Grupul celor mai puternice şapte economii ale lumii (G7) a convenit vineri să pună în aplicare un "mecanism de coordonare" pentru a ajuta Ucraina să-şi repare şi să-şi protejeze infrastructurile indispensabile de electricitate şi de aprovizionare cu apă, bombardate în ultimele săptămâni de Rusia, informează AFP.
În faţa intensificării bombardamentelor ruse asupra echipamentelor civile odată cu apropierea iernii, acest mecanism trebuie să permită o coordonare cu ajutorul concret al ţărilor G7 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA) pentru repararea instalaţiilor şi livrarea pompelor de apă, aparate de încălzit, containere de locuit şi sanitare, paturi, cuverturi, corturi, a explicat şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock, a cărei ţară asigură preşedinţia G7.
"Reiterăm angajamentul nostru neclintit de a continua să furnizăm sprijin financiar, umanitar, politic, tehnic şi de apărare de care Ucraina are nevoie pentru a alina suferinţa populaţiei şi a apăra suveranitatea şi integritatea teritorială în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional", au afirmat miniştrii afacerilor externe ai ţărilor din G7, reuniţi la Munster, în vestul Germaniei, notează Agerpres.
În comunicatul lor final, aceştia au denunţat şi "retorica nucleară inacceptabilă a Rusiei", avertizând că "orice utilizare de armă chimică, biologică sau nucleară de către Rusia va duce la consecinţe severe".
Ţările din G7 au respins, de asemenea, acuzaţiile "false" ale Moscovei, conform cărora Ucraina ar pregăti "o bombă murdară". Ancheta întreprinsă de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a ONU "a confirmat că aceste acuzaţii sunt lipsite de fundament", au subliniat miniştrii.
G7 va continua să impună "costuri economice Rusiei şi altor ţări, persoane private sau instituţii care furnizează sprijin militar de război Moscovei (...), după cum unii dintre noi au făcut deja în ceea ce priveşte livrarea de către Iran" a unor drone către Rusia, au subliniat miniştrii de externe ai ţărilor din G7.
În acest context oficialii au reiterat apelul către autorităţile Republicii Belarus, care asigură că nu doreşte să se implice direct în război, "să înceteze să permită războiul de agresiune al Rusiei", inclusiv autorizând staţionarea de soldaţi ruşi pe teritoriul său, de care Rusia s-a folosit drept bază din spatele liniei frontului pentru declanşarea invaziei sale în Ucraina, la sfârşitul lui februarie.
• Putin: "Au fost mobilizaţi 318.000 de rezervişti ruşi"
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat vineri că au fost mobilizaţi circa 318.000 de rezerviştii pentru consolidarea trupelor ruse în Ucraina şi a insistat că civilii aflaţi în provincia ucraineană sudică Herson "trebuie îndepărtaţi" din zonele periculoase de luptă, în timp ce trupele ruse se confruntă cu o contraofensivă a armatei ucrainene în această provincie ocupată parţial de Rusia, relatează AFP şi Reuters.
"Avem deja 318.000 (de mobilizaţi). De ce 318.000? Pentru că voluntari continuă să sosească. Numărul voluntarilor nu scade", a spus Putin la o scurtă ceremonie desfăşurată în Piaţa Roşie din Moscova cu ocazia Zilei unităţii naţionale ruse.
Liderul de la Kremlin a decretat pe 21 septembrie mobilizarea parţială a circa 300.000 de rezervişti pentru consolidarea trupelor care iau parte la agresiunea contra Ucrainei, Putin şi ministrul său al apărării, Serghei Şoigu, argumentând că a fost nevoie de această măsură pentru a susţine o linie a frontului ce depăşeşte 1.000 de kilometri.
Dintre rezerviştii mobilizaţi, aproximativ 49.000 au fost deja desfăşuraţi în unităţile angajate în lupte în Ucraina, a precizat vineri Putin, care în aceeaşi zi a promulgat o lege ce permite mobilizarea persoanelor condamnate pentru delicte grave, potrivit Agerpres.
Pe de altă parte, "cei care locuiesc în prezent în Herson trebuie îndepărtaţi din zonele de luptă cele mai periculoase", a indicat liderul de la Kremlin, după ce trupele ruse au pierdut teren în această provincie în urma contraofensivei ucrainene. "Populaţia civilă nu trebuie să sufere de pe urma bombardamentelor ce rezultă din măsuri ofensive, contraofensive şi altele", a explicat Putin.
În urma contraofensivei ucrainene trupele ruse au evacuat deja de pe malul de vest al Niprului peste 70.000 de persoane, precum şi monumente şi vestigii istorice, inclusiv rămăşiţele prinţului Grigori Potemkin, care a fondat oraşul Herson în anul 1779.
Viceguvernatorul prorus din Herson, Kiril Stremusov, a declarat recent că trupele ruse s-ar putea retrage complet de malul de vest al Niprului, ceea ce ar însemna şi retragerea din capitala omonimă a acestei provincii.
Statele Unite vor oferi Ucrainei un nou ajutor militar, în valoare de circa 400 de milioane de dolari şi care va cuprinde în premieră tancuri, acestea urmând să fie preluate din dotarea armatei Republicii Cehe şi vor fi reparate şi modernizate într-un program la care va participa şi Olanda, relatează agenţiile Reuters şi EFE.
Washingtonul va finanţa astfel achiziţia a 45 de tancuri T-72 de producţie sovietică pe care "ucrainenii ştiu să le folosească", alte 45 de tancuri de acelaşi tip urmând să fie finanţate de Olanda şi vor ajunge în Ucraina până la sfârşitul anului, a precizat purtătorul de cuvânt adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh.
Noul ajutor militar american oferit Ucrainei pentru a o susţine în războiul contra Rusiei va cuprinde, printre altele, sisteme antiaeriene Hawk, peste o mie de drone tactice, 40 de nave fluviale blindate şi bani pentru finanţarea de către Ucraina a achiziţiei unor alte vehicule de luptă blindate, conform Agerpres.
Guvernul olandez a anunţat, la rândul său, un pachet propriu de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de circa 120 de milioane de euro, prin care va finanţa achiziţia a 45 de tancuri T-72 aflate acum în stocul armatei cehe şi va oferi în plus armatei ucrainene alte sisteme de armament greu.
Aceste tancuri, a asigurat reprezentantul Pentagonului, "vor face diferenţa pe câmpul de luptă", pentru că, deşi sunt vechi, după modernizare "vor fi, din punct de vedere ethnic, tancurile cele mai avansate pe câmpul de luptă" din Ucraina.
De la lansarea agresiunii ruse pe 24 februarie, Statele Unite i-au oferit Ucrainei pachete de ajutor militar a căror sumă a ajuns în prezent la circa 18,2 miliarde de dolari şi care au contribuit la succesul contraofensivelor ucrainene. "Statele Unite rămân angajate în susţinerea pe termen scurt a nevoilor Ucrainei pe câmpul de luptă, precum şi pe termen lung pentru a descuraja şi a se apăra de viitoare agresiuni ruseşti", a mai spus Sabrina Singh.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.11.2022, 15:48)
Ne am saturat,
sa nu mai auzim de Ucraina,
si ciondranala rusnacilor