Afacerea despăgubirii foştilor proprietari a creat spontan adevărate reţele de speculatori care cumpără masiv titluri nominale, de despăgubire sau acţiuni la Fondul Proprietatea. Iar o parte din bani provine din afara ţării. Intermediarii cum-pără cu sacoşa titluri de la foştii proprietari, iar banii îi plătesc tot la sacoşă. Ziarul "BURSA" vă prezintă în exclusivitate povestea unui important fost proprietar, care a primit titluri de la statul român de zeci de miliarde de lei. Domnia sa a acceptat să vorbească despre cei care vînd şi cumpără astfel de titluri şi ne-a împărtăşit din propria experienţă, dar a insistat să-i păstrăm anonimatul.
Omul nostru a fost printre primii care au intrat în posesia titlurilor de valoare nominală, în 2004. Titlurile nominale sînt soluţia fostului guvern de des-păgubire. Cu ele în buzunar foştii proprietari puteau primi, conform legii, acţiuni la companiile scoase la privatizare de către Guvernul Năstase. De atunci a tot încercat să intre ca acţionar la societăţile din domeniul energetic care au fost scoase la privatizare, fără succes însă. "Prin toamna anului 2004, aveam nevoie urgentă de bani şi am încercat să vînd din titluri ca să-mi rezolv problemele", mărturiseşte proprietarul nostru, care deţine de mai mulţi ani şi o afacere în România. A găsit relativ repede cumpără-tori: "Unii erau serioşi, dar ofereau preţuri mici, 30% din valoarea nominală, alţii promiteau multe dar nu inspirau încrederde."
"Erau unii din zona Olteniei, pe care i-am cunoscut prin-tr-un broker, care cică cumpărau pentru Mischie, invocau probabil numele liderului local al PSD ca argument al potenţei lor financiare. Dar propunerea lor era şocantă - eu să le dau titlurile, iar ei o să-mi dea banii după aceea, cînd anume nu se ştia. I-am lăsat în plata Domnului".
Pînă la urmă, omul nostru reuşeşte, după negocieri, să vîn-dă bine o parte din titluri, recuperînd un procent de 60% din valoarea nominală. "Cel care mi le-a cumpărat mi-a spus că banii sînt din Olanda, el fiind doar un intermediar". În 2005, Guvernul Tăriceanu schimbă legea, astfel că toate titlurile şi cele nominale merg la Fondul Proprietatea.
După ce şi-a mai revenit cu banii, proprietarul a început el însuşi să cumpere astfel de titluri cu un procent de pînă la 35% din valoarea nominală. "Cei de la care cumpăram îmi trimteau apoi prietenii lor care aveau şi ei titluri de vînzare. M-am dat peste cap să cumpăr de la cîţiva, fiindcă nu aveam bani. Dar ce m-a şocat, la un moment dat, a fost că unul dintre vînzători avea propria lui afacere şi m-aş fi aşteptat de la el să aibă spirit de comerciant. Dar mi-a replicat că are mai mare încredere că va scoate el profit din bani prin propria lui afacere, chiar vînzînd acum sub valoare, decît aşteptînd să le valorifice prin Fondul Proprietatea. Ceilalţi erau oameni mai mult decît simpli cu nevoi băneşti".
Tranzacţiile se făceau cu sacoşa de bani, la notar. După care omul nostru mergea să le înregistreze la birourile teritoriale ale Autorităţii pentru des-păgubirea foştilor proprietari. Aici nu mică i-a fost mirarea să vadă în registre tot repetîndu-se numele intermediarului olandezilor, care cumpărase şi de la el titluri. Proprietarul nostru spune că ar risca toţi banii în astfel de titluri şi că are încredere că banii i se vor întoarce cu profit. "Din păcate nu mai am bani să cumpăr", spune el cu regret. Dar un regret mai mare îl încearcă atunci cînd ne spune că, deşi este o idee bună, Fondul Proprietatea poate să ajungă în mîna cîtorva inşi, prin prejudicierea a sute de mii de oameni. "V-am povestit toate acestea pentru că nu vreau ca ţara mea să devină un stat bananier, cu o mînă de bogătaşi şi cu marea majoritate a populaţiei sub pragul de sărăcie", ne spune omul nostru. Vorbeşte greoi, şi tot repetă această propoziţie, semn că îl macină de ceva vreme această problemă. Spune că, după ce a citit în ziarul "BURSA" articolele pe marginea acestui subiect, i-a fost şi mai clar că spre asta se îndreaptă Fondul Proprietatea.