MASĂ ROTUNDĂ LA ZIARUL BURSA Gheorghe Piperea: Sunt posibile, la anul, falimente sau naţionalizări de bănci

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 decembrie 2011

Gheorghe Piperea: Sunt posibile, la anul, falimente sau naţionalizări de bănci

Ziarul "BURSA" a organizat, săptămâna trecută, o masă rotundă cu tema "Sistemul bancar şi criza datoriilor suverane", la care au participat doctorul în economie Daniel Ionescu, avocatul Gheorghe Piperea şi analistul economic Ionel Blănculescu.

Anul viitor, am putea asista la schimbări importante în sistemul bancar, a reieşit în urma discuţiilor.

Avocatul Gheorghe Piperea susţine că, în 2012, ar putea să existe falimente sau naţionalizări de bănci, în ţara noastră. Domnia sa este de părere că nu toate băncile din sistem ar merita să intre în faliment, deoarece nu toate "şi-au făcut de cap". În plus, au existat unele instituţii de credit care "au pus economia României la treabă", potrivit lui Gheorghe Piperea.

Doctorul în economie Daniel Ionescu susţine că băncile străine nu se vor retrage de pe piaţa locală, decât în situaţia în care stimulentele oferite capitalurilor de risc nu vor mai fi suficiente. Domnia sa ne-a precizat că sistemul nostru bancar nu include active toxice, ci credite nerambursabile.

Ionel Blănculescu, analist economic, ne-a declarat că ne aflăm în pragul panicii pe piaţa financiară din zona euro. Domnia sa are în lucru un proiect la nivel european, pentru managementul datoriilor suverane, care prevede crearea Agenţiei Europene pentru Datoriile Suverane, o agenţie în subordinea Comisiei Europene şi în coordonarea Băncii Centrale Europene.

Domnul Blănculescu ne-a explicat: "Această agenţie preia de la băncile din zona euro creanţele asupra statelor, le centralizează şi concentrează şi emite obligaţiuni, în cuantumul acestor sume, care sunt vândute către CE şi BCE. Cu sumele obţinute de la aceste două foruri europene se capitalizează băncile europene, iar cu sumele recuperate de la statele în culpă, se răscumpără obligaţiunile vândute Comisiei Europene şi BCE, închizând procesul, cu beneficii pentru toate părţile implicate".

Urmăriţi, în continuare, cum s-au desfăşurat dezbaterile la masa rotundă organizată la ziarul "BURSA".

Gheorghe Piperea: Sunt posibile, la anul, falimente sau naţionalizări de bănci

În sistemul nostru bancar ar putea să se producă, anul viitor, falimente sau naţionalizări de bănci, având în vedere mesajele transmise de Guvernatorul Mugur Isărescu, dar şi de preşedintele Traian Băsescu, privind oprirea finanţărilor băncilor mamă către subsidiarele locale, este de părere avocatul Gheorghe Piperea.

Domnia sa ne-a declarat: "Cred că în ianuarie-februarie, anul viitor, se vor întâmpla lucruri delicate cu sis-temul bancar, pentru că este momentul sesizat atât de domnul Isărescu, cât şi de domnul Băsescu. Mă aştept la nişte falimente de bănci foarte severe sau la naţionalizări în România.

Nu ştiu cum va naţionaliza România o bancă pentru că nu are forţa financiară necesară."

Există o consecinţă foarte dură pentru ţara noastră, sesizată de preşedinte, aceea că băncile care reprezintă 38% din sistemul nostru bancar, nu vor mai putea primi noi finanţări de la băncile mamă, pentru că acestea nu mai au nici bani şi nici posibilitatea să împrumute, potrivit lui Gheorghe Piperea. În situaţia aceas-ta, soluţia pentru susbsidiarele locale, ca să poată credita, este să atragă de pe piaţă depozite, care din momentul în care sunt constituite ca atare sunt considerate fonduri proprii ale băncilor, a adăugat domnia sa.

Avocatul Gheorghe Piperea a explicat motivul pentru care preşedintele Traian Băsescu a intervenit dur, la adresa băncilor austriece: "Statul român va avea o foarte mare problemă de finanţare în 2012. Se estimează un deficit de finanţare, pentru anul viitor, de 10-20 de miliarde de euro, care trebuie finanţat de undeva. Statul român înainte să se lamenteze că pleacă băncile, pentru că era de aşteptat, ar trebui să se gândească la soluţii mult mai simple. Statul trebuie să ştie să încaseze taxele mult mai bine de la populaţie. O altă sursă de finanţare o reprezintă emiterea de obligaţiuni în lei pentru populaţie. În obligaţiunile în lei, ar putea să-şi inves-tească banii şi fondurile de pensii exis-tente pe piaţă".

Domnia sa ne-a mai precizat că anul viitor, atât Guvernul, cât şi preşedinţia vor avea nevoie de nişte debuşee pentru situaţia care a fost gestionată de ei în această perioadă de criză. În plus trebuie explicat de ce în anul 2010 au fost susţinute băncile în detrimentul populaţiei care este plătitoare de taxe şi impozite, a adăugat domnia sa.

Avocatul Gheorghe Piperea ne-a declarat: "Puterea va da vina pe bănci, care în pragul celei mai mari crize, din 2012, părăsesc trenul, abandonează. Băncile oricum nu sunt iubite de nimeni, băncile sunt detestate. O să apară un val de populism în 2012 şi de aici vor rezulta falimente de bănci, care nu sunt meritate de către toate băncile".

"Nu toate băncile şi-au făcut de cap"

Domnia sa a adăugat că nu îşi doreşte să asiste la falimente de bănci, deoarece nu toate instituţiile de credite "şi-au făcut de cap": "Este un lucru care mă deranjează. Eu nu detest băncile. Eu consider că băncile au făcut în România mult mai mult decât au făcut unii politicieni în 2008, în perioada de boom. Au forţat lucrurile, dar au pus economia Româ-niei la treabă. Au intrat miliarde de euro în România, au intrat bani în conturile statului pentru TVA şi alte impozite indirecte.

Nu toate băncile şi-au făcut de cap. Fără bănci nu există în România guvernare corporativă, nu există eficientizare. Băncile sunt cele care trag de mână persoanele fizice care-şi iau credite complet inutil şi iraţional. Normal, există şi bănci care sunt ele însele iresponsabile, dar nu toate sunt aşa. M-ar deranja foarte tare să văd că bănci care nu merită vor fi afectate într-un fel sau altul, nu neapărat de faliment, dar vor fi afectate de această furie generată de politicieni".

Totuşi, avocatul Gheorghe Piperea a adăugat că falimentul ar putea să reprezinte o soluţie pentru unele bănci.

"De ce este nevoie să ajutăm întotdeauna sistemul bancar, când am putea mai degrabă să ajutăm întreprinderile, care vor crea locuri de muncă?", potrivit domniei sale.

În plus, din cele 41 de bănci din sis-temul nostru bancar, ar trebui să crediteze şi să constituie depozite, acele bănci care merită, deoarece există foarte multe instituţii de credit care fie datorită managementului lor, fie datorită societăţii mamă, nu merită să fie salvate pe banii noştri, a afirmat avocatul Gheorghe Piperea.

Domnia sa a menţionat că băncile sunt vânzători de încredere, adăugând că panica este un element care pe de o parte este imprevizibil şi pe de altă parte este greu, dacă nu imposibil de stăpânit.

Avocatul Gheorghe Piperea ne-a declarat: "În istoria recentă a Româ-niei, s-a dovedit că băncile sunt vânzători de încredere, dar pentru a vinde încredere, trebuie să ai încredere. În anul 2000, tocmai picase Fondul Naţional de Investiţii, Banca Populară şi se auzise la un moment dat că BCR are probleme şi toată lumea s-a dus şi s-a aşezat la cozi. S-a auzit că are probleme CEC-ul, iarăşi toată lumea s-a dus şi s-a aşezat la cozi. La fel s-a întâmplat şi în cazul Ţiriac Bank. De reţinut că atunci dobânzile la depozite erau de 200%. Au stat oamenii la cozi la aceste bănci, o zi, două şi au văzut că se plăteşte, pentru că băncile aruncau cu lichidităţi. După două zile de retragere a banilor din bănci, oamenii s-au liniştit. Acele trei bănci având încredere au ştiut cum să o vândă şi au scăpat de probleme".

Domnia sa ne-a mai precizat că băncile sunt cele care într-o anumită măsură susţin infrastructura economiei, dar se poate şi fără bănci. Băncile au sistemele de plăţi, dar aceste sisteme pot fi făcute şi de către o autoritate, nu este nevoie neapărat de intercalarea unei bănci, potrivit domniei sale.

În privinţa "băncii punte" care poate reprezenta o soluţie pentru posibilele probleme din sistemul bancar şi care se află încă în stadiul de proiect la Banca Naţională a României, avocatul Gheorghe Piperea ne-a precizat că aceasta nu se va face de pe o zi pe alta, necesitând nişte fonduri, nişte structuri. Domnia sa consideră că atunci când "banca punte" va fi înregistrată, va crea o mare tensiune pe piaţă, dar trebuie să fie constituită.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. 1 Dl Blanculescu ,complicat si inutil... D-sa este adeptul unei inginerii financiare ce permite amanarea platii datoriilor si atat. Ce va face BCE si UE daca statul ,curios numit in culpa nu va avea nicicand bani sa-si plateasca datoriile? Va fi executat prin ocupare militara de catre UE si BCE? Ce ziceti dle Blanculescu?

    2. Opiniile dlor Daniel Ionescu si Gh. Piperea sunt mai nuantate. De fapt se observa un mod mai profesionist de abordare a problemelor abordate in cadrul mesei rotunde initiate de ziarul Bursa. Apreciez in special profesionalismul in economie al dlui Daniel Ionescu si profesionalismul in tratarea aspectelor juridice vis-a- vis de economie. Apreciez ca utila aceasta masa rotunda si mai astept si altele de acest fel. Anul 2012 se arata tulbure la orizont si s-ar putea ca unii actori sa-si incheie carierele politice definitiv.Cei din Franta si Anglia.. in special. Inclusiv cei din Israel si SUA . Daca vor comite eroarea de a ataca Siria si Iranul. Pentru ambitiile economice a celor de pe Wall-Street ,City-ul londonez si a unor bancheri europeni imuni la efectele crizei actuale. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb