Mecanica complotistă

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 4 octombrie 2021

Cristian Pîrvulescu

Faptul că 15.000 de oameni au manifestat sâmbătă la Bucureşti împotriva restricţiilor, deci împotriva ştiinţei şi a politicilor publice inspirate de aceasta, dezvăluie o fisură istorică ce separă părţi ale societăţii româneşti. A trata teoriile conspiraţiei drept fenomene marginale, expresie a unor neînţelegeri sau neadaptări la "realitate" a păturilor dezavantajate, needucate şi manipulate cinic de politicienii ambiţioşi este o eroare organică. Departe de a fi simple accidente de parcurs datorate neadaptării la schimbare, teoriile conspiraţiei sunt forme de cunoaştere alternativă şi însoţesc umanitatea din cele mai vechi timpuri. Ele au fasonat modul de a fi al oamenilor şi au avut o influenţă majoră asupra istoriei. Iar religiile, dar mai ales elitele religioase, au avut un rol important în susţinerea şi difuzarea teoriilor conspiraţiei.

Că relaţia tensionată dintre o bună parte dintre români şi ştiinţă nu este rezultatul vreunei neînţelegeri recente o demonstrează cercetarea "Publicul şi ştiinţa. Ştiinţă şi societate. Interese şi percepţii ale publicului privind cercetarea ştiinţifică şi rezultatele cercetării", realizată de Facultatea de Sociologie de la Universitatea din Bucureşti în 2009 şi publicată în 2010, din care aflăm că "un număr de 4 din 5 români cred că «există miracole, fenomene ce nu pot fi explicate de ştiinţă» şi 2 din 3 români cred că biserica nu greşeşte niciodată în ceea ce spune. Încrederea în ştiinţă, în oamenii de ştiinţă sau în intelectuali pare a fi constant pusă sub semnul întrebării, în confruntări diverse".

Nu este, deci, un fenomen nou, iar urmele sale se pierd în Istorie. Acum o sută de ani, când România trecea la calendarul gregorian, teoriile conspiraţiei au prosperat. Iar cazul est interesant, pentru că arată şi faliile regionale produse de mecanica conspiraţiei şi relaţia acestora cu religia. Când, în 1919, autorităţile de la Bucureşti au luat decizia reformării calendarului, au făcut-o şi pentru a da unitate noii Românii, pentru că în Transilvania şi Bucovina funcţiona calendarul gregorian, iar în Vechea Românie şi Basarabia, cel iulian. Dar pentru biserica ortodoxă acest fapt era dificil. Abia în 1923, în urma conferinţei pan-ortodoxe de la Istanbul, biserica ortodoxă română a acceptat înlocuirea calendarului iulian cu cel gregorian, iar această decizie a fost aplicată din octombrie 1924. Iar în urma conferinţei de la Istanbul lumea ortodoxă s-a împărţit în două: alături de biserica din România, şi cea din Grecia şi Bulgaria, dar şi Patriarhia ecumenică de Constantinopolului au acceptat noul calendar gregorian, pe când biserica rusă, sârbă şi mânăstirile de la Muntele Athos au păstrat calendarul iulian până astăzi. În acelaşi timp, părţi din bisericile ortodoxe din Grecia, Bulgaria şi România, sub influenţa fundamentaliştilor de la Muntele Athos, au refuzat să accepte reforma calendarului şi au rămas pe "stil vechi".

Or, atunci, fără reţele sociale, dar prin mecanismului zvonului, reacţia unei părţi a societăţii româneşti din Vechiul Regat şi Basarabia a fost de a refuza schimbarea împotriva poziţiei bisericii oficiale. Iar această rezistenţă mută şi tenace continuă încă la nivel subliminal şi astăzi. Anti-vacciniştii de astăzi sunt urmaşii celor care refuzau să accepte rezultatele astronomiei. Iar în cercetarea mai sus amintită, 42% dintre cei chestionaţi credeau că Soarele se mişcă în jurul pământului.

De ce sunt totuşi numite "teorii", explicaţii, care au nu au nimic în comun cu ştiinţa? Pentru că, într-o lume dominată de ştiinţă, aceste "teorii" încearcă să creeze aparenţa unei explicaţii ştiinţifice, cam la fel cum marxismul, care era o ideologie, se definea ca fiind "socialism ştiinţific". Astfel, se "teoretizează" conspiraţii amalgamând rudimente de cunoştinţe ştiinţifice pentru a întări prejudecăţi şi stereotipuri. Iar ideea existenţei Diavolului, a conspiratorului prin excelenţă, joacă un rol important în succesul mecanicii conspiraţioniste. Iar în cercetarea din 2009, 56% dintre respondenţi declarau că există oameni posedaţi de diavol.

Ideea că există o conspiraţie a intelectualilor şi oamenilor de ştiinţă împotriva ordinii divine - "c'est la faute B Voltaire" - era deja folosită pentru a explica Revoluţia franceză din 1789 ca rezultat al unui un complot. Augustin Barruel, un preot iezuit contemporan cu Revoluţia, în "Memoriu pentru a explica iacobinismul" (1797-1798), identifică două cauze ale Revoluţiei Franceze: prima este de ordin supranatural şi privea voinţa Providenţei de a pedepsi Franţa pentru că a dat exemplul unei societăţi decadente prin intelectualitatea sa şi dezordine morală faţă de Europa în secolul al XVIII-lea, iar a doua era marele complot al filozofilor şi al societăţilor secrete împotriva Bisericii Catolice şi împotriva Statului de-a lungul secolului al XVIII-lea. Această "teorie" a supravieţuit şi s-a adaptat timpurilor.

În acelaşi timp, observăm că, de la sfârşitul secolelor al XIX-lea şi începutul celui trecut s-au dezvoltat două surse indirecte care vor legitima "teoriile" conspiraţiei, romanul poliţist şi romanul de spionaj, care au, fiecare în felul său, în centrul intrigii, conspiraţia. Dar şi instrumentele de investigare a acestor "teorii" - provenite din psihiatrie, (teoria paranoiei) şi psihologie, iar apoi prin translatarea acestora în domeniile social şi politic, din sociologie şi ştiinţe politice - apar, în acelaşi timp, în încercarea de a explica şi oferi instrumente pentru limitarea influenţei acestor "teorii" asupra unor grupuri mari de oameni. Unele state au înţeles riscul de a lăsa lucrurile să se rezolve de la sine, altele nu! Quod erat demonstrandum!

Opinia Cititorului ( 71 )

  1. ...

    1. ...

      ...

      Domnul autor sa ne spuna cum demonstreaza oamenii de stiinta ca un barbat este femeie pentru ca asa vrea el. Daca acesti indivizi (trans..) trebuie sa fie respectati si crezuti, atunci pot sa apara oameni care nu sunt vaccinati dar se cred vaccinati adica transvaccinati. Le fel de stiintific ca la transgender.

      "În ATI e iadul, suntem Arca lui Noe de care se agață cu disperare oamenii. Înainte să moară, regretă că nu s-au vaccin"

      Pentru cercetătorii șoșoci, membri emeriți ai Academiei AURolacilor:

      „Americanii nevaccinați au o rata a mortalității din cauza COVID-19 de 11 ori mai mare decât cei vaccinați, odată cu apariția tulpinii dominante Delta. Totodată, persoanele vaccinate cu schemă completă au un risc de 10 ori mai mic de a ajunge la spital și o probabilitate de 5 ori mai mica de a se infecta, arată un studiu recent al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite. Studiul a fost realizat, în vara anului 2021, pe adulții din 13 state și orașe din America.” 

      Stiu. Am vazut la tv acum 20 de luni niste actori buni din China care cadeau din picioare, am vazut izolete, guvernul pnl a cumparat toate izoletele de pe piata, acest virus nenorocit nu iarta.

      Sunt medici precum cioclul de la Timisoara care asteapta bolnavii cu lumanari ca altceva nu stie. Intrebarea era legata de transvaccinati, daca trebuie sa aibe aceleasi drepturi cu transgenderii. 

      E drama mare cu cifrele astea scoase de specialistii platiti de faizer si celelalte afaceri medicale. Sunt aceeasi specialisti care demonstrau cat de bune sunt E-urile care 'trebuie' puse in alimente. Acum, dupa ce au reusit sa dreseze multi oameni, dupa ce si-au realizat norma de oameni bolnavi sau morti, au scos alte 'studii' din care rezulta ca E-urile sunt nocive.

      „Vaccinarea poate transforma COVID-19 într-o armă biologică de distrugere în masă”, afirma Vanden Bossche.

      Avertismentul lui Bossche a fost reluat și de alte somități medicale, cum ar fi Luc Montagnier, Robert Malone, Peter McCullough, însă apelurile lor au fost ignorate de autorități, care au mers orbește înainte cu vaccinarea în masă. 

      Iată însă că, acum, un grup de cercetători din California confirmă că tot ceea ce au spus somitățile medicale de mai sus este perfect real. 

      Oamenii de știință californieni au descoperit predominanța tulpinilor virusului SARS-CoV-2 la persoanele vaccinate și infectate, după ce au studiat evoluția virusului în zona golfului San Francisco. 

      Studiul demonstrează astfel că persoanele vaccinate sunt mult mai susceptibile să se infecteze cu tulpinile SARS-CoV-2 decât cele nevaccinate. 

      Este mecanismul pe care Vanden Bossche îl descria astfel: anticorpii produși de vaccinuri preiau controlul asupra sistemului imunitar și apără organismul doar de o anumită formă a virusului. 

      La persoanele vaccinate, o tulpină nouă a SARS-CoV-2 nu este recunoscută de anticorpii specializați, produși de vaccin, iar anticorpii naturali au fost programați să nu intervină. 

      „Persoanele complet vaccinate sunt mult mai susceptibile decât persoanele nevaccinate să se infecteze cu tulpinile purtătoare de mutații asociate cu scăderea reacției de neutralizare a anticorpilor”, arată studiul. 

      Oare cei care se sufocă acum la ATI sunt tot actori? Așa implicare într-un rol mai rar.

      Este incredibil nivelul de prostie din comentariul tău.  

      Debilule, mai poluează comentariile cu încă o sută de citate inepte, poate reușești să îngropi adevărul.

      Pentru cei interesați de sănătatea lor și a familiei lor: „Americanii nevaccinați au o rata a mortalității din cauza COVID-19 de 11 ori mai mare.” 

      Nu intelegi ceea ce citesti. Analfabet functional. Cei care cadeau din picioare erau actori. Cei de la ATI sunt bolnavi. Daca iti desenez intelegi? Pentru bolnavii de la ATI vinovati sunt cei care, printre altele, au organizat Untold si congresul pnl, cei care au cumparat masti neconforme. De acesti vinovati nu ai curajul sa te legi.

      Bai medieval trepanat, esti liber sa nu crezi ceea ce afirma unii oameni de stiinta insa esti si vinovat pentru situatia nasoala de acum, vinovat pentru ca ventilezi gogosi.

      Tocmai ți-am scris cu subiect și predicat ce au descoperit oamenii de știință și tot nu poți să înțelegi. Rrepet, deși o fac degeaba în cazul tău:

      „Americanii nevaccinați au o rata a mortalității din cauza COVID-19 de 11 ori mai mare decât cei vaccinați, odată cu apariția tulpinii dominante Delta. Totodată, persoanele vaccinate cu schemă completă au un risc de 10 ori mai mic de a ajunge la spital și o probabilitate de 5 ori mai mica de a se infecta, arată un studiu recent al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite. Studiul a fost realizat, în vara anului 2021, pe adulții din 13 state și orașe din America.”  

      1 octombrie 2021: 169 de decedați, din care 158 erau nevaccinați și 11 vaccinați.

      2 octombrie 2021: 184 de decedați, din care 170 erau nevaccinați și 14 vaccinați.  

      3 octombrie 2021: 150 de decedați, din care141 erau nevaccinați și 9 vaccinați.

      4 octombrie 2021: 133 de decedați, din care 127 erau nevaccinați și 6 vaccinați. 

      Si eu repet desi esti incapabil sa intelegi si sa gandesti. Abureala asta cu "oamenii de stiinta' este nutret pentru prosti. De fiecare data, trebuie spus cum se numesc 'oamenii de stiinta' si cine a finantat actiunea. De exemplu, la noi este o doctorita care apare mereu la tv si baga panica. Aceasta primeste sponsorizari de la una din firmele care acum fac afaceri mari adica produc seruri numite vaccin. Cu astfel de 'finantari' o gramada de medici te vor invata orice vor sa vanda sponsorii. Dresajul este foarte simplu, se spune - conform unui studiu - si asta devine adevarul absolut. Si fraierii cred.

      Când îți confirmă teoriile inepte „oamenii de știință” sunt buni. Când nu, e abureală. Tare prost trebuie să fie cel ce crede orice din ce scrii.

      Vă adaug aici alte informații utile. Ele nu se adresează Debilului cu citate care intră aici special pentru a dezinforma, ci celor care vor să înțeleagă ce li se întâmplă.  

      În ultima săptămâna în Romania și Bulgaria, cele mai nevaccinate țări din UE, s-au înregistrat 41% dintre decesele COVID din UE! Aproape JUMĂTATE! În condițiile în care Romania și Bulgaria au doar 6% din populația UE.  

      Aveți grijă de sănătatea voastră și fiți atenți de unde vă luați informațiile. Debilii de genul 1.15 vă vor răul vouă și familiei voastre.  

      Vor urma o înșiruire de comentarii cu citate inepte de la Debil. Le puteți ignora liniștiți. Sunt puse doar pentru a îngropa informația pusă de mine aici într-o mare de comentarii. 

      Tu esti din categoria tocilarilor de la scoala care stiu sa repete orice, dar nu stiu sa gandeasca.

      Daca serurile la care te inchini sunt asa de bune, de ce comerciantii care le-au produs au refuzat sa isi asume responsabilitatea? Tot felul de 'studii' de propaganda spun ca sunt sigure si eficiente. Mai exista produse pe piata asa de bune pentru care producatorii sau comerciantii sa nu doreasca sa-si asume si eventualele efecte secundare? Unii idioti ca tine zic ca si alte medicamente dau reactii adverse. Corect insa, acei producatori isi asuma si platesc. Pentru cobai umili ca tine, nu e cazul de asumare. Esti material bun pentru profitul baietilor destepti.  

      Corect, bine zis.

      Prostule, aproape jumătate din populația planetei (3 miliarde de oameni) a fost vaccinată fără alte efecte adverse decât cele trecute în prospect. Cum poți fi așa de prost?

      Uite o alta statistica despre vaccinul bun si sigur pentru copii.

      "UK Office for National Statistics (ONS) data shows that between 26th June 2020 – 18th September 2020 there were 148 deaths among teenagers between 15 – 19 years of age. 

       

      Whereas ONS data for 2021 shows that between 25th Jun 2021 – 17th September 2021 there were 217 deaths among teenagers between 15 – 19 years of age." 

       

      69 de copii au murit in 2021 in plus fata de 2020 si explicatia poate fi vaccinarea abuziva a lor. Peste 148 000 de copii au fost vaccinati in UK cu cel putin o doza pana in iulie 2021.

      Cat inseamna asta? 1 la 2000 de copii vaccinati? Asta este vaccin sigur? Tu te legi in permanenta de faptul ca este eficient. Dar nu este sigur. Aici nu combati, taci si ascunzi problemele vaccinului. 

      3 miliarde de persoane vaccinate la nivel global.

      Unde sunt sutele de milioane de morți datorate efectelor secundare? Răspuns: nicăieri.  

      Efectele secundare grave ale vaccinării sunt foarte rare, iar riscurile asociate acestora sunt mult mai mici decât cele asociate bolii. 

      Trepanatule, in 2021 cand 3 mld de oameni s-au intepat, a crescut numarul infectatilor si mortilor fata de 2020 cand nu erau in comert serurile minune. Chiar si un cretin ca tine poate verifica asta pe worldometer.

      Oligofrenule recitește comentariul 1.14 să înțelegi cine moare și cine nu de COVID-19.

    Sunt probabil unul dintre cei 4 romani care cred ca sunt lucruri care nu pot fi explicate de stiinta. De exemplu, pe 30 sep, London Times scrie ca in lunile de vara a existat o crestere cu 25% a cazurilor de atac de cord cauzate de cheaguri de sange. Si, citez.

    "Doctors have searched 

    for a pattern among patients to determine if less access to health 

    checks in the pandemic or a history of Covid-19 infection may explain 

    it but have found no obvious trend. 

    Mitchell Lindsay, lead consultant cardiologist at the Golden Jubilee, 

    said: “There is not any evidence that it is as a consequence of any 

    delayed care or missed opportunity. It is likely to be due to a 

    multitude of factors: people being sedentary with lockdown; stress; 

    people ignoring symptoms because they do not want to present at 

    hospital. There are probably five to ten causes, all linked.”" 

    Stresul nu a fost maxim in 2020, cand virusul era necunoscut. Stresul a crescut numarul de cheaguri de sange atunci cand poporul scotian a fost injectat cu vaccin. Iata deci ca stiinta a gasit din nou explicatia care ii place si dlui Parvulescu. Atacurile de cord in exces fata de 2020 si anii precedenti nu sunt cauzate de vaccin (pentru ca stiinta nu tolereaza o astfel de posibilitate, este dogmatic imposibila, exact ca posibilitatea ca Pamantul sa fie rotund pe vremea Inchizitiei), ci aceste decese sunt cauzate de stresul provocat de anti-vaccinisti cu povestilor lor de groaza. Asta este explicatia pe care o da stiinta acum. 

    Mecanica com...

    Permite Academia o astfel de cacofonie? Sa fie vaccinat cel care face o astfel de greseala. 

    1. Sa faca si booster!

      ...

      E un inteligent asimptomatic.

      ...

    ...

    1. Conspiratii sunt.adevarul este ca noi aflam despre ele dupa ce si-au facut efectul.Conspiratiile vehiculate in polulatie ,sunt ,in prezent simple metode de prostit prostimea.

      De apreciat este atitudinea rectorului UBB față de protestatarii din Cluj Napoca, dar și față de cei din București și restul țării, transmițând că a văzut mulți oameni de bun simț care au ieșit în stradă din cauza aroganței sau a confuziei transmise de autorități:

      „Am urmărit însă cu atenție manifestațiile din 2 octombrie 2021 și am văzut acolo și mulți oameni de bun simț, aduși nu de ignoranța lor, ci de aroganța, confuziile și nepăsarea autorităților. Când cei puși să te apere și să te sfătuiască fac prostii, evident că te uiți altundeva, de unde poți dobândi simplu sensuri/semnificații de care ai nevoie în perioade complicate ca aceasta”, a declarat Daniel David, citat de Știri de Cluj. 

    ...

    Consider ca dl. Pîrvulescu vorbeste despre stiinta in necunostinta de cauza.

    Ce scrie Wikipedia despre DDT: "Pentru prima oară DDT-ul a fost sintetizat în anul 1874 de chimistul austriac Othmar Zeidler. Efectul său insecticid a fost observat în anul 1939 de elvețianul Paul Hermann Müller care va primi pentru această descoperire, în anul 1948, premiul Nobel în medicină. [...] În decursul timpului s-a constat că unele substanțe chimice rezultate prin descompunerea lui cauzează tulburări endocrine, s-a presupus că ar avea și un efect cancerigen. Toate aceste efecte secundare nedorite au dus în anii 1970 la interzicerea utilizării DDT-ului în țările industrializate, iar din anul 2004 prin „Convenția de la Stockholm” s-a interzis folosirea lui pe tot globul pentru agricultură". 

    Probabil autorul, in 1948, ar fi manifestat impotriva celor ce se indoiau de beneficiile DDT pentru sanatatea oamenilor. In 1970 ar fi continuat sa foloseasca substanta in gradina. In 1977 probabil ar fi murit, precum bunicul meu - care l-a folosit. 

    Domnului Pîrvulescu ii lipseste unul dintre cele 4 niveluri simultane de intelegere din codificarea PaRDeS: Sod. 

    Il rog pe dl. Make sa ii acorde consultanta. Poate va ajunge sa creada ca Hanani si Hoshaiah studiau o data pe saptamina Sefer Yezirah si, prin combinatia de litere, dadeau nastere unui vitel pe care il mincau. :) 

    Pacatele comise in necunostinta de cauza pot fi, in general, absovite prin pocainta sau prin marturisirea publica a pacatului. 

    PS Am studiat in facultate, pe linga astronomie, analiza tensoriala, geometrie proiectiva, rezistenta materialelor s.a., astfel incit pot afirma ca stiu mai multe despre stiinta decit dl. Pîrvulescu. Caruia ii doresc sanatate si intelepciune. 

    1. Mai toate fostele "glorii" in terapia medicamentoasa sunt substante care au fost initial bine studiate, apoi au fost administrate, ulterior s-a constatat ca ingroapa oameni, ca in final sa fie retrase pe usa din dos a practicii medicale. Acum sunt doar studii de caz despre cum nu se face treaba.

      Vioxx (rofecoxib), un medicament antiinflamator "minune", a fost aprobat si pus pe piata cu mare entuziasm, insa dupa _ani de zile_ timp in care a ucis zeci de mii de pacienti, a fost retras "voluntar" de catre Merck. 

      Relevant pentru noi azi, este faptul ca si in cazul Vioxx problema fusese semnalata mult mai devreme, dar in mod clasic a fost negata pana cand dovezile stranse (=decese) au ajuns sa fie prea multe pentru a mai fi negate. 

      Din pacate, deciziile frecvent arbitrare luate de autoritati de la noi si de aiurea se bazeaza in mare parte pe afirmatii categorice, aparent stiintifice emise de unii precum dl Pirvulescu.

      Stiinta este dinamica. Nu exista adevar absolut in stiinta intrucat viitorul tinde sa aduca informatii noi, care frecvent invalideaza ceea ce azi unii ca dl Pirvulescu tind sa considere in mod eronat ca fiind "singura" solutie. 

      Le-ați cam studiat degeaba. Le-ați și promovat?!

      Poate era mai potrivit un curs de logică unde ați fi aflat ce este aceea o echivalență falsă. Pentru că pe „logica” dumneavoastră niciun medicament nou nu este bun pentru că DDT.  

      ...

      Mamaie mai bine sa te ocupi de gatit, lasa comentariile de aici.

      Draga anonim, nu am spus niciunde ca "niciun medicament nou nu este bun pentru că DDT". Nu sint antivaccinist sau impotriva noilor medicamente. Dar nu pot fi de acord cu institutii ale statului care interzic accesul la medicamente/terapii pe motiv ca doar cele aprobate de UE sint bune.

      Daca eu am bani si am dorinta de a ma vaccina cu serul cubanez sau chinezesc (spre exemplu) de ce imi este interzis? Doar stiinta UE este buna? De ce nu pot fi trecute in Certificatul electronic Covid orice tipuri de vaccinuri recunoscute de OMS? Mai am si alte intrebari! 

      Si inca ceva: in afara faptului ca "le-am promovat (sic!)", va raportez ca am studiat si logica, in clasa a X-a de liceu, inainte de 1989, cind aceasta materie se studia doar in 3 tipuri de licee vocationale. In plus, IPIANM/NBC - astfel incit stiu si ca trebuie sa ma uit la directia vintului atunci cind dau jos masca. :) 

    E o regula de cand lumea in politica cum ca 'orice criza trebuie exploatata la maxim'.

    Deci, faptul ca virusul exista nu inseamna ca nu e folosit politic pentru a putea face multe lucruri care nu se puteau face inainte. 

    Cati oameni protesteaza impotriva "stiintei" si cati protesteaza impotriva pornirilor dictatoriale si a abuzurilor administrative? 

    E chiar ciudat ca nimeni nu analizeaza treaba asta. 

    De fapt, nu e ciudat deloc. Este evident ca se fac abuzuri si nu are cine sa studieze treaba asta. 

    Ca sa nu mai discutam de concepte gen 'terapie de soc' cum ar fi scumpiri masive si deregularizari in piete chiar in pandemie suprapusa peste instabilitati macroeconomice. 

    Asa ca... mai usor cu promovarea idei ca toti cei care protesteaza sunt prosti care cred ca soarele se invarte in jurul pamantului. 

    1. "Cati oameni protesteaza impotriva "stiintei" si cati protesteaza impotriva pornirilor dictatoriale si a abuzurilor administrative?"

      Corecta observatie. 

      Bagand toti protestatarii in aceeasi oala si etichetandu-i din start ca fiind anti-stiinta, autorul ii decredibilizeaza pe toti, chiar daca unii, asa cum ati remarcat si Dvs sunt acolo doar pentru ca nu sunt de acord cu restrictiile din ce in ce mai multe si abuzive.

      Este abordarea autorului din acest articol un exemplu de sofism sau doar un atribut al propagandei care ne este servita de peste un an si jumatate? 

      Asa facea si PSD-ul cand spunea ca toti cei din Pta Victoriei sunt fie drogati, fie platiti.

      Nu vad nicio diferenta ca demagogie intre dl Parvulescu si retorica lui Dragnea. 

      ...

    Atat de multe randuri bogate in idei, dar fara continut real.

    Dl Parvulescu stie ca virusul este o conspiratie, rezultata din demistificarea numita eveonline.com. Fara gluma. Este lumea demonilor, iar unul dintre liderii lor este celebrul Adrian Soare, de la RRA. 

    Ca sa spargi o lume a demonilor, trebuie sa pui ceva la loc. Si acel "ceva" este tocmai Covidul. 

    Problema e ca unii lucreaza cu jumatati de masura, nu fac lucrurile pana la capat. De aceea apar aceste consecinte. Si, dupa aceea, "victimele colaterale".  

    Foarte ciudat, nici un cuvant despre implicarea (o-cul-ta) a MAPN in povestea coronavirusului. De ce, dle Parvulescu-cel-impartial-si-ec hidistant-si-profesionist? :)

    1. Doamne ferește câți nebuni mai sunteți în țara asta.

      nu inteleg nimic din bazaconiile de la 8

      medicamenteeee

    adevarat la astfel de demonstratii nu este indicat sa se vina cu , cruci si icoane , ca nu are legatura , dar nici sa spui ca demonstratia a fost impotriva stiintei . ce spune un laureat al premiului nobel , nu este stiinta ? stiinta sint doar aberatiile propagandei pe care nu le mai insir ca sint f multe , doar asa cateva , virusul este adormit in vacanta ( de fapt politicienilor le este frica sa-i tina pe oameni in casa vara ca iese belea ! ) sau ca , circula doar intre anumite interval orare etc .

    Articolul contine informatii istorice interesante si atat.

    Analogiile, comparatiile, inductiile, deductiile, insinuarile, supozitiile dintre evenimente istorice complet diferite pot fi doar simple exercitii de imaginatie academica, nu si argumente valide..

    Sistemul de educatie romanesc produce analfabeti functionali, iar profesorii sistemului de educatie romanesc produc texte nefunctionale, precum cel de mai sus. 

    1. Nu este vorba de 'imaginatie academica' ci de propaganda, cum remarca ilustrul joianis.

      Nu doar sistemul de educatie romanesc produce analfabeti functional. Prin SUA sunt zeci de milioane care invata cum sa devina transexuali, ca Beethoven era rasist si multe alte bazaconii demente.  

      "Propaganda" e un cuvant "violat de prea multe guri", asa ca am preferat sa ma exprim eufemistic. Propaganda va exista mereu, asa cum va exista si contra-propaganda. Vor exista ambele atat timp cat vor exista cuvintele, simbolurile, ideile.

      Omul castiga un ban cinstit scriind un articol pe care l'a muncit, iar daca noi "halim" ce livreaza, ne priveste.

      Grava nu este atat propaganda cat legiferarea unor legi anticristice prin care liberul arbitru devine doar un moft. 

    ...

    ...

    1. ...

    Romanul nu crede decat atunci cand se arde. Italieni, spaniolii si portughezii, care in primavara lui 2020 aveau 10.000 morti pe zi si-au invatat lectia: s-au vaccinat in proportie de 90%.

    Se spune ca desteptul invata din greselile altora, noi suntem prosti, noi va trebui sa invatam din greselile noastre.... 

    1. aveau 10000000000000 de morti pe zi !

      Cine face propaganda nu se impiedica de adevar. Din principiu...

      Apreciez faptul ca esti cinstit cand spui despre tine si ai tai 'noi suntem prosti'. Italia a avut ieri 2980 de cazuri covid iar in august intre 5-7000. Inseamna ca la ei este valul vaccinatilor. De Israel nu discutam pentru ca ei cu miile de cazuri zilnic sunt in alta liga din cauza ca multi oameni sunt intepati de 3 ori. La noi procentul cel mai mare de intepati este In Bucuresti, Ilfov, Timis si Cluj, exact 'campionii' infectarilor. Si aici este valul vaccinatilor si urmeaza valul 5, valul romexpo/pnl.

      Tu nu doar că ești prost, dar și dezinformezi în mod intenționat ca un trol rus penibil. Datele de ieri:

      - România: 8682 noi cazuri. Morți 150. Cazuri grave 1440. Populație 20 de milioane 

      - Italia: 2968 noi cazuri. Morți 33. Cazuri grave 431. Populație 60 de milioane 

      Cu o populație de 3 ori mai mai mică decât a Italiei, România are de 5 ori mai mulți morți și, cel mai important, de 5 ori mai multe cazuri grave. 

      Evident ca trol rus esti tu, din cei mai prost platiti pentru rezultate slabe. In primul rand se vede bucuria cu care informezi ca in Romania pare ca este rau. Asa ceva vor rusii. Acum vedeta este Italia, pana acum haleati rahat cu situatia exceptionala din Israel. De cand au vaccinat tot ce se poate si au ajuns pe la 16-18000/zi ati uitat de Israel. Acum au ajuns iar pe la 2000/zi cu multi intepati de 3 ori si probabil ca iar o sa incepi abureala pentru 3 doze. Apoi, chestia cu 150 de morti este nutret pentru cretini. Astia pun la morti tot ce le convine si nu se poate verifica. Daca nu ai fi medieval fraier anti-stiinta, ai recunoaste ca se poate afirma cauza mortii doar dupa ce se face autopsia. Indicatiile au impus de la inceput ca nu se face autopsie si astfel, fiecare poate declara mort/covid in functie de talent.

      Nu cumva asta si din cauza ca nu sunt medicamente in spitale?

      Factorul principal la care trebuie să te uiți este numărul de noi îmbolnăviri. Acesta n-are legătură cu actul medical și este totuși de 3 ori mai mare la noi. Sau de 9 ori dacă ne raportăm la numărul de locuitori.

    ...

    1. ...

      ...

      ...

      Sa nu dea Dumnezeu cel sfânt

      Sa vrem noi pensii nu pământ 

      Ca dușmanii sa nu înteleaga 

      Nici ce ii duce la groapa 

      Sa vrem salarii și nu promisiuni 

      Că cu acelea nu faci minuni 

      Și nimenea sa nu mai creadă 

      Că cu astea faci caldură-n baltă 

      Aho Aho copii și frați

      Versul meu vă minunați! 

    o NUCLEARĂ... necunoscută nici la TV Latrina 3, nici la rTV avlu' Ghiță Serbieanu.

    Câîțu nu va fi urnit mâine din palatul Victoriei, pe trotuar, ca prim-pieton al țării, autodeclarat.

    Aștrii, Galaxia îl vor valva... vor azvârli un meteorit peste palatul parlamentarilor...în Parcul Izvor aleși neamului își vor afla salvarea iar moțiunea amânarea.  

    1. Asta sigur ai aflat-o de la umgigi24.

    bla bla bla, peste tot sunt proteste unde sunt restrictii si mai ales unde se foloseste pasaportul covid pe care toti au mintit ca nu o sa-l foloseasca intern

    guvernele din Europa si America de Nord au zero credibilitate. 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb