May, în dificultatea de a obţine concesii privind acordul Brexit

P.E.
Internaţional / 12 decembrie 2018

Theresa May (Sursa foto: Twitter)

Theresa May (Sursa foto: Twitter)

Actualizare : Leadershipul Theresei May, contestat printr-o moţiune de cenzură

Leadershipul premierului conservator britanic, Theresa May, este contestat printr-o moţiune de cenzură internă care urmează să aibă loc în această seară, relatează BBC News.

Leadershipul premierului conservator britanic, Theresa May, este contestat printr-o moţiune de cenzură internă care urmează să aibă loc în această seară, relatează BBC News.

Parlamentarii Partidului Conservator se vor exprima prin vot într-o sesiune prevăzută astăzi între orele 18.00 GMT (20.00, ora României) şi 20.00 GMT (22.00, ora României).

Contestarea funcţiei la conducerea Partidului Conservator a lui May are loc după ce au fost adunate cele 48 de scrisori prin care se solicită acest vot.

May, care este premier imediat după ce Regatul Unit s-a pronunţat prin referendum, în 2016, în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană (UE), este criticată în partid pe tema acordului Brexitului pe care l-a negociat cu Bruxellesul.

Este necunoscut cât de rapid va fi anunţat rezultatul votului, însă este necesar ca Theresa May să obţină o victorie cu o majoritate pentru a rămâne la conducerea formaţiunii.

În cazul în care moţiunea este respinsă, leadershipul lui May nu mai poate fi contestat timp de cel puţin un an de zile.

În cazul în care moţiunea este adoptată, urmează să aibă loc alegeri interne, în care şefa Guvernului nu mai poate candida.

Există, de asemenea, posibilitatea ca în cazul unei victorii fragile May să demisioneze de la conducerea Partidului Conservator.

------

Theresa May, care încearcă să obţină concesii cu privire la acordului Brexitului, pentru a da satisfacţie Parlamentului care nu vrea acest text, s-a confruntat ieri cu lideri europeni politicoşi, dar fermi, în voinţa lor de a nu redeschide negocierile şi care au dubii cu privire la mijloacele prin care să o ajute, relatează AFP.

"Am simţit o voinţă comună de soluţionare a acestei probleme", a dat ea asigurări după întâlnirile pe care le-a avut la Haga şi Berlin.

"Este clar că UE 27 vrea să ajute. Problema este cum", i-a răspuns preşedintele Consiliului European Donald Tusk într-un mesaj pe un ton sarcastic, postat pe contul său de Twitter, după întâlnirea cu May.

Theresa May a anunţat că doreşte să obţină asigurări cu privire la "backstop" - soluţia găsită în vederea evitării reimpunerii unei frontiere fizice între Irlanda de Nord şi Irlanda, care impune rămânerea Regatului Unit în Uniunea Vamală cu UE.

"Noi vrem să fim siguri că este doar temporar. Acestea sunt asigurările pe care le voi căuta în zilele următoare", a declarat ea pentru presa britanică.

Însă secretarul de stat britanic însărcinat cu Brexitul, Martin Callanan, a complicat datele problemei, cerând "asigurări juridice suplimentare care să fie constrângătoare". Ceea ce explică perplexitatea lui Donald Tusk, cu doar două zile înaintea unui summit european.

Cancelarul Angela Merkel a refuzat-o pe Theresa May la Berlin, confirmându-i că "nu este posibilă schimbarea acordului" încheiat în vederea retragerii Regatului Unit la 29 martie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb