Cazul Tate este o exemplificare a modului în care funcţionează masculinitatea toxică, dar şi a gradului său de periculozitate socială. Andrew Tate, cetăţean în acelaşi timp american (după tată, Emory Tate, cunoscut ca un înaintaş al şahului afro-american) şi britanic (după mamă), fost campion mondial în kickboxing de patru ori între 2011 şi 2016 - în două asociaţii mondiale diferite, într-un sport care nu este, de fapt, unificat la nivel global - a ales în urmă cu şapte ani să se stabilească în România.De ce în România - pentru că era convins că la noi în ţară evoluţia moravurilor reflectată în disfuncţiile statului de drept sunt propice stilului său de viaţă. Poate şi faptul că este născut pe 1 decembrie să fi avut vreo influenţă, dar cu siguranţă stereotipul societăţii tradiţionale, presupus machiste, a fost principalul motiv. Ulterior, Tate a început să promoveze pe internet, în special pe reţelele sociale, ideea că în societăţi precum a noastră se pot forma bărbaţii în spiritul unei adevărate libertăţi personale, în special datorită diferenţelor culturale.
Tate şi-a câştigat notorietatea pe reţele sociale prin promovarea unui tip de masculinitate centrat pe violenţă, sexism sau homofobie. Aşa cum a dovedit rolul său în declanşarea violenţelor de la Southport de la sfârşitul lunii iulie, de la promovarea stereotipului bărbatului dominant şi al femeii suspuse până la extremismul politic violent este doar un pas. Pe de altă parte, atitudinea sa faţă de femei, profund şi asumat misogină, s-a tradus şi prin acţiunile care au pus - cum dovedeşte şi noul caz investigat acum de DIICOT - multe femei într-o postură degradantă.
Revenind la titlul acestui articol, teoria masculinităţii toxice nu susţine nici pe departe că bărbaţii sunt toxici ori că masculinitatea în sine este toxică, ci se referă la asumarea ideologică a unor atitudini machiste, sexiste, homofobe şi, în final, extremiste. Aceste atitudini au însă la bază stereotipurile bărbatului "tradiţional" al cărui rol trebuie să fie dominant într-o societate sănătoasă. Masculinitatea devine toxică atunci când impune ca regulă de organizare socială şi societală teza superiorităţii naturale şi religioase a băieţilor în raport cu fetele şi normalizează agresivitatea ca trăsătură masculină necesară. Pornind de la aşa zisa înţelepciune populară care decretează că "bărbatul trebuie să fie stăpânul casei" sau că "băieţii nu plâng niciodată", această ideologie reacţionară sugerează că sensibilitatea şi emoţiile nu sunt adecvate pentru definirea unei masculinităţi autentice.
Pe o asemenea bază ideologică sunt justificate, ba chiar mitizate, conflictele dintre rolurile masculine şi feminine de tipul celor care se manifestă în familie din cauza stereotipurilor de gen care fac ca soţul şi soţia să aibă aşteptări diferite în ceea ce priveşte distribuţia responsabilităţilor domestice sau financiare. Aceste roluri, modelate de norme culturale, istorice şi sociale, duc inevitabil la tensiuni atunci când sunt exacerbate de manifestarea masculinităţii toxice. Când stereotipul de gen dominat impune modelul bărbaţilor puternici, autoritari şi invulnerabili care resping trăsăturile "feminine" precum empatia sau sensibilitatea, relaţiile de cuplu, din familie şi din societate în general sunt grav afectate.
Această formă de masculinitate are consecinţe negative atât în ceea ce priveşte formarea identităţii masculine, prin absolutizarea stereotipuri rigide de gen, cât şi în privinţa tipului relaţional, câtă vreme refuză intimitatea, legăturile sociale şi relaţiile interpersonale, mai ales cele dintre băieţi şi fete, iar mai apoi între bărbaţi şi femei. Iar când aceste relaţii se deteriorează apar şansele manifestării uneia din cele mai periculoase forme ale masculinităţii toxice, cea definită de aşa zisa mişcare incel.
Ideologiile de tip "incel" (un termen derivat din "involuntary celibate", adică "celibat involuntar") dau seama despre o mişcare online la care participă mai ales bărbaţi care se simt excluşi de la relaţiile romantice şi sexuale cu femei din cauza schimbării rolurilor de gen. Aceşti bărbaţi îşi exprimă adesea frustrarea şi resentimentele faţă de femei şi faţă de societate, ajungând să promoveze violenţa şi asasinatul ca forme de răzbunare.
Deşi Andrew Tate nu se identifică deschis cu incel, retorica sa trimite la unele din elementele centrale ale acestei ideologii, în special critica feminismului şi afirmarea inferiorităţii femeii în relaţia de cuplu şi în societate, promovarea masculinităţii "alfa" şi nu în ultimul rând audienţa sa în rândul tinerilor.
Ca urmare a popularităţii sale pe platformele de social media, unde are milioane de urmăritori, Andrew Tate are o influenţă semnificativă asupra unui număr mare de tineri, care se lasă seduşi de ideile şi de normele de comportament promovate, iar consecinţele sunt devastatoare. Combaterea influenţei lui Tate şi a altor figuri similare necesită educaţie, conştientizare şi promovarea unor modele alternative de masculinitate care să fie mai incluzive şi mai constructive. Dar cine este interesat de o astfel de politică publică în România?
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.08.2024, 00:48)
... nu spera si nu ai teama - spunea cineva odata ... cautand a aprofunda aceste vorbe am ajuns sa cred ... intr-un trecut neinteles deplin si-un viitor incert ... si tocmai am descoperit acel prezent nedefinit! ... va adresati gresit problemei! ... social media e o afacere in sine ... ei doar isi cauta confirmarea ...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.08.2024, 05:18)
Avand in vedere ca Parvulescu il critica, mi-a devenit simpatic Tate.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.08.2024, 09:36)
....si cu toate astea, tate, tot un jeg de om ramane!
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.08.2024, 09:46)
Nu contest, dar nici nu confirm....nu ma intereseaza cazul Tate absolut deloc. Eu ma refeream strict la acest profesoras prafuit care da verdicte in toate domeniile, de la astrologie la Putin. Te-a criticat Parvulescu, automat imi esti simpatic.
2.3. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 26.08.2024, 12:36)
...
3. Mda
(mesaj trimis de Oarecare în data de 26.08.2024, 06:15)
Am înțeles tot când am citit ce trebuie făcut, promovarea modelelor alternative mai incluzive..
Să mai înțelegem că prădătorii de la SNSPA sufereau de masculinitate toxică. Nu erau deloc alternativi :))
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.08.2024, 07:38)
Andrew tate are problema mica. Poate de acolo i se trage frustrarea cu femeile.
Barbatul puternic traditional a avut 2 roluri, provider si protector. Adica , Chat gpt:
Rolurile de "furnizor" și "protector" sunt concepte tradiționale asociate cu responsabilitățile masculine în multe culturi și societăți. Aceste roluri au rădăcini istorice, dar continuă să influențeze percepțiile moderne despre masculinitate și rolurile de gen. Iată o descriere a fiecărui rol:
1. Rolul de Furnizor:
Susținerea Economică: Istoric vorbind, bărbații au fost așteptați să fie principalii câștigători ai familiei, adică să aducă venitul necesar pentru a susține familia. Acest rol implică asigurarea bunăstării financiare a familiei, oferind necesități de bază, cum ar fi hrană, adăpost și educație.
Stabilitate și Securitate: Rolul de furnizor nu se limitează doar la suportul financiar. Adesea include și așteptarea ca bărbatul să ofere stabilitate emoțională și psihologică, contribuind la crearea unui mediu sigur pentru familie.
Luarea Deciziilor: În contexte tradiționale, rolul de furnizor poate implica și luarea principalelor decizii în familie, în special cele legate de finanțe și viitor.
2. Rolul de Protector:
Protecție Fizică: Rolul de protector implică așteptarea ca un bărbat să își apere familia și pe cei dragi de amenințări sau pericole fizice. Aceasta poate însemna protejarea lor de pericole, fie că este vorba de război, criminalitate sau alte provocări fizice.
Protecție Emoțională: Protejarea familiei include și protejarea lor de vătămări emoționale. Acest lucru poate însemna protejarea celor dragi de stres, traume sau influențe negative.
Ghidare Morală: Rolul de protector poate include, de asemenea, așteptarea ca bărbatul să fie un ghid moral, asigurându-se că familia aderă la valorile, normele și etica societății.
Asta a fost sau e rolul traditional al barbatului puternic.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.08.2024, 10:17)
Tu daca ai problema mare , de ce nu te cauta femeile si pe tine ca pe Tate ?
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.08.2024, 11:15)
Tate cauta femei shi le obliga sa se prostitueze pt. el. Este un proxenet, popular denumit peshte.
4.3. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 26.08.2024, 13:18)
...
4.4. Corectă observația cu "aia mică" (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Gigel în data de 26.08.2024, 16:16)
Corectă pentru că indiferent de cauză, undeva în psihic se ascunde o disfuncție majoră a echilibrului masculin-feminin.
Și Hitler se simțea în minoritate că avea un singur testicul. A "echilibrat" și el cum a putut. Tate-cul a avut alt material la dispoziție...
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.08.2024, 09:19)
Sorosisme in stare pura ! ii sustin si mai tare dupa ce aud asemenea teorii toxice .
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.08.2024, 11:16)
Probabil eshti un proxenet mai mic, cu ambitzii.
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.08.2024, 19:32)
Nu degeaba, treceau examenul. Unele cu nota mai mare. Daca vroiau.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.08.2024, 09:24)
daca , respectivele femei care lucreaza la fratii Tate sint umilite , de ce stau acolo nu fac plingeri si dau declaratii care ii dezincrimineaza ?
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.08.2024, 10:01)
Fratii tate sunt pesti. ce vrei sa spuna o femeie despre pestele ei? numai de bine. poate chiar a salvat-o de vreun client agresiv, de politie etc, sau poate doar nu vrea sa-si ia dup-aia niste pumni in cap.
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.08.2024, 10:13)
tu gandesti inainte sa vorbesti ? fetele astea traiesc intr-o pestera izolata de lume si nu pot lua legatura cu nimeni ? adica fratii astia care le platesc din moment ce se simt bine acolo ,sint peste toti si nimeni nu indrazneste nimic ? la ce ong soros lucrezi ?
6.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.08.2024, 13:30)
tocmai i-a arestat diicot ul a doua oara. ma gandesc ca nu fara probe.
6.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.08.2024, 13:35)
eu ma gandesc ca la fel fara probe , ca doar nu sint secrete
6.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.08.2024, 14:24)
arestarea se face in baza unui mandat, semnat de un judecator, in baza unor dovezi etc.
6.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.08.2024, 15:38)
Si daca au avut dovezi dupa ce i-au tinut in puscarie , de ce i-au eliberat ? nu am vazut nici o fata care sa spuna ce rau este si ca vrea sa plece . se pare ca inghiti orice spun la tv .
6.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.08.2024, 16:14)
Andrew Tate și Tristan Tate au fost reținuți pentru 24 de ore de procurorii DIICOT miercuri seară, 21 august, într-un nou dosar în care sunt acuzați de trafic de minori, trafic de persoane, act sexual cu un minor, influenţarea declaraţiilor şi spălare a banilor.
Citeşte întreaga ştire: Andrew Tate, plasat în arest la domiciliu, iar Tristan, sub control judiciar, în dosarul în care cei doi sunt acuzaţi de trafic de minori
6.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.08.2024, 17:22)
citeste tu stirea de anul trecut cand pentru aceleasi minciuni i-au tinut apropa un an in puscarie dupa care i-au eliberat din lipsa de probe .
6.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.08.2024, 17:56)
mai au un mandat de arestare din Anglia tot pt genul asta de infractiuni.
7. Flux verbal impresionant
(mesaj trimis de The Brute în data de 26.08.2024, 17:29)
Ascultati orice Interview cu baiatul Tate senior, veti fi uimiti de firul logic si de conexiunile facute... memorabil cel cu Pierce Morgan...und Interview cu domnul istoric l ar lasa pe drum
8. fără titlu
(mesaj trimis de Bossul în data de 26.08.2024, 21:29)
Eu zic ca ar trebuii sa te ocupi de cei de lângă tine care de ani de zile "sunt în calduri" si fac cinste "fabricii de securisti" - de bulai si de pieleanu!!!
9. fără titlu
(mesaj trimis de Bossul în data de 26.08.2024, 22:16)
Tot în cadrul "fabricii de securisti" - din dezvăluirile fostelor studente care faceau practica s-ar putea propune chiar o lucrare de doctorat cu tema: "Asemănările și deosebirile dintre cele două forme supreme de orgasm spontan: "orgasmul bulai" si "orgasmul pieleanu"!