Pensionar fiind şi supraevaluând subiectiv şi pur emoţional, în ciuda prelungitei sale agonii, valoarea leului, nu m-am îndurat să plătesc două sute de lei pentru a cumpăra cea mai recentă ediţie a "top-ului" firmelor din România. Această reţinere ar putea fi o scuză, minoră e drept, pentru presupunerea situaţiilor financiare dezastruoase ale OMV Petrom, Hidroelectrica, Rompetrol, Romgaz, Lukoil, Nuclearelectrica, Engie, Enel sau altor nenumărate firme al căror obiect de activitate îl constituie energia.
Presupunerea mi-a fost întărită de însuşi preşedintele Klaus Johannis, care a remarcat limitarea accesului firmelor - cele de mai sus nefiind excluse - la mecanismul economiei de piaţă emergentă, cerând guvernului măsuri pentru "a oferi companiilor condiţii cât mai atractive din punct de vedere financiar, capabile să motiveze" în contextul pandemiei ce provoacă "reaşezarea unor sectoare economice sau chiar a unor întregi industrii, cu impact direct nu numai asupra companiilor, ci şi asupra statelor şi cetăţenilor, în general" reamintindu-ne "unde pot duce excesele, nepriceperea, dar şi reaua credinţă în materie de legiferare, dublate de ignorarea mecanismelor economiei de piaţă de către fostele guvernări". Citind deznădăjduire şi dezorientare în privirea propriului său prim-ministru (informaţie pe surse) legat de măsurile a fi luate - preşedintele se pare că ar fi continuat subliniind că performanţele economice ale firmelor în cauză ar putea fi substanţial îmbunătăţite dacă obstacolele reglementărilor ar fi reduse, eventual înlăturate cu totul, accentuând oarecum iritat pe final: "Cum?! Simplu: prin li-be-ra-li-za-re!"
De aici şi până la liberalizarea completă a pieţei de energie începând cu 1 ianuarie a.c. nu a mai fost decât un pas care de această dată a eludat cu repeziciune mult trâmbiţata strategie "pas cu pas", amintind mai degrabă de "Marele salt înainte" condus de Mao! Dacă Neil Armstrong ar mai trăi şi ar fi român, probabil că ar cugeta: "Un pas mic pentru români - înapoi, un mare pas pentru companiile din energie - înainte!"
Acceptând rolul şi importanţa pieţei în determinarea evoluţiei economico-sociale, este necesar să acceptăm şi limitele eliberării pieţelor în diversitatea lor de reglementările ce îngrădesc schimbul liber de mărfuri şi servicii, al aplicabilităţii eficiente a mecanismului cererii şi ofertei. "Mâna invizibilă" idealizat invocată de Adam Smith nu mai este astăzi nici nevazută, nici raţional acceptabilă. Dereglementarea relaţiilor economice ce se stabilesc între puţinii furnizori de produse, utilităţi şi servicii esenţiale vieţii şi milioanele de consumatori ale acestora şi asimilarea acestei pieţe celor ale jocurilor de noroc, turismului, transportului, automobilelor, textilelor etc. constituie nici mai mult nici mai puţin o abatere gravă de la prevederile contractului social reprezentat de Constituţie, asumate solemn de conducătorii naţiunii: "Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!". Absurditatea dereglementării produselor şi serviciilor vitale populaţiei ar fi subliniată de răspunsurile la o întrebare simplă, mai simplă decât cea de la referendum-ul privind "familia": "Care este limita maximă a preţului dincolo de care românii vor refuza a plăti pentru: energie electrică, gaze sau benzină?". Altfel spus, cum poate creşterea de preţ să inhibe cererea de utilităţi care condiţionează însăşi existenţa individului? Care este sensibilitatea cererii faţă de creşterea preţului?
Marii şi micii furnizori de energie s-au grăbit să ofere multiple opţiuni de contractare care pun la grea încercare răbdarea, dar şi capacitatea de înţelegere a unei mase de consumatori caracterizată nu doar de sărăcie (rata riscului de sărăcie a populaţiei este de 23,5%, cea mai ridicată din Uniunea Europeană!), dar şi de analfabetism funcţional (leadership european, cu circa 42% din populaţie!). Cum poate un produs identic, nediferenţiat de nimic, cum este curentul electric, să fie vândut la preţuri diferite de acelaşi furnizor? Cum ar fi să cumperi două perechi identice de pantofi de la acelaşi magazin la preţuri sensibil diferite? Sau două sticle identice de apă minerală? Confuzia dezvoltată voit concertat de către furnizorii de energie nu ar exista dacă Guvernul, Consiliul Concurenţei, Avocatul Poporului şi, de ce nu, Preşedintele României ar interveni pentru a impune o liberalizare controlată şi transparentă, reducând dezechilibrul creat de atotputernicia furnizorilor de utilităţi vitale: o singură variantă de preţ a unui singur furnizor, diferenţiat doar din punct de vedere al orelor şi zilelor de consum! Nu ar fi singurul proces liberalizat controlat: centralele electrice nucleare funcţionează pe baza reacţiilor de fisiune nucleare controlate. Există, este adevărat, şi reacţii de fisiune nucleară necontrolate, dar acestea sunt specifice... armelor nucleare. Sigur, nimeni nu doreşte în mod conştient crearea masei critice de cetăţeni pentru declanşarea unei reacţii sociale, dar acest lucru poate fi realizat şi inconştient, confirmând tragic teoriile unor revoluţionari precum Che Guevara şi completând seria numerică 1457, 1784, 1848, 1888, 1907, 1918, 1929, 1933...
P.S.: Puţin probabil să fi aflat vreodată de existenţa lui Avram Noam Chomsky, lingvist, filosof, istoric şi activist politic american, profesor emerit în lingvistică la Massachusetts Institute of Technology, cunoscut pentru teoria gramaticii generativ-transformaţionale şi pentru contribuţiile sale în domeniul lingvisticii teoretice dacă, documentându-mă pentru cele de mai sus nu aş fi dat peste următoarea cugetare a sa: "Odată cu politicile de dereglementare şi cu triumful liberalizării financiare, cresc ameninţător pericolele riscurilor sistemice şi posibilitatea unui tsunami financiar!" Rămâne de văzut...
1. partial de acord, dar ...
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2021, 06:41)
"Cum poate un produs identic, nediferenţiat de nimic, cum este curentul electric, să fie vândut la preţuri diferite de acelaşi furnizor?"
Intrebarea de mai sus a autorului include o eroare.
Curentul electric in sine este intr-adevar "identic, nediferentiat de nimic"
Insa consumul, respectiv cererea de curent electric este cat se poate de diferentiat, fiind variabil in timp.
Noi nu suntem taxati pentru curentul nediferentiat, ci pentru consumul de curent.
Este firesc sa existe oferte cu pret scazut pentru curentul consumat noaptea si cu pret crescut pentru curentul consumat in perioade de varf.
1.1. Nu mai bate câmpii (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Cristian în data de 10.02.2021, 07:46)
Nu mai bate câmpii. Nu consuma nici drku curent noaptea, lumea doarme.
Tu, daca circuli cu mașina ziua, ar trebui sa plătești benzina la preț dublu?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2021, 17:53)
Cristian, esti baiat de treaba si aparent priceput la toate, insa ...
Benzina poate fi stocata usor in recipiente mici, mijlocii sau in depozite uriase.
Curentul electric nu poate fi insa stocat. Este produs si consumat in timp real (on demand).
Sa stochezi energie sub forma de apa "la inaltime" (vezi proiect Tarnita) e complicat si ff costisitor.
Se consuma curent si noaptea, e suficient doar sa te mai documentezi putin.
1.3. Amice... (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Prostu' satului în data de 10.02.2021, 18:01)
... mai departe a spus-o nenea Iancu.
Una ca sunteti ultimul om in masura sa spuna despre altii ca bat campii.
Doi, afirmatia ca "Nu consuma nici drku curent noaptea, lumea doarme" ridica la un nivel scandalos si inacceptabil ignoranta crunta, dar vesela pe care o afisati pe acest forum in mai toate comentariile.
Mergeti dvs. pe site-ul Transel ectrica. Pe la mijloc o sa vedeti un grafic multicolor. Chiar deasupra lui scrie "Productie, consum, sold".
Click.
Alegeti de-acolo ce perioada vreti dvs. De pilda februarie ac. O sa aveti surpriza de proportii sa constatati ca, de la inceputul lui februarie, puterea din Sistemul Energetic National a variat intre un minim de cca 6000 MW noaptea si un maxim de cca 9000 MW ziua.
S-ar putea astfel crede ca exista niste nebuni in Romania care, in loc sa doarma, consuma multa energie electrica.
Dar, desigur, noi stim clar ca NU asa stau lucrurile - doar ne-ati spus-o chiar dvs. Probabil ca miile alea de MW sunt absorbite in mod fraudulos din retea de Fiara Mondiala si sinistra sa sotie, Oculta.
Redactia asta (si multe altele) ar trebui sa ia serios in calcul interzicerea unor mesaje vadit neadevarate.
1.4. Ei da... (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Cristian în data de 10.02.2021, 23:25)
Mai documenteaza-te.
Avem centrale hidro (ex: Lotru-Ciunget) care noaptea funcționeaza în regim compensator și consuma surplusul de energie din sistem urcând apa deja uzinata, la loc în lacul de acumulare care e cu câteva sute de metri mai sus decât centrala hidro, refăcând astfel rezerva de apa din lacul de acumulare (lacul Vidra).
Deci nu e chiar SF. Numai că alea sunt centrale construite de Ceasusescu, ăștia nu-s in stare de nimic.
1.5. Prietene (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de Cristian în data de 10.02.2021, 23:32)
Prietene, discuția era despre scumpirea curentului la omul simplu cu 25% sau cu cât a crescut. Omul simplu nu consuma curent noaptea, noaptea omul doarme. Oamenii sănătoși la cap nu spala rufe noaptea pentru 0,5 lei câștig la factura
Daca am mai avea industrie grea (nu e cazul) ar avea cine sa consume surplusul de energie noaptea
1.6. Minus ori minus... (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de Prostu satului în data de 11.02.2021, 00:12)
... da plus. Doua neadevaruri inseriate nu dau un adevar - observati, va rog, ca nu spun "minciuni" pentru ca in cazul dvs. continui sa cred ca e vorba doar de ignoranta pura si dura. Dublata, asa cum se intampla de regula in astfel de cazuri, de convingerea nestramutata ca adevarul are un purtator unic - si, deloc surprinzator, acela sunteti dvs.
Nici macar nu aveti proprietatea termenilor din aceasta industrie. "Gol" inseamna intr-adevar noapte, de la 23:00 la 07:00 - dar inseamna si intreg weekendul, 24 de ore pe zi. Daca aveti acces la un contor mai pricopsit, o sa constatati ca "omul simplu" consuma cantitati aproape egale de energie electrica in perioada de varf, respectiv de gol.
N-o sa va vina sa credeti, soc si groaza, dar chiar si in noptile zilelor lucratoare frigiderul omului nostru simplu consuma energie electrica, la fel si cate-un corp de iluminat, sau transformatoarele alimentatoarelor diverselor electronice sau electrocasnice din locuinta omului simplu.
Nu mai spun ca omul nostru simplu sta si-o arde pe forumuri Internet pana hat, dupa miezul noptii, respectiv reincepe sa le polueze inca de pe la 5 dimineata.
Ar mai fi de adaugat si faptul ca intr-o mare parte din perioada de varf omul simplu este - sau ar trebui sa fie - la munca, asa ca locuinta sa va consuma in alea 10 ore de zi fix cat in cele de noapte, dar, judecand dupa zecile de comentarii pe care le postati zilnic doar pe acest forum, e destul de limpede cat de mult munciti. Sau poate ca tocmai postarile astea or fi munca dvs.?!?