MARTIN MOISE, PRIM-VICEPREŞEDINTELE PATRES: "Statul român supraimpozitează exact producătorii de energie de care are cea mai mare nevoie"

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Energie / 20 decembrie 2021

Martin Moise, Prim-vicepreşedintele Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES)

Martin Moise, Prim-vicepreşedintele Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES)

Statul român supraimpozitează, prin Legea 259 privind plafonarea şi compensarea facturilor, exact producătorii de energie de care are cea mai mare nevoie pentru reducerea preţurilor, a afirmat, vineri, Martin Moise, prim-vicepreşedintele Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES), potrivit Agerpres.

Moise a declarat: "Ar trebui să vedem o revenire (a preţurilor - n.r.) din aprilie-mai, dar ce facem dacă nu o vedem, pentru că o parte dintre producători nu vor mai fi în piaţă din cauza măsurilor luate pentru această iarnă. Suntem într-un moment în care avem nevoie de un restart al investiţiilor care se va amâna şi atunci intrăm într-un cerc vicios. Problema fundamentală pe care o are toată Europa în momentul de faţă este lipsa capacităţilor de producţie şi cea mai mare greşeală pe care poţi să o faci ca stat român în acest moment este să dai în cap producătorilor".

Potrivit acestuia, cei mici vor dispărea din piaţă, iar cei mari îşi vor reduce marginal producţia.

"Uite cum dintr-o măsură administrativă prin care tu vrei să penalizezi un profit nejustificat, îl aduci tocmai pe producător, de care tu depinzi cel mai tare în acest moment, în stare de insolvenţă. Avem o problemă de capacitate în toată Europa, în România este extraordinar de gravă această lipsă de capacităţi de producţie şi ar trebui să stimulăm investiţiile în capacităţi de producţie cât mai urgent se poate. Iar noi, acum, prin nişte reglementări prin care vrem să penalizăm nişte băieţi deştepţi, îi penalizăm tocmai pe cei care produc. Noi omorâm vaca, cea care trebuie să dea lapte, iar aceasta nu este de loc în regulă", a continuat reprezentantul PATRES.

El a arătat că impozitul pentru preţul de peste 450 de lei pe MWh nu se aplică doar pentru energia produsă, ci şi pentru cea cumpărată. Pe bursă în acest moment sunt preţuri de peste 1.000 de lei, iar producătorii de energie regenerabilă au nevoie să cumpere un surplus din piaţă pentru a-şi echilibra producţia.

Reprezentanţii PATRES au dat exemplu o firmă din cadrul organizaţiei, care avea contract de achiziţie de energie pentru tot anul viitor la preţul de 200 de lei pe MWh de la un producător de stat. Acesta din urmă a preferat să rezilieze contractul, să plătească penalităţi şi să vândă energia mai scump pe bursă, iar producătorul din surse regenerabile se pregăteşte de insolvenţă.

"România este importator net şi spunem că ne dorim să construim mii de MW. Cine va face asta? Acel producător care stă să intre în insolvenţă? Poate mai voia să se extindă, să mai facă un parc, poate are prieteni la el în ţară care şi ei ar fi vrut să vină să investească şi o să le spună tuturor: Uite ce m-a făcut statul român, să nu mai mergeţi în ţara aia, nu aveţi ce căuta acolo, mergeţi în Bulgaria sau în Polonia, că acolo lucrurile sunt mai normale", a mai spus Moise.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2812
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9363
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.8147

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb