MAXIM ISTORIC: Cotaţia ţiţeiului a depăşit 126 de dolari barilul

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 12 mai 2008

Preţul petrolului brut a depăşit 126 de dolari barilul vineri, la New York, consemnând nivelul maxim al tuturor timpurilor, ca reacţie la deprecierea dolarului faţă de euro şi yen. Investitorii s-au orientat către materiile prime, considerându-le un plasament sigur, în condiţiile declinului monedei ameri­cane.

Cotaţia ţiţeiului a atins niveluri maxime istorice în fiecare zi a săptămânii trecute, motivele fiind atât aprecierea euro - generată de menţinerea dobânzii Băncii Centrale Europene la cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani, cât şi reducerea producţiei de petrol a Nigeriei, din cauza atacurilor rebelilor.

Petrolul brut cu livrare în luna iunie a avut un preţ de 125,96 dolari/baril vineri, la închiderea şedinţei de la New York Mercantile Exchange, în creştere cu 2,27 dolari (1,8%). În cursul sesiunii, cotaţia a urcat la 126,20 dolari - cea mai ridicată din istorie. În perioada 5-9 mai, preţul petrolului a crescut cu 8,3%, acesta fiind cel mai puternic câştig săptămânal din ultimul an. Faţă de anul anterior, preţurile sunt mai mult decât duble.

Alina Vasiescu

(continuare în pagina 2)

La ICE Futures Europe din Londra, petrolul Brent cu livrare în iunie a avut un preţ de 125,37 dolari barilul, în creştere cu 2,53 dolari (2,1%). Şi aici a fost înregistrată vineri cotaţia maximă a tuturor timpurilor: 125,90 dolari/baril.

Analiştii încep să se gândească deja la un curs de 200 de dolari pentru un baril de petrol. La rândul său, preşedintele Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Chakib Khelil, a declarat că un preţ de 200 de dolari barilul este posibil "dacă dolarul va continua să se deprecieze faţă de alte valute".

Moneda SUA a pierdut 10% după luna septembrie 2007, când banca centrală a SUA (Federal Reserve - Fed) a început să reducă dobânzile. În timp ce Fed şi-a micşorat dobânda de şapte ori în intervalul scurs de atunci, BCE şi-a păstrat dobânda neschimbată.

OPEC, producătorul a peste 40% din ţiţeiul mondial, s-ar putea reuni înainte de luna septembrie ca să analizeze posibilitatea majorării producţiei, în încercarea de a reduce preţurile record de pe piaţa ţiţeiului.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb