MĂSURA 3, LA DNA Dosar penal pentru fraudarea aplicaţiei privind granturile pentru investiţii

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 19 februarie 2021

Claudiu Năsui

Claudiu Năsui

Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, a depus o plângere penală la Direcţia Naţională Anticorupţie în legătură cu suspinciunile apărute cu privire la modul în care s-a derulat implementarea Măsurii 3-granturi pentru investiţii, măsură introdusă prin OUG 130/2020, OUG 174/2020 şi OUG 199/2020. Prin această măsură, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului acordă granturi pentru investiţii în valoare cuprinsă între 50.000 şi 200.000 euro fiecare. Bugetul total este de 550 milioane de euro, din care 478,25 milioane euro sunt ajutor nerambursabil, iar restul reprezintă cofinanţarea asigurată de beneficiarul final. Granturile pentru companii vin din fondurile europene, mai precis din Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de Covid-19. Beneficiarii sunt microîntreprinderi, întreprinderi mici şi mijlocii (IMM).

Anunţul referitor la plângerea penală înaintată către DNA a fost făcut de ministrul Năsui într-un comunicat de presă referitor la moţiunea simplă pe care liderii PSD au declarat, în urmă cu două zile, că o vor introduce în Parlament. Suspiciunile de fraudă se referă la faptul că antreprenorii care au depus proiectele pentru finanţare în ultimele două zile dinaintea termenului-limită (29 ianuarie 2020) ar fi avut informaţii despre procentul de cofinanţare, pe baza căruia se făcea departajarea între proiecte.

Amintim că ministrul Economiei, Claudiu Năsui a anunţat săptămâna trecută, într-o postare pe pagina oficială de Facebook, că există persoane care ar fi divulgat informaţii din procesul de acordare a împrumuturilor nerambursabile. Mai mult, el a confirmat investigaţiile de presă care au arătat că mare parte din fondurile acordate pentru investiţii în criză au finanţat de fapt achiziţii imobiliare.

În perioada de înscriere pentru granturile acordate prin măsura 3 au aplicat 27.736 firme. Admiterea la finanţare s-a făcut în ordinea descrescătoare a punctajului obţinut la evaluarea planurilor de investiţii online. La punctaje egale, primul criteriu de departajare a fost procentul de cofinanţare. La cofinanţări egale, departajarea urma a fi făcută în funcţia de valoarea cifrei de afaceri, iar în caz de egalitate, firmele erau departajate de ordinea înscrierii în aplicaţie.

Referitor la neregulile privind măsura 3, acestea au fost semnalate şi de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Antreprenorii au solicitat, recent, o verificare strictă din partea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi a Corpului de Control al prim-ministrului cu privire la persoanele care au avut acces la baza de date a programului şi care au accesat alte secţiuni decât cele pentru care le-a fost acordat accesul, precum şi la numărul de accesări ale fiecărei secţiuni şi momentele în timp. Antreprenorii au mai cerut şi verificarea informaţiilor conform cărora angajaţi ai băncilor au avut acces la baza de date cu aplicaţiile şi dacă există o corelaţie între aceştia şi proiectele câştigătoare pe măsura 3.

"Am primit semnale că mulţi oameni au fost contactaţi de bănci imediat după depunerea aplicaţiei pe măsura 3, ceea ce arată că reprezentanţii instituţiilor bancare ştiau din timp ce proiecte au şanse mari pentru a primi finanţare, ceea ce nu este normal", a declarat, recent, Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR, într-o conferinţă de presă.

El a menţionat că, în ultima zi a apelului, s-au depus 47,18% din proiectele câştigătoare, fapt care ridică mari semne de întrebare cu privire la informaţiile din interiorul aplicaţiei cu privire la procentele de cofinanţare folosite de aplicanţi până în ultima zi.

"Numai în regiunea Nord-Vest, 63,07% din proiectele depuse în ultima zi au fost câştigătoare, lucru nemaiîntâlnit până acum la niciun program şi la nicio măsură finanţată din bugetul de stat sau din fonduri europene", a mai spus Florin Jianu.

Pe lângă aceste lucruri, antreprenorii mai arată că au apărut în presă suspiciuni privind scurgerea de informaţii cu privire la aplicaţiile depuse şi la faptul că unii aplicanţi au avut informaţiile necesare privind condiţiile de atins pentru ca solicitările să fie aprobate. Acest fapt a dus ca 82,7% din solicitările aprobate să fie depuse în ultimele 5 zile, adică în perioada 25-29 ianuarie inclusiv.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Ordonanta nr. 130/2020, privind Granturile pentru ajutor COVID- 19 a fost emisa de cabinetul unui ministru ( Virgil Popescu ) si finalizata de cabinetul unui alt ministru ( Claudiu Nasui ). Niciunul dintre aceste doua cabinete nu si-a pus intrebarea daca in Romania zilelor noastre intr-un singur an poti sa faci urmatoarele:

    - sa obti certificat de urbanism pentru construire,  

    - sa obti avize de la cateva institutii ale statului,  

    - sa obti autorizatia de construire, 

    - sa te apuci de construit si sa finalizezi contructia, 

    - sa o utilezi cu utilajele necesare productiei  

    - sa incepi productia.  

    Dupa ce ai facut toate acestea, te vor analiza cei de la AIMMAIPE si vei primii banii pentru ajutor. 

    Adica, trebuie sa ai toti banii pentru investitie, ca sa o poti duce la capat intr-un an si dupa aceea primesti ajutorul. 

    Si atunci, cea mai sigura metoda de a ma folosi de banii din grant este sa-mi cumpar ceva gata construit si cel mai bine este sa-mi cumpar un apartament. L-am ales, ma duc cu documentele la AIMMAIPE, ei platesc 200.000 euro si eu platesc 200.000 euro. Intr-o luna totul este rezolvat. Nu ai batai de cap.  

    Pentru construire suporti si TVA-ul care inseamna aprox. 78.000 euro. 

    Acesta este motivul pentru care majoritatea au aplicat pentru apartamente. 

    Consultantii celor doua cabinete ministeriale au citit vreodata procedura de implemenatare a masurii 3 ?

    1. IMM-urile au cumpărat apartamente cu granturi. Ce pot produce în apartamente? Ce utilaje pot aduce într-un apartament cu locatari? Doar sediul social. Deci de fapt au cumpărat pur investițional. Speculativ. Au distorsionat piața imobiliară pentru toată lumea, inclusiv pentru persoane fizice pentru că nu mai pot accesa apartamente care s-au scumpit cu 20-50000 de euro. Dar "privații" cei curați și puri înjură peste tot bugetarii și cer tăierea sporurilor. Cine este vinovat? Nimeni și toată lumea.

    LA GRANT MERGE CU IQ = O PT. 80.000.000.000.€ ȘEFII NU ȘTIU FACE PROIECTE PE MASĂ ....

    Bravo dle ministru, puneti tunurile pe toti sarlatanii si profitorii unei astfel de masuri! Dupa cum urla ca din gura de sarpe cei de la PSD, e clar ca cei mai multi sunt de-ai lor!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb