Mastercard: Nivelul de dezvoltare al pieţei de plăţi digitale din România, evaluat la 56 din 100 de puncte

F.D.
Bănci-Asigurări / 23 octombrie 2023

Mastercard: Nivelul de dezvoltare al pieţei de plăţi digitale din România, evaluat la 56 din 100 de puncte

Dezvoltarea plăţilor digitale în România a obţinut un scor de 56 din 100 de puncte în 2022, conform Indicelului Plăţilor Digitale (IDP), instrument de analiză dezvoltat de Mastercard. Rezultatul este calculat pe baza punctajelor individuale înregistrate de trei sub-indici, fiecare cu pondere egală în scorul final: 70 pentru Infrastructură, 55 pentru Cunoştinţe şi 44 pentru Utilizare, şi indică o uşoară creştere faţă de anul 2021.

"În ultimii ani, soluţiile electronice de plată disponibile în România s-au diversificat, fiind adoptate de tot mai mulţi consumatori, comercianţi şi alţi jucători, inclusiv din administraţia publică, datorită avantajelor şi potenţialului inerent al acestora: eficienţa şi uşurinţa de utilizare. Răspândirea acestor instrumente moderne de plată a fost facilitată de faptul că transformarea digitală a devenit un subiect important pe agenda publică şi un obiectiv comun al organizaţiior din toate sectoarele. Prin echipele şi competenţele noastre, Mastercard investeşte şi colaborează permanent cu parteneri pentru dezvoltarea infrastructurii necesare şi a programelor menite să ridice nivelul de cunoştinte generale şi aplicate, precum şi gradul de utilizare al plăţilor digitale la nivel naţional", a declarat Cosmin Vladimirescu, General Manager Mastercard România şi Croaţia.

Overview asupra sub-indicilor Infrastructură, Cunoştinţe şi Utilizare

Sub-indicele Infrastructură analizează infrastructura de plăţi existentă şi capacitatea acesteia de a permite plăţi digitale. În 2022, sub-indicele Infrastructură a înregistrat un scor de 70 de puncte şi este de aşteptat ca infrastructura de plăţi să se dezvolte odată cu creşterea proporţiei populaţiei bancarizate şi cu introducerea de noi soluţii de plată, precum plata prin coduri QR, dar şi ca urmare a implementării strategiilor şi a politicilor publice în domeniul transformării digitale.

Sub-indicele Cunoştinţe analizează nivelul de cunoştinţe şi de înţelegere al consumatorilor privind plăţile digitale şi a obţinut 55 de puncte din 100, în 2022, rămânând în continuare cu un potenţial mare de creştere. Cunoştinţele sunt dobândite, în general, de-a lungul unui interval de timp mai îndelungat şi se fixează în special prin aplicarea lor în practică.

Sub-indicele Utilizare indică gradul de adoptare a plăţilor digitale şi poziţia acestora faţă de numerar. Acesta a obţinut în continuare cel mai mic scor dintre cei trei piloni: 44 de puncte din 100. Rezultatul indică faptul că disponibilitatea soluţiilor de plată digitale nu se reflectă, neapărat şi imediat, în ritmul de adopţie. Ca atare, este nevoie, în continuare, de iniţiative de educaţie financiară şi de crearea unui cadru de interacţiune pentru ca utilizatorii să se familiarizeze cu metodele de plată digitale disponibile şi să le adopte în cotidian.

Poziţia României faţă de alte ţări din regiune

Raportul Indicele Plăţilor Digitale a fost realizat în 2022 în patru pieţe: Austria, Croaţia, România şi Ungaria şi conţine şi un modul de comparaţie între acestea. Modulul oferă o perspectivă suplimentară asupra nivelului de dezvoltare al plăţilor digitale în fiecare piaţă analizată şi poate servi ca bază de cooperare între diferitele părţi interesate din aceste ţări.

Scorurile generale obţinute la nivelul ţărilor analizate în 2022 variază între 56 şi 64 de puncte pe o scară de la 1 la 100, înregistrând o medie de 61 de puncte. Cu 56 de puncte, România se situează după Croaţia (64 de puncte), Austria (62 de puncte) şi Ungaria (61 de puncte). Variaţia scorurilor este determinată, în principal, de rezultatele sub-indicelului Infrastructură, la care ţările au obţinut cele mai mari punctaje, ceea ce implică faptul că toate au o bază solidă pentru plăţile digitale. Sub-indicii Cunoştinţe şi Utilizare au obţinut scoruri mai mici, cu o uşoară creştere a punctajelor pentru cunoaştere, reflectată de efortul actual al ţărilor din Europa Centrală şi de Sud-Est în educarea consumatorilor, cu privire la soluţiile de plată digitale.

Metodologia de realizare a Indicelui Plăţilor Digitale (IPD)

Indicele Plăţilor Digitale îşi propune să ofere anual o imagine completă asupra plăţilor, atât din perspectivă cantitativă, cât şi la nivel calitativ. Acest instrument combină date statistice din surse publice, datele Mastercard pentru anul 2022, surse de date identificate prin cercetare primară şi date din interviuri cu experţi, pentru a îmbogăţi studiul cu perspective calitative.

Studiul se concentrează pe plăţile efectuate de consumatorii locali şi, prin urmare, analizează tranzacţiile cu metode de plată locale (respectiv utilizarea conturilor şi a cardurilor), care includ atât tranzacţiile naţionale, cât şi pe cele transfrontaliere.

Indicele este structurat pe trei straturi: indicator, componentă şi sub-indice. Un indicator, elementul cel mai granular al modelului, este o măsură care analizează un anumit unghi de performanţă a plăţilor. Toţi indicatorii au fost indexaţi pe o scară de la 1 la 100 şi apoi agregaţi în componente pentru a condensa informaţiile din KPI-uri individuale. Componentele au fost ponderate pentru a forma trei sub-indici, care au fost consideraţi la fel de importanţi şi, prin urmare, ponderaţi în mod egal în calculul indicelui general.

Consecvenţa rezultatelor indicelui a fost verificată în toate ţările pentru a asigura fiabilitatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb