne de văzut dacă pieţele anticipează corect condiţiile economice şi politice ale următoarelor luni.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. O cădere impulsiva urmată de un braț market Rally furios

    Sa vedeti voi caderi impulsive...stati asa...ca n o sa mai aveti ce mai scoate. Ce vi se pregateste acum depaseste orice imaginatie de bun simt umana.

    La cascaval (cadavre) vin șacalii si hienele si vor matura totul. Scapa cine poate! Retineti ce va scriu...scoteti va cat mai puteti banii ! 

    1. :)

    ei na! volatilitate " salbatica" .... si cand o sa isi dea drumul serios cu scaderi din 23-27 aprilie 2022 incolo... cum o mai numim?

    a fost asa... o volatilitate de voie buna si veselie :) ....  

    Va exploda mamaliga la BVB!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb