Mass- media : "O serie de proteste izbucnesc în Orientul Mijlociu după explozia din spital"

T.B.
Internaţional / 18 octombrie 2023

Mass- media : "O serie de proteste izbucnesc în Orientul Mijlociu după explozia din spital"

Actualizare - Reuters: Protestatarii atacă ambasadele Israelului şi SUA din întreaga lume

Mai multe atacuri ale protestatarilor împotriva ambasadelor Israelului şi SUA au fost raportate în diferite părţi ale lumii după bombardarea unui spital din Gaza, soldat cu sute de morţi, în contextul conflictului în curs de desfăşurare între autorităţile palestiniene şi gruparea islamistă Hamas, relatează Reuters.

Cele mai mari manifestaţii au avut loc la Istanbul (Turcia), unde o mulţime purtând steaguri şi pancarte pro-palestiniene s-a adunat marţi seară în faţa consulatului israelian şi apoi a intrat în incinta acestuia după ce a spart o baricadă a poliţiei. Agenţia turcă de ştiri de stat Anadolu a arătat demonstranţi fluturând steaguri palestiniene şi scandând "Jos Israelul!".

Incidente au avut loc, de asemenea, la ambasada SUA din Beirut (Liban), la ambasada SUA din Irak, la ambasada israeliană din Iordania, la ambasada Franţei din Teheran (Iran) şi la ambasada Regatului Unit din aceeaşi ţară.

În suburbiile sudice ale capitalei libaneze, Beirut, controlate de Hezbollah, mii de persoane s-au adunat pentru un protest, fluturând steaguri ale Hezbollah, palestiniene şi libaneze şi scandând "Moarte Americii" şi cerând ca Tel Aviv-ul să fie bombardat.

''Această entitate (Israelul), după cum ştim foarte bine, este construită pe fundaţia masacrelor'', a declarat la miting Hesham Safieddine, un înalt responsabil al Hezbollah.

În centrul Beirutului, poliţia a folosit gaze lacrimogene şi şi tunuri de apă împotriva demonstranţilor care aruncau cu proiectile, în timp ce un protest în apropierea ambasadei SUA, la nord de Beirut, a devenit violent, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea libaneză al-Jadeed.

Ministerul francez de Externe a anunţat miercuri că le recomandă cetăţenilor săi să nu călătorească în Liban, cu excepţia cazului în care este imposibil să facă altfel, având în vedere "tensiunile de securitate din regiune", în special la graniţa Libanului de Sud cu Israelul.

În Iran, agenţia de ştiri de stat IRNA a arătat o mulţime la Teheran scandând "Jos Israelul". Guvernul iranian a decretat miercuri zi de doliu. Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe a condamnat ferm atacul şi a dat vina pe Israel. Mulţimile au mărşăluit în faţa ambasadei britanice fluturând steaguri palestiniene. Au existat, de asemenea, proteste în faţa misiunii franceze.

La Amman, demonstranţii au încercat să atace ambasada israeliană, a informat agenţia oficială de ştiri Petra din Iordania. Surse de securitate iordaniene au negat relatările conform cărora clădirea a fost luată cu asalt. Protestatarii au fost îndepărtaţi din zonă, au spus sursele. Videouri de pe reţelele de socializare au arătat protestatari strigând înspre ambasadă.

La Tunis, capitala Tunisiei, sute de persoane au protestat în faţa ambasadei franceze după incident, a informat agenţia de stat TAP. În Bagdad, Irak, sute de oameni s-au adunat în centrul oraşului, potrivit martorilor oculari.

---

Actualizare - CNN: Proteste la Ambasada SUA din Beirut

Zeci de persoane atacă miercuri ambasada SUA din Beirut, capitala Libanului, relatează CNN. Atacatorii folosesc pietre şi dispozitive improvizate pe care le aruncă în gardurile care împrejmuiesc reprezentanţa diplomatică americană. Statele Unite au avertizat cetăţenii americani să nu călătorească în Liban după ce protestatarii au încercat să incendieze ambasada.

Potrivit sursei citate, membrilor familiilor personalului guvernamental american şi personalului neesenţial al ambasadei li s-a permis să părăsească Libanul după ce ambasada din Beirut a fost ţinta unor protestatari care au provocat un incendiu în complex.

La câteva ore după începerea protestului, Departamentul de Stat a emis un avertisment "nu călătoriţi" "din cauza situaţiei imprevizibile de securitate legată de schimburile de rachete, rachete şi artilerie între Israel şi Hezbollah sau alte facţiuni militante armate", potrivit avertismentului.

În aviz se menţionează că "au izbucnit demonstraţii de amploare în urma violenţelor recente din Israel şi Gaza".

Acesta a continuat: "Cetăţenii americani ar trebui să evite demonstraţiile şi să manifeste prudenţă dacă se află în apropierea unor adunări sau proteste mari, deoarece unele dintre acestea au devenit violente.

---

Actualizare - 5.000 de persoane protestează în faţa ambasadei Israelului din Iordania

Aproximativ 5.000 de persoane au protestat în Iordania, lângă ambasada Israelului din Amman, în urma exploziei de la un spital din Gaza. În ciuda dovezilor prezentate de purtătorul de cuvânt al IDF, Iordania a declarat că Israelul este "cel care poartă responsabilitatea pentru acest incident grav". Odată cu izbucnirea războiului pe 7 octombrie, ambasada din Amman a fost evacuată şi doar poliţişti iordanieni sunt acolo, conform Ynetnews.com.

---

Mânia şi nemulţumirea s-au răspândit peste noapte în Orientul Mijlociu după explozia mortală de la spitalul al-Ahli din Gaza de ieri şi după mai mult de o săptămână de asediu asupra fâşiei, informează nbc news.

