Judecătorul Bogdan Mateescu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a afirmat, astăzi, că OUG 7/2019, prin care au fost aduse modificări legilor Justiţiei, trebuie abrogată, susţinând că depăşeşte solicitările exprimate de Consiliu.
"Din punctul nostru de vedere şi din punctul meu de vedere, ordonanţa trebuie abrogată, în măsura în care excedează solicitărilor Consiliului Superior al Magistraturii. Consiliul a fost consecvent în solicitările sale, a făcut aceleaşi propuneri şi cu ocazia modificării legilor Justiţiei. Aceleaşi propuneri sunt, în principiu, menţionate şi în adresa pe care preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, cu acordul Secţiei pentru judecători, a înaintat-o Guvernului", a declarat Bogdan Mateescu la finalul şedinţei plenului CSM.
El a adăugat că CSM nu a solicitat ca un judecător să poată ocupa funcţia de procuror general şi a vorbit despre principiul separării carierelor între procurori şi judecători.
"Nu am solicitat niciodată, pe separarea carierelor, un judecător în funcţie să fie procuror general. Reamintesc că singurul organ abilitat constituţional pentru a gestiona cariera magistraţilor este Consiliul Superior al Magistraturii. Astăzi, (...) un judecător poate fi trecut procuror cu avizul Secţiei, dar cu votul Plenului. Or, pe modificarea aceasta, ministrul şi preşedintele României ar putea numi fără niciun drept de decizie, ci doar cu un aviz consultativ al plenului, un judecător în funcţia de procuror general, încălcându-se principiul separării carierelor, pe care şi noi l-am susţinut tot timpul", a explicat Mateescu, conform Agerpres.
Plenul CSM s-a întrunit, astăzi, în şedinţă pentru a dezbate efectelor adoptării OUG 7/2019 din perspectiva demersurilor necesare a fi întreprinse.
Guvernul a adoptat această ordonanţă care modifică legile Justiţiei pe 19 februarie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.02.2019, 15:51)
Securitatea vorbește în gol.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.02.2019, 16:46)
ne doare in cot de separarea carierelor voastre
care-i de fapt problema?
Comisia de la Venetia scria asta in raportul asupra modificarilor din 2018 care acum, unele sunt luate inapoi. Comisia de la Venetia nu sprijina separarea carierelor. Ii este indiferent acest lucru.
Even if judges and prosecutors are both part of the judicial authority, and if they can cross the border during their career, the rules are different on many points and must be managed by different bodies or structures. The hierarchical control of prosecutors, the main substantial difference, has consequences in the fields of management and discipline.