MECI COMERCIAL: Trump şutează, China marchează

Vlad Dobrea
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 iunie 2018

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Preşedintele Donald Trump şochează China cu ameninţarea unor taxe comerciale suplimentare, de 200 miliarde de dolari

Beijingul răspunde, acuzând Statele Unite de declanşarea unui război comercial

Pieţele bursiere globale au scăzut brusc, ieri, după ce preşedintele Donald Trump a ameninţat că va impune un tarif comercial suplimentar de 10% pe mărfuri chinezeşti în valoare de 200 de miliarde de dolari, relatează CNBC. Într-un comunicat transmis de Casa Albă, Trump a afirmat că a cerut reprezentantului Statelor Unite ale Americii pentru comerţ să stabilească produsele care vor fi supuse noilor taxe şi a explicat că acestea vor fi aplicate ca reacţie la decizia Chinei de a majora tarifele asupra unor mărfuri americane care valorează 50 de miliarde de dolari.

Donald Trump a declarat, citat de Reuters: "După ce se va încheia procesul legal, aceste tarife vor intra în vigoare dacă China refuză să îşi modifice practicile şi, de asemenea, dacă insistă să continue cu noile tarife anunţate recent. Aparent, China nu are intenţia de a-şi schimba practicile incorecte legate de achiziţionarea proprietăţilor intelectuale şi tehnologiei americane. În loc să modifice aceste practici, ameninţă acum firme, muncitori şi fermieri din Statele Unite, care nu au făcut nimic rău".

Noile tarife au urmat unui schimb de taxe comerciale anunţate de ambele ţări săptămâna trecută, iar Beijingul a reacţionat deja la declaraţia lui Trump, angajându-se la o replică asemănătoare, potrivit CNBC.

De asemenea, ministrul Comerţului din China, Wang Hejun, a declarat: "Statele Unite au iniţiat un război comercial care încalcă legile pieţei şi nu este în concordanţă cu tendinţele actuale de dezvoltare globală".

În urma acestei acţiuni, pieţele bursiere chineze au închis în scădere. Indicele Shenzhen a coborât cu aproape 6%, în timp ce Shanghai Composite s-a apropiat de cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani.

Indicele Nikkei al bursei din Tokyo a coborât cu 1,77%, în timp ce indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a înregistrat o depreciere de 2,78%.

Acţiunile europene au urmat exemplul celor asiatice, astfel încât ieri, până ieri la ora 16:00, indicele FTSE100, al bursei londoneze, afişa o scădere de 0,51%, în timp ce în cazul indicelui DAX, al bursei din Frankfurt, scăderea era de 1,33%.

Tot la aceeaşi oră, indicele paneuropean Stoxx 600 înregistra un recul de 1,1% , cu fiecare sector tranzacţionat în roşu.

De asemenea, principalii indici bursieri de pe Wall Street au deschis şedinţa de tranzacţionare de ieri în depreciere. Indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) cobora cu 1,34%, în timp ce indicele S&P 500 a înregistrat o scădere de 0,76 %. La rândul său, indicele compozit Nasdaq se depreciase cu 1,06%.

Preşedintele american Donald Trump a decis, în luna martie a acestui an, introducerea taxelor vamale de 25% pentru importurile de oţel şi de 10% pentru cele de aluminiu, dar a exceptat Canada şi Mexic de la această măsură, pe fondul discuţiilor privind renegocierea Acordului Nord-American de Comerţ Liber (NAFTA).

În aceeaşi perioadă, China a cerut Statelor Unite ale Americii să retragă taxele impuse importurilor de oţel şi aluminiu, deoarece vor avea "un grav impact" asupra comerţului internaţional.

Directorul Departamentului de investigaţii comerciale al Ministerului Comerţului declara la acea vreme: "China insistă ca SUA să respecte autoritatea sistemului multilateral comercial şi să retragă respectivele măsuri cât mai repede posibil".

Totodată, ministerul chinez al Comerţului avertizase că va lua măsuri împotriva taxelor impuse de SUA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb