Masacrul din Chios

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 13 ianuarie 2015

Cătălin Avramescu

Astăzi, insula Chios este un loc paşnic. Situată undeva lângă coasta Asiei Mici, pe insulă sunt livezile din care se obţine faimoasa răşină de mastic. Tot acolo se face şi vinul de Chios, cunoscut încă din Antichitate.

Acum aproape două sute de ani însă, insula Chios a devenit cunoscută şi pentru cu totul altfel de lucruri. În Martie-Aprilie 1822, trupele otomane au comis un masacru de proporţii înspăimântătoare. Ordinul, venit din partea sultanului Murad al II-lea, a fost să fie ucişi toţi bărbaţii de pe insulă, toate femeile de peste 40 de ani şi toţi copiii peste doi ani. Ţinutul urma să fie apoi complet devastat. Toate acestea ca represalii, pentru că locuitorii din Chios se alăturaseră revoltei care a culminat cu declararea independenţei Greciei moderne. Pentru otomani, campania de exterminare era motivată şi de ostilitatea faţă de creştinii greci de pe insulă. Erau exceptaţi de a fi ucişi cei care acceptau să se convertească la Islam.

Evenimentele din 1822 au provocat indignarea opiniei publice din Europa. Ele sunt capturate în pictura lui Delacroix, "Masacrul din Chios. Familii greceşti aşteptând moartea sau sclavia", care este expusă în prezent la Luvru. Culorile sunt sumbre, iar legile comune ale perspectivei par distorsionate. Un copil se agaţă de mama lui care zace fără suflare. O femeie este târâtă, legată de un cal. Peste tot, moarte şi distrugere.

Numărul total al victimelor este greu de estimat. Cel puţin 20.000, dacă nu cumva de două ori mai mult. După ce o mare parte din supravieţuitori au fugit sau au fost deportaţi, doar câteva mii de oameni au mai rămas dintr-o populaţie care, probabil, atingea 100.000, adică dublul celei de astăzi.

Masacrul din Chios a însemnat sfârşitul uneia dintre cele mai prospere comunităţi din Mediterana. Negustorii de pe insulă, unii dintre ei de origine genoveză, făcuseră avere mai ales de pe urma transportului maritim. După 1822, unele familii din Chios au ajuns în Europa de Vest, ca parte a diasporei greceşti.

Am văzut cu toţii scenele tragice de pe străzile Parisului. Alţii sunt mai calificaţi decât subsemnatul în a comenta fenomenul terorismului islamist contemporan. În ce mă priveşte, mă limitez acum la o pagină de istorie.

Reacţia puterilor occidentale nu s-a lăsat aşteptată. Ambasadorul britanic la Constantinopole a fost instruit să transmită, din partea regelui George al IV-lea, "oroarea şi dezgustul" faţă de masacrele perpetuate de otomani. În scurtă vreme, Europa s-a mobilizat, intervenind împotriva Imperiului Otoman. Unul dintre rezultatele acestei presiuni a fost Convenţia de la Akerman, din 1826, prin care otomanii erau (printre altele) fortaţi să înceapă o retragere din Principatele române. Cu ocazia aceasta, s-a stabilit să revină sub autoritatea principilor valahi porturile dunărene Brăila, Giurgiu şi Turnu-Severin, care erau înainte raiale turceşti (transfer definitivat apoi prin Tratatul de la Adrianopol, din 1829).

Revenind la chestiunea terorii motivate religios, să mai observăm un detaliu, esenţial. În 1822, tehnic vorbind, autoritatea imperială otomană era exercitată în formula "Califatului". Proclamat de Mahomed al II-lea după cucerirea Constantinopolului, califatul otoman a durat, formal, până în 1924, când a fost abolit prin hotărârea Adunării Naţionale a Turciei moderne.

O perioadă îndelungată însă, Imperiul Otoman a acomodat existenţa unor regimuri extreme, care au semănat teroare în bazinul Mării Mediterane. Acestea erau concentrate pe "Coasta Berberă" (Barbary Coast, în limba engleză). Luarea de ostatici, spre exemplu, era o sursă de venituri pentru aceste state, nominal sub autoritate otomană. Pe vremea preşedinţiei lui George Washington, chiar şi Statele Unite plăteau un tribut anual unor asemenea state-pirat (în 1800 suma se ridica la circa 10 la sută din bugetul SUA). În discuţiile de la Londra cu "ambasadorul" unuia dintre aceste state (Tripoli), Jefferson şi John Adams primesc următoarea explicaţie cu privire la motivul pentru care navele europene erau atacate: "Este scris în Coran că toate naţiunile care nu l-au recunoscut pe Profet sunt păcătoase şi că este dreptul şi datoria credincioşilor să îi jefuiască şi să îi ia sclavi, iar fiecare musulman care va fi ucis în acest război va merge în Paradis".

În total, peste un milion de europeni au fost luaţi sclavi de piraţii musulmani din Mediterana între secolele 16 şi 19. Exista chiar şi un ordin religios catolic, al trinitarilor, specializat în răscumpărarea captivilor.

Şi atunci, ca şi acum, teroarea era internaţională. Vorbim la modul general despre "otomani" sau despre piraţii nord-africani, însă naţionalitatea acestora era, practic, irelevantă. Tot ceea ce conta era adeziunea la o idee virulentă a jihad-ului. O parte dintre căpitanii musulmani care semănau teroare în Mediterana erau dealtfel "renegaţi" (foşti creştini).

În secolul al XIX-lea, supremaţia navală europeană a schimbat datele problemei. În 1827, nave britanice, franceze şi ruse au anihilat o mare flotă otomană în bătălia de la Navarino. În 1830, Franţa a invadat Algeria, eliminând "regenţa din Alger". Pretextul formal a fost aşa-numita "afacere a evantaiului", când beiul din Alger l-a lovit cu evantaiul pe consulul francez. Cât despre Statele Unite, până la acea dată, acestea deja folosiseră marina militară în două războaie împotriva piraţilor nord-africani.

Mai aproape de noi, să păstrăm un gând pentru Nicolae Mavrocordat, născut în Chios şi ajuns Domn al Moldovei în 1709. Este primul domn de la noi care a prezentat un Buget în faţa Divanului. A redus impozitele şi chiar a dat ordin să se returneze micilor contribuabili taxele încasate abuziv. Într-o scrisoare, el afirma că "cei care impilează pe supuşi în dări, aprind o năprasnică flacără de ură... Dăjdiile se cade să fie moderate, să nu smulgă, cum zice proverbul, şi pielea împreună cu lâna". Ura şi dragostea, se vede, iau multe chipuri.

Notă: Domnul Cătălin Avramescu este ambasador al României în Finlanda şi Estonia.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Sa folosim logica dlui Avramescu si in urmatoarea echivalenta: exterminatorii amerindienilor=practicantii sclaviei=...campionii democratiei=SUA

    1. Sa folosim logica dlui Dogaru si in urmatoarea echivalenta: n-am ce face=deschid ziarul=ma fac ca citesc=comentez si eu de sanchi...=Rusia

    un tablou al domnului Nicolae Mavrocordat Ministaerului finantelor publice,pentru a fi pus in cabinetul ministrului.

    Cunosterea face din om o fiinta din ce in ce mai aproape de divinitate. Pe drumul cunoasterii intilnim nenumarate sanctuare, morminte, urme ale ale celor martirizati, incepind cu Prometeu, pentru indrazneala de a merge impotriva regulilor pe acest drum, de a actiona pentru a aduce lumina in starea umanitatii. Minti limpezi au patruns intunericul, firi puternice, luptatori hotariti si-au asumat sarcina de a scoate umanitatea din puncte de obscurantism. Si-au asumat totodata si riscurile de securitate aferente. De la sclavie s-a ajuns intr-o buna parte a lumii la democratia liberala. Niveluri diferite de cunoastere, experiente nereusite, tradari si fapte abominabile petrecute in istorie au creat neincredere intre grupurile umane, neincredere care da suport puternic unor forte obscure care cauta afirmarea in lume. Astfel se face ca in aceasta lupta milenara au fost cistigate doar batalii, iar razboiul continua. In contemporaneitate razboinicii luminii, dovediti, sunt cei de la Charlie Hebdo. Ei n-au luptat impotriva religiei, a frumusetii si divinitatii omului, au luptat doar impotriva obscurantismului, a fanatismului, a actiunii de impunere a ideilor cu forta (= a ajuta o batrinica sa treaca strada, chiar daca ea nu vrea!), si au cistigat: Je suis Charlie!

    Realizarile celor de la Charlie Hebdo n-au jignit: 2.1 mmld de crestini, 1.5 mld de islamisti, 1.1 mld atei, 0.9 mld hindusi, 0.4 mld budisti, 0.4 mld traditionali chinezi, 0.3 mld animisti. Ei au doar au dat un prilej de actiune si afirmare a fanatismului! Ca este asa, ar putea-o dovedi raspunsul dat de miliardele de credinciosi ai lumii la intrebarea: Crezi ca cei de la Charlie Hebdo ar trebui/merita (oricum nu-i bine, ca au fost ucisi!) ucisi? 

    Doar cunosterea, negocierile pentru aflarea si stabilirea drumului drept pot fi fundamente pentru prosperitatea umanitatii. Drumul drept, astazi, inseamna stabilitatea statelor. Statele s-au dovedit a fi principalul factor de progres a umanitatii. In conditiile de azi statele trebuie sa-si duca crucea! Ce este ISIS? Oamenii din Siria si Irak nu-si pot gasi bunastarea in Siria si Irak, le trebuie ISIS? Nu! Nu-si pot gasi bunastarea in aceste state! Le trebuie niste binevoitori, binevoitori care-i ajuta sa treaca strada, binevoitori care au acumulat frustrari de nesuportat in propriile tari si cauta o alta tara, noua, care sa le ofere posibilitatea de a-si consuma/petrece decent viata. Un vis! 

    Un lucru interesant. Editorialul ne face cunoscut ca germenii democratiei moderne au dat muguri in tarile romane cu peste 300 de ani in urma. Domnitorul a gasit cu cale ca in 1709 sa prezinte un Buget Divanului tarii. S-a simtit responsabil?! Poate. Nu cunosc ce s-a intimplat cu acel buget. Pot sa spun doar ca ce se intimpla azi cu Bugetul statului este ceva de neinimaginat. Bugetul de azi al statului este aprobat de Parlament. Cu toate acestea, din el se alege praful! Pentru 2014, Parlamentul stabileste un Fond de Rezervă aflat la dispoziţia Guvernului de 168 mil lei. Pentru a satisface asteptarile electorale (asa s-a crezut! :))) acest fond a fost majorat de peste 10 ori, la cca 1.9 mld lei, si primul ministru a facut ce-a vrut cu ei! Prim-ministrul Ponta a facut ceea ce a facut si Mavrocordat cu bugetul lui, ceea ce a facut si nemernicul Tariceanu, in 2008 cu bugetul si guvernarea lui. 

    Pai cum asa! Chiar in halul asta de democratie am ajuns, sa faca Ponta ce vrea cu banii bugetului, ca Mavrocordat pe vremea lui!? 

    Ce se face cu banii bugetului hotareste doar Parlamentul. Si asa sa ramina! Greu de crezut ca Ponta n-a risipit banii, ca i-a utilizat pentru bunastarea poporului. Ponta a cheltuit banii aiurea, si trebuie sa dea seama! 

    Pai chiar asa, mai nemernicilor!, poporul va da bani din sudoarea lui si voi faceti ce vreti cu ei?!

    De ce, mai nemernicilor!, dupa zeci ani de democratie, aproape cit a durat socialismul, romanii au salarii medii de cca 380 de euro/luna, pensii de cca 180 euro/luna si preturi la nivel occidental? Macar stim ca Ceausescu a facut o industrie si blocuri. Voi ce-ati facut cu banii tarii!? 

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb