Preţul aurului a crescut ieri, pe piaţa externă, pînă la nivelul maxim al ultimilor 22 de ani, depăşind pragul de 500 de dolari/uncie. Cererea mare pentru acest metal preţios, considerat investiţie sigură, a fost alimentată de deprecierea dolarului şi de teama de inflaţie. Dolarul a scăzut, luni, cu peste 1% în raport cu euro, după publicarea datelor privind vînzările de case în SUA, în luna octombrie. Acestea au scăzut cu mult mai mult decît estimau analiştii.
Aurul cu livrare imediată a fost cotat, ieri, la 502,70 dolari/uncie pe piaţa asiatică, în creştere cu 4 dolari sau 0,8% faţă de ziua anterioară. Acesta este nivelul maxim atins după luna februarie a anului 1983. Ulterior, cotaţia a coborît pînă la 498,89 dolari/uncie. Preţul aurului cu livrare imediată a consemnat o creştere de 15% în acest an, depăşind performanţele indicelui bursier american Dow Jones Industrial Average şi ale bonurilor de tezaur cu maturitate la zece ani.
La divizia Comex a New York Mercantile Exchange, aurul cu livrare în februarie a fost tranzacţionat la 506,70 dolari/uncie, în creştere cu 4,10 dolari, respectiv 0,8%. În acest caz, cotaţia este cea mai ridicată de după decembrie 1987.
"Preţul aurului poate să crească pînă la 525 dolari/uncie luna viitoare", apreciază Ron Cameron, analist la "Ord Minnett" Ltd. Specialiştii celui mai mare producător de aur din lume, "Newmont Mining" Corp., aşteaptă ca preţul metalului preţios să depăşească 1.000 de dolari/uncie în următorii 5-7 ani, în condiţiile în care cererea de pe piaţa asiatică va depăşi oferta.