Guvernul a aprobat ieri Memorandumul înaintat de Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (MCTI), împreună cu Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI), Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE), al cărui text prevede măsurile ce urmează să fie luate de autorităţile de la Bucureşti ca să permită localizarea apelanţilor la numărul unic de urgenţă 112.
Memorandumul a fost prezentat în şedinţa de Guvern de ieri şi a fost susţinut de către ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Károly Borbély şi de secretarul de stat pentru Comunicaţii şi Relaţia cu Parlamentul, Constantin Teodorescu.
Ministrul Comunicaţiilor Károly Borbély a argumentat, în cadrul şedinţei de guvern, necesitatea de a definitiva cadrul legislativ pentru a permite finanţarea unei soluţii tehnice care să permită transferul informaţiilor referitoare la localizarea apelantului între operatorii de telefonie mobilă şi STS.
Comisia de lucru formată din reprezentanţi ai MCTI, ANRCTI, STS, Romtelecom şi ai operatorilor de telefonie mobilă a propus implementarea unei soluţii tehnice care să răspundă cerinţelor Comisiei Europene, precum şi un plan de acţiuni care prevede responsabilii şi termenele de finalizare a fiecărei etape.
Comisia Europeană recomandă ca, pentru fiecare apel de urgenţă efectuat la numărul european 112, operatorii de reţele de telefonie publică să transmită centrelor de preluare a apelurilor de urgenţă cele mai bune informaţii de care dispun privind localizarea apelantului, în măsura posibilităţilor tehnice. În prezent, din cauza existenţei unor incompatibilităţi de natură tehnică privind transferul informaţiilor referitoare la locaţia apelantului dintre operatorii mobili şi Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU), localizarea apelurilor provenite din reţele mobile este limitată la transmiterea informaţiei de localizare a apelantului la nivel de judeţ şi rutarea apelului, pe baza acestei informaţii, direct către punctul de acces la sistemul SNUAU aferent acelui judeţ.
Comisia formată din reprezentanţi ai MCTI, ANRCTI, STS, Romtelecom şi ai operatorilor de telefonie mobilă a recomandat ca localizarea utilizatorilor reţelelor mobile care apelează 112 să se realizeze folosind informaţia cell-id/sector-id, transmisă de operatorii de reţele mobile prin protocol SS7. Modificările tehnice necesare implementării acestei soluţii vor afecta exclusiv infrastructura de comunicaţii STS şi unele proceduri soft ale aplicaţiei 112 precum şi legătura SNUAU la reţeaua Romtelecom. Operaţiunea implică realizarea de către STS a unei interconectări cu sistemul de semnalizare SS7 al Romtelecom, prin care informaţia de semnalizare şi localizare să fie preluată de la operatorii mobili şi să fie transmisă mai departe la fiecare punct judeţean de acces la SNUAU. Potrivit prevederilor legale în vigoare, rutarea apelurilor către SNUAU de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice se realizează prin reţeaua publică operată de Romtelecom.
Ministrul Comunicaţiilor Károly Borbély a susţinut necesitatea adoptării în cel mai scurt timp a unei Ordonanţe de Urgenţă privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU). Actul normativ în discuţie va asigura în regim de urgenţă finanţarea SNUAU, alinierea procedurilor de localizare la standardele europene, dar şi stabilirea responsabilităţilor şi obligaţiilor între participanţii la asigurarea serviciului de urgenţă 112 către populaţie.
Termenele prevăzute în Memorandum depind de aprobarea Ordonanţei de Urgenţă menţionate şi nu vor depăşi opt luni de la asigurarea fondurilor necesare pentru implementarea soluţiei. Planul de acţiuni va fi trimis Comisiei Europene.