Propunerea Comisiei Europene de a consolida răspunsul colectiv al UE împotriva dezastrelor naturale, cunoscută drept rescEU a intrat astăzi în vigoare.
Pentru a asigura o mai bună protecţie a cetăţenilor, Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene şi Comisia au ajuns la un acord în luna decembrie a anului trecut pentru a consolida actualul mecanism de protecţie civilă UE, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.
În mod concret, mecanismul îmbunătăţit instituie o nouă rezervă europeană de capacităţi (aşa-numita rezervă rescEU), inclusiv avioane destinate stingerii incendiilor şi elicoptere, îmbunătăţind prevenirea dezastrelor şi a pregătirii pentru intervenţie în caz de dezastre. RescEU poate fi activat în viitor pentru a răspunde la situaţii cum ar fi urgenţele medicale sau incidentele chimice, biologice, radiologice şi nucleare.
Comisia Europeană mai arată: "Pentru a ne asigura că Europa este pregătită pentru perioada incendiilor forestiere din acest an, noul cadru legislativ va include o perioadă de tranziţie în care statele participante pot beneficia de finanţare în schimbul punerii mijloacelor de combatere a incendiilor la dispoziţia UE".
Cu această ocazie, comisarul pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, Christos Stylianides, a declarat: "Cu rescEU am transformat vorbele în fapte. Am creat un mecanism practic pentru cetăţeni care poate salva mii de vieţi în viitor. rescEU reprezintă un mecanism pan-european de protecţie civilă, mult mai puternic. Transmit mulţumiri atât statelor noastre membre din Consiliul Uniunii cât şi Parlamentului European pentru susţinerea covârşitoare în aceste luni. Cu următoarea perioadă de incendii forestiere doar la câteva luni distanţă, Centrul european de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă lucrează neîncetat împreună cu statele membre pentru a operaţionaliza rescEU".