Sute de civili au ieşit pe străzi în Beirut, Amman, Teheran şi Cisiordania pentru a-şi arăta sprijinul faţă de palestinienii din Gaza, potrivit sursei menţionate.

Deşi protestele s-au răspândit în ţări şi limbi diferite, mulţi dintre protestatari au purtat steaguri palestiniene şi au scandat sentimente anti-Israel, conform sursei citate.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Militar Hamas 1: E a noastră?

    Militar Hamas 2: Așa pare.  

    Militar Hamas 1: Cine spune asta?  

    Militar Hamas 2: Spun că șrapnelul nu pare a fi de origine israeliană.  

    Militar Hamas 1: Adică ce vrei să spui?  

    Militar Hamas 2: Dar nu puteau găsi alt loc în care să atace?  

    Militar Hamas 1: Nu contează, a fost trasă din cimitirul din spatele spitalului.  

    Militar Hamas 2: Ce?  

    Militar Hamas 1: Au tras-o din cimitirul din spatele spitalului, a fost trasă greșit și a căzut pe ei.  

    Militar Hamas 2: E un cimitir în spatele spitalului?  

    Militar Hamas 1: Da, e chiar lângă complex. (...) Spitalul e chiar în dreapta cimitirului.

    Militar Hamas 2: Da, îl știu. 

    1. e clar , e o proba de necontestat ! nici la un furt de gaini nu poti veni cu asa ceva , par alea scurse de la dna .

      De unde cunosti cu ce "se vine" la un furt de gaini? Ai furat gaini?

      Din 5 rachete artizanale lansate de pacalicii aia care improasca ura in numele lui Alah, 3 cad in Gaza. Nu este nimic anormal sa mai cada inca una.

      Amice, daca tu nu poti distinge intre o racheta artizanala care poate avaria o casuta si rani 2-3 oameni (asa cum are Hamas)..... si o bomba americana destinata distrugerii buncarelor pe care Hamas le are la 40-50 m sub nivelul solului, peste tot in Gaza,...... du-te la scoala primara si invata fizica.

       

      Israelul a bombardat din greseala un spital ucigand peste 500 de oameni, raniti, varstnici si copii. 

       

      According to reports, Israel began using bombs kn own as "Bunker Busters," meant to obliterate underground targets. The bombs penetrate the ground when dropped before setting off. 

      Israel could use these bunker busters to avoid having troops buried alive in tunnels and to destroy underground outposts, experts told Al Jazeera. Israel asked the US for the most advanced of these weapons — the GBU-72 — in 2021, the outlet reported. 

      Vrei sa spui ca Hamas arunca cu jucarii de-ale lor in Israel?Nu sunt dotati deloc saracii dar ataca la greu!

      Esti caraghios si stupid in acelasi timp. Rachetele artizanale sunt ale Jihadului islamic, nu ale Hamas.

      Racheta a cazut in parcarea spitalului. Daca era bomba minune pentru buncarele Hamas situate la 50m sub pamant, ar fi fost ditamai craterul in parcarea aia si nu doar cateva masini arse.

      Cunosc mai mult fizica decat vei sti tu vreodata. 

    Taietorii de frunza la caini de pretutindeni abia asteapta un motiv pentru a protesta violent.Nu conteaza adevarul,conteaza ce vor ei sa creada.Nu am auzit un musulman sa protesteze impotriva a ceea ce au facut psihopatii de la Hamas,mai putem spune ca nu sunt toti sau aproape toti la fel in sinea lor?Bombardeaza spitalele crestine(din greseala,prostie sau intentionat)si dau vina pe altii.Cred ca totul a fost facut intentionat ,probabil au vrut sa impiedice vizita lui Biden in Israel in primul rand. In al doilea rand,tot au reusit ceva fiindca s-a anulat intalnirea cu presedintele palestinian si regele Iordaniei.Apoi se jelesc ca nu au apa,mancare ,electricitate.Pai,daca omoara vaca,de unde lapte?Sunt prosti,pur si simplu sunt prosti,puturosi si rai.

    1. Nu au prea multa minte. Sunt manati de ura improscata de liderii lor religiosi, precum vitele. Gloata nu gandeste.

      Israelul ocupa ilegal teritoriul Palestinei. Asta este tot ce trebuie sa retii. Consiliul de Securitate al ONU a numit Israelul ca stat ocupant. Israelul este personajul rau in aceasta poveste si el a bombardat spitalul in care a ucis peste 500 de oameni, bolnavi si copii.

      Ai fost tu acolo sa vezi ca a bombardat Israelul.spitalul.L-au bombardat palestinienii fie intentionat,fie din prostie dar este mai probabil sa o fi facut intentionat pentru a impiedica vizita lui Biden.Le pasa palestinienilor de crestini cand ei omoara si de-ai lor la nimereala fiindca cica ajung in rai!Dinspre partea mea sa ajunga Hamas si cu toate organizatiile teroriste ,,in rai,,!In ceea ce priveste acel teritoriu,oare al cui a fost de fapt si de drept si in ce mod l-au ocupat arabii?,,Aceasta este intrebarea!"

      Ai fost tu acolo sa vezi ca l-au atacat palestinienii ? inainte ca sa postezi ceva ar trebui sa ai un gram de minte sa nu dai ocazia la replica , dar se pare ca nu ai nici gramul ala .

      Esti arab cumva? Ai ochelari de cal? Vezi numai ce iti convine?

      Un lucru este clar totusi: acolo nu va fi pace niciodata! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb