Masa de Paşte, tot mai "grea"

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Miscellanea / 19 aprilie 2022

Masa de Paşte, tot mai "grea"

Achiziţionarea alimentelor pentru masa de Paşte a devenit o povară din cauza majorării preţurilor la aproape toate produsele. Un drum la supermarket sau la piaţă provoacă multiple exclamaţii dacă portofelul nu este unul constant "supraponderal".

Un leu în plus la legătura de ceapă sau usturoi, mai mulţi la cartofi, roşii şi cofrajul cu ouă, mult mai mulţi la brânză, carne, cozonaci, reuşesc să strice cheful de sărbători. Nici băuturile, alcoolice sau non-alcoolice nu fac excepţie, dar aici se poate spune că nu sunt tocmai esenţiale. Şocul cel mare are loc în supermarketuri, unde preţurile, aflate în urcare din februarie, de când a crescut şi preţul carburanţilor, au explodat în ultima săptămână. Spre exemplu, un cozonac, care până în prima parte a lunii aprilie a costat 14,5 lei, acum poate fi cumpărat cu 27,5 lei de la acelaşi magazin, iar un kilogram de carne de berbecuţ a "sărit" de la 30-35 de lei la 45 - 55. Asigurările legate de pâinea cea de toate zilele, vin din toate părţile - că nu va lipsi, nu se va scumpi - dar şi aici s-a mai pus câte un leu, doi în plus, sub 1,5 lei cu greu mai putând fi găsită o franzelă. Dacă în piaţă astfel de fluctuaţii de preţuri sunt obişnuite, aşteptările erau cu totul altele de la marile magazine, care au o clientelă foarte consistentă. "Probabil profită de faptul că oamenii cumpără foarte mult în această perioadă şi fac profit mai mare că tot este acest val al scumpirilor. Sunt sigură că de săptămâna viitoare o parte din preţuri vor reveni mai aproape de normal", ne-a declarat doamna Elena, care trebuie să pregătească de Paşte o masă pentru opt persoane. Nu lipsesc nici glumele cu gust amar din partea clienţilor: "Cu 3,4 ani în urmă tăiam un miel de Paşte, în pandemie am tăiat un pui de găină, acum o să tăiem cîte un ou". Sunt şi oameni mai vehemenţi, care susţin că scumpirile nu sunt justificate, aşa cum ne-a declarat un domn nevoit să taie mai multe produse de pe lista de cumpărături, pentru a se putea încadra în buget: "Înţeleg să se scumpească mărfurtile de import, cafea, condimente, fructe exotice, măsline, pentru că a crescut mult preţul transportului, dar sunt multe produse pentru care nu există nicio justificare în ceea ce priveşte majorarea de preţ. Cum a fost şi încercarea de provocare a unei crize a uleiului. Acestea sunt atacuri la buzunarul nostru, hoţie cu acte".

După cum s-a tot discutat scumpirile au mai multe cauze şi sunt înlănţuite. Creşterea preţurilor la gaze, electricitate, carburanţi, războiul din Ucraina, au contribuit direct. Sunt şi factori care influenţează indirect, derivaţi aşa cum este criza producţiei de îngrăşăminte, care va duce automat la producţii mai mici în agricultură, iar acestea vor genera noi scumpiri. Imediat după începutul războiului din Ucraina, când se vorbea despre o criză alimentară, Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, declara: "Nu există niciun risc să nu putem aproviziona populaţia. Evident că, pe măsură ce lucruile evoluează sau involează, necesită măsuri dedicate pentru a asigura populaţia României că are la dispoziţie hrană şi produse agro-alimentare". Producătorii şi fermierii autohtoni susţin însă că nu mai fac faţă scumpirilor la energie electrică, gaze şi carburanţi, care le cresc foarte mult costurile de producţie, şi anunţă că sunt nevoiţi să crească preţurile la produse şi servicii în următoarele luni. Autorităţile au promis la rândul lor pachete de măsuri menite să-i protejeze pe producători şi consumatori, dar efectele acestora sunt deocamdată...invizibile.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Scumpirile sunt un cosmar pentru oamenii cu venituri modeste. Se va reveni la niveelul de trai din anii 90.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb