MCV, motiv de dispută între PSD şi Comisia Europeană

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Politică / 12 februarie 2019

Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) reprezintă subiectul fiebrinte al dezbaterii dintre reprezentanţii Comisiei Europene şi cei ai coaliţiei de guvernare PSD-ALDE din ţara noastră.

Nemulţumiţi de rapoartele MCV din 2017 şi 2018, liderii PSD au solicitat Reprezentanţei Comisiei Europene în ţara noastră o "clarificare riguroasă" asupra "modalităţii de culegere a datelor pentru întocmirea rapoartelor", invocând o scrisoare a Asociaţiei Magistraţilor şi Asociaţiei Procurorilor din România, care susţineau că în rapoartele MCV se regăsesc "afirmaţii eronate".

În solicitarea sa, PSD nu se referă însă la apelul transmis de Asociaţia Forumul Judecătorilor din România, Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie, care au transmis, săptămâna trecută, cu ocazia reuniunii informale a Consiliului pentru resort şi Afaceri Interne, miniştrilor de Justiţie din statele UE că recomandările din raportul MCV cu privire la modificările aduse legilor justiţiei nu au fost respectate. Cele trei asociaţii îl critică pe ministrul Justiţiei pentru procedurile de îndepărtare din funcţie a procurorului-şef al DNA şi a procurorului general al României.

Cu acelaşi prilej, Asociaţia Magistraţilor şi Asociaţia Procurorilor au transmis o scrisoare deschisă aceloraşi miniştri în care susţineau că nu pot închide ochii "la existenţa în rapoartele MCV, în mod repetat, a unor afirmaţii eronate, nereale, în fapt şi în drept, pe care s-au clădit unele dintre recomandări". Magistraţii mai susţineau că semnalarea erorilor, a nerealităţilor cuprinse în rapoartele MCV nu echivalează cu negarea rapoartelor în sine, subliniindu-se că este nevoie în sistemul de justiţie de "acurateţe, exactitate, rigurozitate".

PSD şi Reprezentanţa Comisiei Europene în ţara noastră au avut un schimb de replici şi săptămâna trecută, după ce social-democraţii au postat pe Facebook un mesaj al preşedintelui CE Jean Claude Juncker în care acesta făcea referire la drepturile omului. PSD încerca să susţină astfel necesitatea unei ordonanţe de urgenţă privind contestaţia în anulare pentru sentinţele date de completurile de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. PSD a redat trunchiat mesajul, omiţând referirile lui Jean Claude Juncker la statul de drept şi la lupta împotriva corupţiei.

Faţă de această omisiune voită, Reprezentanţa CE a reacţionat şi a postat integral mesajul preşedintelui Comisiei Europene.

Amintim că Forumul Judecătorilor a sesizat mai multe instanţe din ţară cu privire la aplicabilitatea obligatorie a raportului MCV, iar două dintre acestea - Tribunalul Olt şi Curtea de Apel Piteşti - au solicitat Curţii de Justiţie a Uniunii Europene să stabileas­că dacă măsurile stabilite în rapoartele întocmite în cadrul MCV au caracter obligatoriu pentru statul român. Singura instanţă care s-a opus să ceară opinia CJUE este Curtea de Apel Craiova.

În raportul MCV pentru anul 2018, Comisia de la Bruxelles critică vehement modul în care au fost adoptate de coaliţia PSD-ALDE legile justiţiei şi legislaţia penală, considerănd că modificările pun presiune asupra judecătorilor şi procurorilor şi atentează grav la independenţa justiţiei. Mai mult, prin acelaşi raport, Comisia Europeană critică modul în care a fost revocată Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi solicită stoparea procedurii de revocare a lui Augustin Lazăr din funcţia de procuror general al României.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb