Mechel: "Ducem tratative cu un potenţial investitor interesat de combinate"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 octombrie 2012

Mechel: "Ducem tratative cu un potenţial investitor interesat de combinate"

"Mechel" România duce tratative cu un potenţial investitor interesat să cumpere activele pe care Grupul le are în ţara noastră, după cum ne-au declarat reprezentanţii companiei. Aceştia ne-au spus că partea cu care negociază intenţionează să păstreze integritatea uzinelor "Mechel". Sursele citate ne-au spus că, pentru moment, nu ne pot dezvălui identitatea potenţialul investitor.

Grupul metalurgic "Mechel" a anunţat, la finalul săptămânii trecute, că vrea să vândă numeroase active din Europa, inclusiv uzinele deţinute în România, respectiv "Mechel" Târgovişte, "Mechel" Câmpia Turzii, "Laminorul" Brăila şi cele două combinate "Ductil Steel".

Oficialii din cadrul companiei ne-au declarat, săptămâna trecută, că cele cinci combinate nu vor fi închise, ci vor continua să funcţioneze în regim normal. Astfel, potrivit surselor citate, vânzarea uzinelor "Mechel" reprezintă doar una dintre posibilele variante de rezolvare a situaţiei.

"Avem un program de optimizare a costurilor şi a personalului. La Oţelu Roşu se termină ultima etapă a unui proces investiţional important. În luna octombrie, va fi dat în funcţiune un nou echipament la Oţelu Roşu, care va reduce costurile cu energia şi va majora eficienţa producţiei. Cu alte cuvinte, vom produce mai mult, în aceeaşi perioadă de timp. Investiţia face parte dintr-un program mai mare, de 50 de milioane de euro, care se află pe final. Anul trecut a intrat în funcţiune un complex nou de elaborare a oţelului, proiect care face parte tot din procesul investiţional de care am amintit", ne-au mai spus repre-zentanţii companiei.

Liviu Pop: Un investitor italian vrea să cumpere "Mechel"

O firmă din Italia şi-a exprimat intenţia de cumpărare a Grupului "Mechel" România, după cum a declarat, ieri, la Cluj, ministrul delegat pentru dialog social Liviu Pop, citat de Mediafax. Oficialul a precizat că investitorul italian vrea să menţină profilul de activitate pentru cele cinci combinate "Mechel" care funcţionează pe piaţa noastră.

Ministrul Pop a subliniat: "Grupul «Mechel» vrea să vândă cele cinci combinate din România cu 150 de milioane de dolari".

"Vânzarea care se va face va duce la continuarea activităţii, ei nu doresc să închidă cele cinci combinate din România. Din datele pe care le am, deja există o intenţie de cumpărare din partea unei firme din Italia care ar vrea să cumpere Grupul Mechel din România, dar sunt discuţii preliminare. Urmează ca ei să vină cu precizări din acest punct de vedere. Din discuţiile cu reprezentantul rus al Grupului «Mechel» România, vânzarea se face în direcţia menţinerii activităţii şi a profilului fără schimbare de destinaţie".

Potrivit acestuia, o primă întâlnire între Grupul "Mechel" România şi firma din Italia va avea loc în cursul săptămânii viitoare.

"Ruşii doresc conservarea tuturor activelor de acolo, în aşa fel încât în momentul în care se face vânzarea, viitorul proprietar să decidă dacă vrea să continue activitatea cu utilajele de acolo sau nu", a afirmat Liviu Pop, făcând referire la combinatul "Mechel" Câmpia Turzii, care va intra în conservare, potrivit domniei sale, niciun utilaj nefiind tăiat pentru a fi dus la fier vechi.

Mircea Scântei: "Se discută în întreprindere că «Donau» e interesată de «Mechel»"

Compania rusească "Donau", înregistrată în Austria, ar fi şi ea interesată de "Mechel", după cum ne-a declarat Mireca Scântei, liderul federaţiei Sindicale "Metarm".

Domnia sa ne-a precizat: "Se dis-cută în întreprindere că «Donau» e interesată de «Mechel». Nu am contacte directe cu cei de la «Donau», dar ştiu că există această intenţie. Acum, după declaraţiile făcute de Liviu Pop, se pare că deja sunt două companii interesate de aceste combinate. Poate că sunt chiar mai multe...".

Firma "Donau", care comercializează metale şi minereuri metalice, a deţinut pachetul majoritar de acţiuni al combinatului "Laminorul Brăila" din vara lui 2006, când a cumpărat acţiunile de la AVAS, până la începutul anului 2010, când acestea au fost preluate de "Mechel".

Potrivit presei ruseşti, corporaţia rusă vrea să obţină 46 de milioane de dolari pentru "Mechel" Târgovişte, 33 de milioane de dolari pentru "Mechel" Câmpia Turzii, 32 de milioane de dolari pentru "Laminorul" Brăila şi 39 de milioane de dolari pentru "Ductil Steel".

Prezentă în România din 2002, "Mechel" a redus, în ultima perioadă, producţia şi forţa de muncă la Câmpia Turzii, din cauza cererii scăzute pentru produsele combinatului.

"Mechel" Câmpia Turzii a început, în luna iunie, disponibilizarea colectivă a 800 de angajaţi, din cei puţin peste 1.000 de salariaţi pe care îi avea combinatul.

Prefectul Ioan Vuşcan a declarat, ieri, după întâlnirea cu Liviu Pop, că la sfârşitul lunii octombrie va efectua o deplasare în China pentru a discuta pe marginea unei posibile investiţii la Câmpia Turzii, într-o fabrică de tractoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb