Meciul Australia - Djokovici: avantaj sârbul, dar partida nu e jucată

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Sport / 11 ianuarie 2022

Sursa: facebook/Novak Djokovic-Oficial

Sursa: facebook/Novak Djokovic-Oficial

Povestea participării sârbului Novak Djokovici la Openul Australiei nu mai are legătură cu sportul şi s-a transformat într-o bătălie între vaccinişti şi antivaccinişti, împănată din plin cu fake-news-uri şi cu exagerări penibile. Informaţia începutului de săptămână este că jucătorul de tenis şi-a recuperat în justiţie viza pentru Australia.

După aceasta au venit şi altele, mai mult sau mai puţin legate de realitate. Instanţa a revocat, ieri, anularea de către autorităţile federale australiene a vizei de intrare în ţară a lui Novak Djokovici. Judecătorul Anthony Kelly a anulat decizia autorităţilor de anulare a vizei lui Djokovic, a ordonat ca sportivului să i se permită să rămână în Australia şi să i se returneze paşaportul. Mai întâi, liderul ATP a primit permisiunea de a părăsi hotelul de carantină pentru a urmări procedurile de la tribunal în alt loc din Melbourne. El a părăsit hotelul de izolare în care a fost plasat, la sosirea în Australia. Imediat după decizia judecătorului, avocatul guvernului australian, Christopher Tran, a declarat că ministrul imigrării, Alex Hawke, va lua în considerare o nouă anulare a vizei de intrare în ţară a sportivului, după ce instanţa din Melbourne a decis să revoce prima anulare. La scurt timp, ministrul australian al Imigrării, Alex Hawke, a anunţat că nu va decide imediat dacă va anula din nou viza tensimenului Novak Djokovici, informează The Age.

Pentru ca Djokovici să fie reţinut din nou şi audiat, Hawke avea la dispoziţie patru ore, timp în care să decidă o nouă anulare a vizei, pe baza prerogartivelor de care dispune.

Ministrul a decis să nu acţioneze în această perioadă. "În urma deciziei de astăzi (n.r. ieri) a tribunalului (...), bazată pe un motiv procedural, rămâne la discreţia ministrului imigraţiei Hawke să ia în considerare anularea vizei domnului Djokovic, în temeiul puterii sale personale de anulare, în conformitate cu articolul 133C(3) din Legea privind migraţia. Ministrul analizează în prezent chestiunea şi procesul rămâne în desfăşurare", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului, citat de The Guardian. Nu există o limită de timp pentru exercitarea puterii de care dispune Hawke, cea de a anula viza. Aceasta poate fi exercitată oricând ajunge la concluzia că există un motiv pentru a face acest lucru şi că este în interesul public, a adăugat publicaţia citată. Astfel, s-a pus capăt şi speculaţiilor lansate de tatăl şi fratele lui Djokovici, potrivit cărora sportivul ar fi fost arestat şi că ar urma să fie deportat. De altfel, familia sportivului s-a dovedit foarte pricepută în a inflama spiritele în toată această perioadă. Până când ministrul Imigrării va lua o nouă decizie (dacă o va face), sportivul nu se află sub incidenţa niciunei restricţii.

Confruntare poliţie-fani

Poliţia din Melbourne a folosit spray-uri lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestanţii adunaţi în faţa sediului firmei de avocatură care l-a reprezentat pe Novak Djokovici la apelul formulat şi câştigat împotriva deciziei de anulare a vizei de intrare în Australia. Poliţia a fost nevoită să intervină astfel după ce, crezând că Djokovici este arestat din nou, aşa cum a vehiculat familia sa, susţinătorii sârbului au blocat o maşină care ieşea din sediul firmei de avocatură. Potrivit publicaţiei The Age, un automobil negru Mercedes a ieşit din parcarea clădirii CBD, în jurul orei locale 20.45. Fanii, mulţi îmbrăcaţi în haine de culoarea drapelului sârb, au blocat maşina în timp ce se deplasa pe King Street din Melbourne. Unii dintre susţinătorii sârbului s-au urcat pe maşină, alţii au bătut în geamurile vehicului, moment în care poliţia a interevenit cu spray-uri lacrimogene. Unii fani au reacţionat împingându-i pe poliţişti şi abuzându-i verbal. După ce mulţimea s-a împrăştiat, un alt grup s-a confruntat cu poliţia aruncând sticle înspre forţele de ordine, care au fost nevoite să se retragă. Nu sunt dovezi că în maşină s-ar fi aflat liderul ATP, a precizat sursa citată.

Nadal consideră că totul s-a transformat într-un circ

Tenismanul spaniol Rafael Nadal, nr. 6 mondial, a descris drept "'circ'' controversa din jurul liderului mondial Novak Djokovic pe tema vaccinării contra Covid-19 şi a salutat decizia justiţiei australiene de a-i permite sârbului să joace la Australian Open (17-30 ianuarie), primul Grand Slam al anului: "'Mi se pare perfect că Djokovic poate participa. Mi se pare corect, justiţia trebuia să vorbească în acest caz şi eu sunt întotdeauna un apărător al justiţiei în toate cauzele. S-a făcut un circ în jurul poveştii, dar dincolo de asta pot fi de acord cu Djokovic, fără îndoială justiţia a vorbit şi el are dreptul să participe la Australian Open şi este cel mai corect lucru de făcut. Îi doresc tot norocul''. Nadal, campion la Australian Open în 2009, a adăugat că pentru el ar fi fost mai bine ca Djokovic să nu poată juca: "'La nivel personal, preferam mult să nu joace, dar în cele din urmă este o realitate că sportul este sport şi multe interese se mişcă în jurul lui. Totul este mai bine când cei mai buni pot juca''. Campionul spaniol a apreciat că polemica din jurul deciziei lui Djokovic de a nu se vaccina şi refuzul guvernului australian de a-i permite intrarea în ţară a luat amploare mai ales pe reţelele de socializare: "'Reţelele de socializare au radicalizat lumea şi există libertatea de a spune ceea ce mai târziu faţă în faţă, în stradă, oamenii nu îţi spun. Fiecare este liber să ia propriile decizii şi asta are consecinţe proprii. Toată dezbaterea care se generează în jurul său este un circ, dar există un lucru care este clar, indiferent de cât de multe dezbateri s-ar genera, este că în lume sunt milioane de morţi din cauza acestui virus. Aceasta este într-adevăr o realitate''.

Djokovici: "Vreau să rămân şi să încerc să concurez la Australian Open"

Novak Djokovici a declarat că este mulţumit şi îi este recunoscător judecătorului care a analizat cazul său: "Sunt mulţumit şi recunoscător că judecătorul a întors anularea vizei. În ciuda a tot ceea ce s-a întâmplat, vreau să rămân şi să încerc să concurez la Australian Open. Rămân concentrat pe asta. Am zburat aici pentru a juca la unul dintre cele mai importante evenimente pe care le avem în faţa fanilor minunaţi".

Într-o conferinţă de presă, Djordje Djokovic (fratele sportivului), care cu câteva ore înainte vorbea despre arestarea iminentă, a anunţat că jucătorul s-a şi antrenat puţin: "Novak este liber. În urmă cu câteva minute s-a antrenat pe un teren de tenis. A mers în Australia pentru a juca tenis, pentru a încerca să câştige încă o dată Australian Open. Novak este o stâncă din punct de vedere mental. Nu a jignit pe nimeni vreodată, din contră, mereu încearcă să ajute. Ca familie, ne-a fost foarte dificil, suntem foarte emoţionaţi pentru fratele meu. Este foarte dificil să-l apărăm pe Novak fără să jignim alte persoane în acelaşi timp. Luptăm pentru dreptate şi pentru statul de drept. Am făcut tot posibilul pentru a urma procedurile şi pentru a demonstra lumii că trebuie să-i arătăm afecţiune lui Novak". Mama tenismanului a declarat că fiul său "a fost torturat", în vreme ce tatăl, Srdjan, a spus că "drepturile umane i-au fost luate".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb