Mechel îşi exersează dreptul la replică

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri Industriale / 5 iulie 2010

Mechel îşi exersează dreptul la replică

Deciziile în cadrul societăţilor controlate de către Mechel OAO sunt luate pe principii de utilitate economică şi niciodată nu au fost şi nu vor fi influenţate de situaţia geopolitică.

Subliniem că Mechel Târgovişte, în momentul de faţă, onorează toate comenzile primite de la entităţi româ-neşti din domeniul apărării şi este deschisă să execute asemenea comenzi şi în viitor, indiferent de ţara de destinaţie a produselor.

Informaţiile despre faptul că secţia Forjă de Blocuri şi Bare (F.B.B.) a "redus brusc" producţia nu sunt corespunzătoare situaţiei reale. Capacităţile de producţie ale secţiei nu s-au schimbat. Încărcarea capacităţilor depinde numai de conjunctura pieţei, care în momentul de faţă, în Europa de Est în general şi în România în particular, reflectă o semnificativă diminuare a cererii. Cu toate acestea, Mechel elaborează un program de reabilitare a secţiei FBB, care prevede optimizarea tehnologiilor şi creşterea profitabilităţii secţiei.

Referitor la vânzarea a 2 utilaje de forjare SXP16 şi SXP26 din secţia F.B.B. Mechel Târgovişte, trebuie precizat următoarele:

Tranzacţia s-a efectuat în deplină conformitate cu legislaţia în vigoare.

Tranzacţia s-a efectuat ţinând cont de principiul preţului de piaţă. Combinatul Mechel Târgovişte a încasat contravaloarea echipamentului la nivelul stabilit de un evaluator autorizat prin licitaţie. Valoarea utilajelor a fost evaluată de către un expert independent, membru al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România (ANEVAR), în conformitate cu Standardele Internaţionale de Evaluare (IVS) şi recomandările ANEVAR, reprezentând preţul de piaţă, care este valabil pentru vânzarea acestui bun pe piaţa liberă.

Informaţiile referitoare la vânzarea celor două utilaje au fost făcute publice anterior efectuării respectivei tranzacţii. Toate părţile interesate au avut posibilitatea de a achiziţiona caietul de sarcini şi de a participa la licitaţie.

Cât priveşte semnificaţia respectivelor utilaje pentru industria militară şi a capacităţilor producţiei pentru apărare ţinem să menţionăm că, încă din anul 2000 pe aceste utilaje nu au mai fost executate comenzi pentru produse cu destinaţie militară, iar prin adresa nr. 230006/07.01.2003 a Ministerului Industriei şi Resurselor, Direcţia Specială ne-a comunicat că "Obiectivul Forja de Blocuri şi Bare Speciale aferent SC COST SA Târgovişte nu a mai fost menţinut în Lista agenţilor economici şi a capacităţilor producţiei pentru apărare". În acelaşi sens facem referire şi la autorizarea exportului utilajelor mai sus menţionate, fapt care denotă verificarea şi confirmarea de către autorităţile vamale a legalităţii exportului, autorităţi care, prin semnarea formularului nr. 676/14.05.2010 şi 782/31.05.2010 au confirmat că res-pectivele utilaje nu se încadrează în lista produselor cu dublă utilizare, supuse regimului de control la export potrivit Regulamentului CE nr. 428/2009.

Mechel nu a avut şi nu are în prezent intenţia înstrăinării utilajului SXP55.

Motivele vânzării utilajelor sus menţionate au fost prezentate deja redacţiei. Însă, dorim să precizăm încă o dată considerentele pur comerciale care au determinat încheierea acestei tranzacţii.

Pentru a se adapta noilor realităţi generate de criza economică, pe care le traversează atât economia românească în general, cât şi agenţii economici ce activează în industria metalurgică în special, Mechel Târgovişte, al cărei obiect de activitate se circumscrie acestei ramuri industriale, a luat decizia valorificării optime a utilajelor neutilizate.

Aceste măsuri sunt dictate exclusiv de necesitatea creşterii competitivităţii şi păstrării doar acelor capacităţi productive care sunt realmente utilizate şi profitabile, presupunând inclusiv valorificarea prin vânzare a unor utilaje aflate în patrimoniul societăţii, care nu au mai fost folosite o perioadă îndelungată şi care au generat până la ora actuală doar cheltuieli cu întreţinerea şi depozitarea lor.

Informaţia prezentată mai sus şi motivele expuse au fost bine cunoscute de către liderul sindical M. Toma, care este citat în respectivul articol, care participă la toate şedinţele operative ale conducerii Mechel Târgovişte şi căruia îi sunt aduse la cunoştinţă deciziile organelor de conducere, circumstanţe care denotă fără echivoc caracterul tendenţios al afirmaţiilor acestuia.

Cât priveşte afirmaţiile total nefondate făcute vis-a-vis de acţionarul majoritar, vă comunicăm că Mechel OAO este o societate cotată la bursa din New York (NYSE), astfel încât, în conformitate cu regulile pieţei de capital, informaţia cu privire la deţinerile în societea cotată sunt publice, iar raportările obligatorii ale acţionarilor semnificativi asigură o maximă transparenţă asupra structurii deţinerilor, eliminând orice speculaţii de natura celor apărute în articolul vizat.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. cea mai idioata lege sa te oblige sa publici minciuni

    1. asa este. multe minciuni

    SI UITE ASA ROMANIA A MAI LUAT O TEAPA NU AJUNGE CA ROMANUL SI-A BATUT JOC SI ISI BATE JOC DE TARA ACESATA IN FIECARE SECUNDA !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb