MASĂ ROTUNDĂ PE TEMA PROTESTELOR DE STRADĂ, LA BURSA Reducere la absurd: Băsescu ar trebui băgat la dubă, căci iese în stradă la manifestaţiile simpatizanţilor săi

VIVIANI MIRICĂ
Ziarul BURSA #Politică / 2 aprilie 2012

Reducere la absurd: Băsescu ar trebui băgat la dubă, căci iese în stradă la manifestaţiile simpatizanţilor săi

Traian Băsescu ar fi trebuit băgat la dubă, în 2007, dacă Jandarmeria Română s-ar fi comportat ca acum, căci preşedintele a participat la o adunare publică nedeclarată atunci când mai mulţi simpatizanţi ai săi au ieşit în stradă să-i sărbătorească reinstalarea în funcţie (după ce fusese suspendat de 322 parlamentari), a spus avocatul Gheorghe Piperea, în cadrul unei mese rotunde organizate de ziarul Bursa - "Protestele şi legislaţia privind adunările publice", la care a participat alături de re-prezentanţi ai pro-testatarilor şi ai Jandarmeriei Române.

De la debutul mişcărilor de stradă, în ianuarie 2012, şi până în prezent, mai mulţi protestatari au fost luaţi cu duba de Jandarmerie şi duşi la secţiile de Poliţie, pe motiv că "au participat la o adunare publică nedeclarată, contrar prevederilor Legii 60/1991", deşi Constituţia stabileşte că adunările publice paşnice sunt libere, la fel şi dreptul de exprimare.

Gheorghe Piperea susţine că Legea 60/1991 nu este aplicabilă, potrivit articolului 154, aliniatul 1 din Constituţie, pentru că a apărut înainte de intrarea în vigoare a legii fundamentale, pe 8 decembrie 1991, şi pentru că include prevederi ne-cons-tituţionale.

Domnia sa declară că este convins că "Statul Român este bun de plată", în baza amenzilor aplicate de Jandarmeria Română unor persoane care nu au săvârşit, de fapt, nicio faptă ilegală.

Mai mult, analizând prevederile Legii 60/1991 separat de problema neconstituţionalităţii, avocatul punc-tează că articolele din cuprinsul său se contrazic. Dacă, iniţial, legea stabileşte că adunările publice trebuie doar declarate, actul normativ impune, ulterior, şi necesitatea obţinerii unui aviz de aprobare din partea unei comisii, formată din repezentanţi ai Primăriei şi Jandarmeriei.

Gheorghe Piperea a mai spus că, de fapt, legea reglementează adunările publice organizate, şi nu pe cele spontane, care oricum nu trebuie reglementate. Avocatul a invocat situaţiile în care simple declaraţii pot declanşa proteste, care au loc de pe o zi pe alta, astfel că aprobarea din partea Primăriei poate fi tardivă.

Florin Hulea, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, prezent la dezbatere, a informat că există o propunere de modificare a Legii 60/1991, la care încă se lucrează. În plus, dom-nia sa consideră că men-ţiunile din Constituţie sunt generale, astfel că trebuie să prevaleze pre-vederile Legii 60/1991.

Gheorghe Piperea l-a contrazis, însă, argumentând că toate legile trebuie structurate pornind de la principiile legii fundamentale.

Reprezentanţii protestatarilor au semnalat mai multe împrejurări în care consideră că jandarmii au comis abuzuri în interacţiunea cu protestatarii. Dincolo de controversele stâr-nite de fiecare caz în parte, domnul Hulea şi le-a notat să le cerceteze realitatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb