Mărturii din infern

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 20 august 2018

Mărturii din infern

Personajul din fotografie este Marian Moroşanu, cunoscut sub porecla de "Ceauşescu". Marian este un erou al Revoluţiei române din decembrie 1989 şi una dintre victimele mineriadei din 13-15 iunie 1990. Marian a fost bătut şi încarcerat în acele zile de către susţinătorii regimului Iliescu. A fost închis mai multe zile şi legat la mâini cu sârmă ghimpată.

De pe urma tuturor suferinţelor, Marian a căpătat mai multe dizabilităţi, iar cea mai evidentă este legată de modul dificil în care comunică. Dar, cu toate acestea, Marian Moroşanu vorbeşte. Iar vorbele îi curg coerent, bine articulate, fără dezacorduri gramaticale şi relatează ceea ce a văzut, ce a trăit, ce a simţit în decembrie 1989, în iunie 1990, în februarie 2017, în primele şapte luni ale anului 2018 şi în 10 august.

Marian a devenit un simbol al protes­telor care durează de aproape 600 de zile împotriva guvernării PSD-ALDE. Marian Moroşanu este o persoană incomodă pentru jandarmi, deoarece nu se teme, vorbeşte liber şi deschis faţă de orice interlocutor are în faţă.

L-am întâlnit în Piaţa Victoriei dis­cutând cu jurnalistul Alexandru Căutiş, cel care l-a intervievat pe colonelul Cătălin Paraschiv, şeful brigăzii Vlad Ţepeş. Deşi unii colegi de breaslă şi o parte dintre protestatari au aruncat cu noroi asupra lui Căutiş, Marian nu îi poa­rtă ranchiună. Pentru că el analizează cuvintele şi înţelege, prin prisma suferinţelor trecute, că este mai important să asculţi omul din faţa ta, chiar dacă nu eşti, uneori, de acord cu el.

După ce l-a ascultat pe Căutiş, Marian a spus: "Nu pot să spun despre Paraschiv că este un criminal, pentru că nu a fost dată o sentinţă de către instanţă. Nici măcar nu este urmărit penal. Nu pot să spun despre omul în alb că este un criminal, atât timp cât nu l-am văzut ca să lovească un om şi nici nu l-am auzit să le ordone, prin viu grai, subordonaţilor lui ca să lovească manifestanţii. Dar nu pot să trec cu vederea că Paraschiv a coordonat toată acţiunea de evacuare a pieţei în data de 10 august, deşi acum văd că la TVR s-a lăudat că a făcut acest lucru altă persoană; unul, pe nume Laurenţiu Cazan. Eu asta îi reproşez lui Paraschiv: că a coordonat acţiunea brigăzii speciale şi că a dispus aruncarea cu gaze în protestatarii paşnici. Dar nu îl pot cataloga drept criminal".

Vocea Pieţei Victoriei - ţinta jandarmilor lui Paraschiv

Referitor la ce s-a întâmplat în 10 august, Marian spune că jandarmii au instigat mulţimea folosind gaze lacrimogene. El recunoaşte însă că au fost şi protestatari nemulţumiţi, care îşi doreau să intre în curtea guvernului.

Marian ne-a spus: "Când un grup a vrut, chipurile, să se plimbe, să înconjoare piaţa, intenţia liderilor acestui grup a fost cu totul alta. În loc să dea roată pe traseul Kiseleff-Antipa-prin faţa guvernului şi să se întoarcă spre muzeul Antipa, când au ajuns la poarta dinspre Aviatorilor a clădirii guvernului, liderii grupului au virat brusc la stânga şi au încercat să forţeze acea poartă. Eu înţeleg că nemulţumirea oamenilor a ajuns la cote maxime, după sute de zile de protest în care nimeni de la putere nu i-a băgat în seamă, dar nu poţi să faci asemenea acte. Protestul paşnic este singura soluţie democrată, civilizată".

Acela a fost primul moment în care jandarmii au folosit gazele. Marian Moroşanu susţine că folosirea gazelor, ulterior, a fost făcută intenţionat de către jandarmi, în scopul de a instiga, de a provoca mulţimea. La toată această stare de lucruri, a contribuit şi prezenţa în dispozitiv a celui numit "jandarmul lui Dragnea" - maiorul Răducu Şerban, cel care l-a protejat pe şeful PSD la intrarea în sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi la DNA.

Marian afirmă: "Răducu stătea în faţa oamenilor şi avea un zâmbet sfidător. Bineînţeles că oamenii, ştiind ce a făcut în trecut Răducu, i-au adresat diferite injurii, l-au insultat, dar nu au încercat să arunce cu ceva în el sau să îl lovească. Deşi violenţa a fost doar verbală din partea celor din primele rânduri, începând cu ora 16:30, din spatele lui Răducu s-au aruncat repetat, la intervale de 10-15 minute, jeturi de gaz înspre oameni. Consider că acest lucru a iritat şi mai mult oamenii".

Cel cunoscut mai bine de mulţime sub porecla "Ceauşescu" susţine că le-a cerut jandarmilor să nu mai arunce cu gaze: "Le-am spus în repetate rânduri să nu mai folosească gazele. Am strigat la portavocea preluată de megafoanele de pe platforma pe care mă aflam «nu mai aruncaţi cu gaze!». Le-am spus oamenilor să nu apeleze la violenţe. Am strigat «fără violenţă». Oamenii au înţeles şi s-au liniştit. Apoi, după lăsarea serii, odată cu apariţia unor membri ai unor galerii de fotbal, care bănuiesc că erau înţeleşi cu unii dintre jandarmi, au apărut primele incidente".

În urma acestora şi a ordinului prefectului Speranţa Cliseriu, triada din fruntea dispozitivului, alcătuită din Sebastian Cucoş, Cătălin Paraschiv şi Laurenţiu Cazan, a trecut la acţiune.

Marian ne-a relatat cum a început evacuarea pieţei: "Au folosit lansatoarele de gaze. Cele mai multe proiectile cu gaze au fost în jurul platformei pe care mă aflam şi de unde mă adresam oamenilor. Uitaţi-vă în jurul nostru! Încă se mai văd pe asfalt urmele lăsate de explozia proiectilelor. Aici unde a fost platforma sunt cele mai multe. În celelalte zone ale pieţei sunt mai puţine. De ce? Pentru că jandarmii erau deranjaţi de megafoane, pentru că pesediştii sunt deranjaţi de megafoanele care se auzeau, dacă le dădeam la volum maxim, până la Piaţa Romană. Pericolul era mare pentru ei, deoa­rece cuvintele noastre ajungeau la urechile oamenilor".

Cu privire la acest moment, o doamnă, care a filmat tot ce s-a întâmplat în Piaţa Victoriei până la momentul intervenţiei jandarmilor şi care avea mâna stângă imobilizată, ne-a spus: "Am auzit o explozie puternică. La un moment dat, m-am temut că le vor arunca direct peste noi. Când au intervenit, nu am fugit. M-am aşezat pe asfalt, cu mâinile întinse. Pentru că am refuzat să mă ridic, jandarmii m-au tras puternic de mâna stângă şi mi-au dislocat umărul. Am fost la spital, apoi la Institutul de Medicină Legală. După ce am depus plângere la Parchetul General şi am fost audiată, sunt acum chemată de procurori ca să le pun la dispoziţie filmările pe care le-am făcut până în momentul evacuării pieţei. Sper ca să avem vinovaţi şi multe persoane să fie demise pentru abuzurile făcute".

Femeile, mai curajoase decât bărbaţii

Marian Moroşanu a ţinut să menţioneze un alt moment care l-a tulburat: "Când au intrat jandarmii peste noi, m-a mişcat atitudinea femeilor. Ele au fost mai curajoase decât bărbaţii. Mulţi dintre bărbaţi au preferat să fugă, să plece din piaţă, dar femeile au ridicat mâinile, unele s-au pus în genunchi, altele s-au aşezat ori s-au lipit de asfalt şi au refuzat să plece. Din această cauză, multe dintre ele au fost lovite, brutalizate de jandarmi şi gazate. Nu voi uita niciodată aceste momente groaznice".

El ne-a mai spus că, după ce au alungat primele rânduri de manifestanţi, grija jandarmilor conduşi de Paraschiv a fost să suprime vocea Pieţei Victoriei. Marian a afirmat: "Au venit şi au tăiat cablurile la megafoane şi le-au confis­cat. Au confiscat şi platforma pe care mă aflam. După ce m-au gazat, unii dintre ei au încercat să dea în mine cu bastoanele, moment în care s-a auzit o voce: «Nu îl loviţi pe ăsta, că ne ia dracu pe toţi!» Cert este că toţi ştiau cine sunt şi se temeau de mine. Aveau ordin clar ca să nu mă lovească. Probabil că nu doreau să mă transforme într-un martir al Pieţei Victoria".

Nici până astăzi Marian Moroşanu nu a recuperat megafoanele şi platforma. Jandarmii i-au spus că sunt indisponibilizate pentru că fac obiectul cercetării într-un dosar penal. La fel şi rulota în care dormea şi care i-a fost confiscată de Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti, a doua zi după evenimentele din 10 august.

Efectele gazelor folosite de jandarmi­ s-au simţit şi a doua, şi a treia zi. Unul dintre participanţi ne-a spus că gazul a rămas pe gardurile de protecţie folosite în zilele următoare. "Un băiat a stat cu mâna pe un gard şi când a ridicat-o era plin de pete roşii. Le-am strigat oamenilor să nu se mai sprijine de garduri, pentru că sunt contaminate. De aceea au venit la începutul săptămânii specialiştii în decontaminare ca să cureţe zona", ne-a spus bărbatul, în vârstă de 62 de ani.

Mulţi dintre oamenii paşnici nu s-au dus la IML şi nici la spital, pentru că nu au avut leziuni grave. Dar cel cunoscut sub porecla "Ceauşescu" îi îndeamnă pe toţi cei care au fost gazaţi şi fugăriţi de jandarmi să se ducă în calitate de martori la procesul care va fi deschis în instanţă după finalizarea dosarului de către Parchetul General.

"Fiecare mărturie este foarte importantă. Oamenii din ţară, cei din străinătate trebuie să ştie ce s-a întâmplat aici pe 10 august. Pentru ca astfel de intervenţii brutale să nu se mai repete", a conchis Marian.

În ciuda celor întâmplate în 10 august, protestatarii nu renunţă. Pentru astăzi, ei au programat un miting în faţa Ministerului de Interne, unde vor solicita demisia tuturor celor pe care ei îi consideră vinovaţi de intervenţia brutală care a avut loc în seara zilei de 10 august, precum şi demisia ministrului de resort Carmen Dan.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. intr-adevar este LRD si a suferit la mineriade dar este un scandalagiu de mare clasa. Daca el reprezinta simbolul ....atunci e clar. O minima documentare despre el nu ar fi stricat daca ceea ce ati scris nu e propaganda pura.

    1. Pe ce te bazezi ca este scandalagiu? Pe cele 50 de amenzi pe care I le-au dat jandarmii ca protesteaza impotriva guvernului? Amenzi in valoate totala de 50.000 lei?sunt satul de voi. Asa i-ati etichetat si pe cei din Piata Universitatii in iunie 1990. Cei care tineti cu PSD-ul condus dr Dragnea sunteti niste lepre, nu oameni.

      pe ceea ce am vazut in ultimii 20 de ani.

      dar dupa exprimarea dumneavoastra nici nu meritati un raspuns. Nu ma cunoasteti, cum va permiteti sa spuneti cu cine tin, daca tin cu cineva anume?  

      Opozanți ai pesedeului au ajuns toate rebuturile societății. Cum să vorbești despre lepre când tu te alături mooiștilor CSA Steaua?

    Datoria protestatarilor pasnici, dar violentati de jandarmi la protestul din Pata Victoriei, este sa faca plangere penala. Plangerile formulate pana la data de 19.08.2018, au trebuit depuse la Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti. Depunerea de plangeri penale este inca posibila, insa, incepand cu data de 20.08.2018, ele trebuie depuse la Parchetul General de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (in bulevardul Libertatii, nr.12-14, Sector 4, Bucuresti). Mergeti si depuneti plangere! Un certificat medico legal este util, insa el poate fi atasat la plangere si ulterior depunerii plangerii.

    1. Depuneți plângere. Mulți veți face pârnaie dimpreună cu sereiștii care v-au coordonat.

    Cred ca glumiti, daca nu intoxicati! Ce realizari ca om are acest individ?

    1. N-auzi că protestatarii pașnici au fost împiedicați ilegal de către jandarmi să intre în clădirea guvernului. În mod normal Marinescu ajungea purtător de cuvânt al guvernului Moroșanu.

      Make ,l-ai racolat pe acest marinescu dintre obisnuitii (adica specialistii protestelor ) Pietii Victoria ? Curat obiectivitate de ziarist !

      Pai parca Marinescu era trimis de SRI. Sau voi va schimbati opiniile dupa cum va dicteaza sefii de la PSD, de la Antena 3 sau Romania TV? Acum nu mai e din SRI, ci obisnuit al protestelor? Manipulati, manipulati, ca la cata nesimtire aveti ati dus tara asta de rapa, pesedisti nenorociti!

      Udrea spunea că i s-au cerut lui Cocoș sacoșe de bani pentru propagandă. Dacă propagandiștii Securității ar figura bugetari la SRI, n-ar mai fi nevoie de bani la pungă strânși la ordinul lui Coldea.

      unde am scris eu ca e trimis de servicii? mai recititi chiar am zis ca este LRD si a suferit pe bune la Revolutie si mineriade. Tocmai de acolo ii cunosc caracterul...nu ceea ce face acum....pur si simplu asa este el mereu, se cearta cu cineva daca nu ar fi in piata

    Daca este erou al revolutiei ,de ce nu este si el prin Parlament,nu are o functie(are pensie de revolutionar si,zice-se o casa prin buricul targului),un serviciu,de ce pana la proteste nu s-a vorbit despre el?Revoutionarii sunt constituiti in asociatii,el pe unde este?Ceva nu miroase a bine in toata aceasta treaba!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb