Mastercard şi Junior Achievement lansează "Lecţia de finanţe"

V.G.
Bănci-Asigurări / 17 octombrie 2022

Mastercard şi Junior Achievement lansează "Lecţia de finanţe"

Mastercard România şi Junior Achievement România prezintă "Lecţia de finanţe", un program naţional de formare continuă şi predare la clasă, acreditat de Ministerul Educaţiei şi adresat profesorilor din învăţământul gimnazial, prezentat pe platforma oficială www.lectiadefinante.jaromania.org, arată un comunicat de presă transmis redacţiei.

Potrivit sursei citate, scopul acestuia este dezvoltarea de competenţe necesare integrării şi predării, în abordare interdisciplinară şi hybrid learning, a unei serii de elemente şi noţiuni de ordin financiar, pentru educaţia oferită elevilor cu vârste între 11 şi 15 ani. Obiectivul principal al programului este promovarea educaţiei financiare în şcolile din România şi, astfel, creşterea gradului de educaţie financiară la nivel naţional.

Prin "Lecţia de finanţe" partenerii îşi propun să contribuie la transformarea modului în care profesorii, dar şi elevii se raportează la educaţia financiară. Un studiu OCDE din 2020, arată că România ocupă locul 16 din 17, înregistrând printre cele mai scăzute niveluri de educaţie financiară în Europa. Există decalaje mari atât la nivel geografic, între Bucureşti şi marile oraşe şi restul ţării, cât şi la nivel de generaţii, între tinerii din Generaţia Z şi categoriile mai în vârstă.

"Mulţi români nu ştiu care sunt instrumentele de plată moderne şi nu înţeleg cum funcţionează acestea, cu atât mai puţin care sunt avantajele lor. Iar nivelul scăzut de cunoştinţe este o barieră principală în adoptarea plăţilor digitale. Mai mult, nu sunt obişnuiţi să economisească, nu ştiu cum să îşi valorifice la maximum banii disponibili, să identifice riscuri sau oportunităţi, ce trebuie sau nu trebuie să facă pentru a-şi proteja veniturile. Singurul vector real de schimbare este educaţia financiară. O populaţie educată financiar este o populaţie care prosperă, care poate trăi într-un viitor mai bun, aşa cum ne dorim toţi. Alături de Junior Achievement, venim cu un program care credem că este absolut necesar şi cu o nouă abordare pentru creşterea nivelului de educaţie financiară în România. Construim schimbarea împreună cu profesori de la toate disciplinele din ciclul gimnazial, mentori şi formatori ai multor generaţii viitoare. Cu impact pe termen lung, cu rezultate profunde în societatea de azi şi de mâine", a spus Cosmin Vladimirescu, Country Manager Mastercard România şi Croaţia.

"Ne bucurăm de parteneriatul cu Mastercard şi de oportunitatea ca prin Lecţia de finanţe să punem bazele unui model sustenabil pentru educaţia financiară în învăţământul gimnazial. Prin intermediul acestui demers ne dorim să asiguram cadrul pentru pregătirea profesorilor ca formatori de competenţe financiare cheie şi să punem în valoare schimbul de experienţă, lucrul colaborativ, interdisciplinar şi bazat pe metode learning by doing", a spus Loredana Poenaru, Director de Educaţie în cadrul Junior Achievement România.

Etapele programului "Lecţia de finanţe"

Programul a debutat în vară, cu o fază de pregătire, la care au răspuns "prezent!" 215 profesori, din 37 de judeţe. În cadrul acestor sesiuni extinse, care au avut loc online, între 19-21 iulie 2022, participanţilor

le-au fost prezentate conceptul şi structura programului, precum şi resursele puse la dispoziţie pentru predarea la clasă. Discuţiile din cadrul acestor întâlniri au condus la identificarea unor nevoi punctuale privind educaţia financiară şi integrarea noţiunilor aferente în materialele suport pentru cursuri. Ulterior, au fost selectaţi 105 profesori, împărţiţi în patru grupe, a câte 25 de participanţi, respectând astfel metodologia de organizare indicată de Ministerul Educaţiei.

Programul include activităţi şi instrumente dezvoltate în format hibrid, disponibile gratuit în toate cele patru etape ale proiectului, desfăşurate succesiv, în perioada octombrie 2022 - februarie 2023:

Train the Trainers este prima etapă a programului şi constă în sesiuni online de formare continuă, ce includ module de specialitate, pentru aprofundarea conceptelor financiare, şi module didactice, pentru integrarea noţiunilor financiare, în format interdisciplinar. Sesiunile sunt susţinute de formatorii acreditaţi în cadrul programului.

În etapa de Multiplicare vor fi organizate sesiuni în format hibrid, susţinute la nivel local, de profesorii formatori, pe baza materialelor şi instrumentelor suport puse la dispoziţie de JA România, cu implicarea a cel puţin 1.000 de cadre didactice, la nivel naţional.

A treia etapă, Teaching & Learning, constă în ore de educaţie financiară la clasă, susţinute de profesori formaţi în cadrul programului, organizate independent sau în abordare transversală cu alte discipline, şi un hackathon organizat online, adresat profesorilor, pentru schimb de experienţă şi încurajarea abordărilor didactice creative în predarea educaţiei financiare.

Benefit este a patra etapă a programului şi reprezintă acces gratuit la resurse de educaţie financiară, disponibile pe platforma online.

Educaţia financiară azi, în România

Potrivit Indicelui Plăţilor Digitale 2021, un studiu Mastercard care analizează evoluţia plăţilor digitale în România, datele demografice precum vârsta, nivelul de educaţie şi venitul lunar joacă un rol esenţial asupra nivelului de cunoştinţe al consumatorilor în ceea ce priveşte metodele de plată. Persoanele mai tinere, cu venituri ridicate, cu studii universitare, au demonstrat cunoştinţe financiare mai solide şi performanţe peste medie, în timp ce vârstnicii şi consumatorii cu un nivel mai scăzut de educaţie au demonstrat competenţe mai slabe. De asemenea, respondenţii din oraşele mari şi medii au avut rezultate mai bune, în medie, la testul obiectiv, decât respondenţii din zonele rurale, se precizează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Asta cu nu sunt obisnuiti sa "economiseasca" nu stiu ce sa zic.

    Romania a avut istoric un procent foarte bun de economisire ca procent din pib... exceptand perioadele cand se flutura besmetic prin presa si la tv tot felu de speculatii (pe regiuni geografice ca impact in pib net regional). 

    Romania de fiecare data cand nu a fost speculatie in piata procentul de economisire ca procent din pib a fost foart foarte bun; de fiecare data cand Manole umbla la butoane ... iar incepe speculatia. 

    Din ce vad in articolo multe sfaturi bune de facut de "pleava" pentru interesul financiarului; 

    Folosirea Cadrului in noc de CASH = dreptul imtim de a vota produsul preferat dispare; financiarul pest cashul meu care putea sa stea in siguranta la saltea si acum e in cont la ei; pot zilnic sa speculeze active financiare cu duiumul si cu levier multiplu ... pentru simplu fapt ca gov ii va scapa;  

    Unde mai este aici asumare de reisc corect a institutiilor financiare? 

    Si plus ca "banii" aflati in conturile bancilor duc istoric la devalorizare mai rapida decat banii aflati sub salteaua oamenilor!!! = dovedit stintific = vorbiti cu Isarescu! 

    "Cand toata lumea o ia razna cu educatia financiara si investitii" = miroase grav a piramidare credit si formari de bule severe financiare plasate sa se sparga in capul tinerilor tocmai educati de needucatii financiari. 

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb