MAT Craiova, în discuţii pentru exportul de tractoare în Egipt şi Iran

Aristică Brânzan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 ianuarie 2013

MAT Craiova, în discuţii pentru exportul de tractoare în Egipt şi Iran
  • document ataşat Rezultate financiare (lei) şi evoluţia acţiunilor "MAT" Craiova
    apasă aici pentru a descărca.

    Înfiinţată în urmă cu peste 13 decenii (anul 1878) sub forma unui atelier de fabricat şi reparat maşini agricole, sucursală a firmei engleze Clayton, societatea MAT Craiova are ca obiect de activitate proiectarea, producerea şi comercializarea de maşini agricole, ocupând un loc de frunte pe acest segment de piaţă. În prezent, societatea craioveană are un capital social de 19.687.282 lei, împărţit în 7.874.913 acţiuni cu valoarea nominală de 2,5 lei, principalii săi acţionari fiind Autocora S.R.L Alexandria (67,7%) şi SIF Oltenia S.A Craiova (25,7%), la începutul aces­tei luni desfăşurându-şi activitatea cu 230 de salariaţi.

    (Interviu cu domnul Ovidiu Coman, director comercial MAT Craiova)

    Reporter: Cum a evoluat cererea pieţei interne pentru maşini şi utilaje agricole în ultima perioadă şi cu ce gen de greutăţi vă confruntaţi în activitate?

    Ovidiu Coman: Piaţa internă a devenit foarte aglomerată şi foarte greu de pătruns pe ea deoarce fermierii s-au confruntat cu o serie foarte mare de probleme privind producţia, preţul cerealelor şi subvenţia pe teren care, pe lângă faptul că s-a micşorat, a fost acordată foarte greu.

    Lipsa banilor cu care se confruntă fermierii, proiectele europene care se accesează/derulează foarte greu, ajutorul foarte mic sau inexistent acordat domeniului sunt greutăţile cu care se confruntă agricultura româ­nească, remedierea acestora în­sem­nând un pic mai bine pentru toţi comercianţii de maşini şi utilaje agricole.

    Reporter: Care este ponderea principalelor grupe de produse în veniturile societăţii?

    Ovidiu Coman: În cadrul cifrei de afaceri, veniturile din vânzarea utilajelor agricole deţin cea mai mare pondere, respectiv 60%, iar cele din vânzarea tractoarelor 40%.

    Reporter: Ce investiţii a făcut MAT Craiova în vederea modernizării bazei materiale şi diversificarea ofertei?

    Ovidiu Coman: În anii 2010-2012, am avut în derulare programe de investiţii în valoare de peste 15.000.000 euro în retehnologizarea şi modernizarea liniilor de frabricaţie, prin dotarea acestora cu maşini şi utilaje performante, de mare productivitate, care au condus la un plus de calitate şi promptitudine în execuţie şi livare. O parte din aceşti bani provin din fonduri europene şi fac obiectul contractului încheiat pe 29.03.2011 cu MECMA pentru implementarea Proiectului "Modernizare spaţii de producţie pentru S.C MAT S.A. Craiova şi dotarea cu echipamente şi instalaţii înalt tehnologizate - având codul SMIS 23967": derulat pe o perioadă de doi ani. Printre obiectivele de investiţii ale acestui an se află şi des­chiderea unor noi puncte de prezentare în ţară, pentru a putea fi mai aproape de clienţii noştri.

    Reporter: Realizaţi şi export?

    Ovidiu Coman: În jur de 15% din producţie merge la export în ţările vecine, respectiv Moldova, Ungaria, Bulgaria, Serbia. Intenţionăm ca în acest an să ne axăm mai mai mult pe pieţele externe, fapt pentru care suntem în discuţii cu firme din Egipt şi Iran, pieţe pe care tractoarele ro­mâneşti sunt cunoscute de foarte mulţi ani.

    Reporter: Proiecte de viitor?

    Ovidiu Coman: Vrem să scoatem în acest an, dacă piaţa îşi va reveni, un tractor de putere mai mare (120 - 140 CP) şi o serie de utilaje noi.

    Reporter: Vă mulţumesc.

    Principalele produse aflate în portofoliul de fabricaţie al companiei MAT S.A Craiova cuprinde două tipuri de tractoare, de 55 CP (MAT 54 DT), respectiv 80 CP (MAT81) şi gama de utilaje pentru acestea (plug purtat cu 3 trupiţe, pug reversibil cu 3 trupiţe, plug cultivator pentru vie, combinator pentru pregătirea solului, grape cu discuri, semănători pentru cereale păioase, semănători pneumatice pentru plante prăşitoare pe 6 şi 8 rânduri, cultivatoare plante prăşitoare pe 6 şi 8 rânduri, echipamente fertilizat cultivatoare pe 6 şi 8 rânduri), maşini de împrăştiat amendamente şi/ sau îngrăşaminte chimice, maşini de erbicidat tractate. Pentru a veni în întâmpinarea solicitării clienţilor noştri, în ultimii ani am asimilat în fabricaţie pentru tractorul de 81 CP lamă şi încărcător frontal, maşina de erbicidat MET 2000, tractorul TO54 cu dublă tracţiune.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    digi.ro
    aages.ro
    danescu.ro
    librarie.net
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    19 Noi. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9769
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
    Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Mirosul Crăciunului
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    petreceriperfecte.ro
    targuldeturism.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb