După o serie de date publicate în weekend din China, care au prezentat o perspectivă destul de sumbră pentru economia sa, analiştii şi-au redus aşteptările pentru creşterea PIB-ului pe întregul an al ţării, relatează CNBC.
"Nu au fost multe veşti bune în această ultimă rundă de date şi acesta a fost modelul din ultimele luni", a declarat Eswar Prasad, profesor de comerţ internaţional şi economie la Universitatea Cornell, pentru CNBC.
El a spus că "atât problemele pe termen lung legate de preţurile proprietăţilor şi aşa mai departe, cât şi problemele pe termen scurt legate de cererea internă în special, în special investiţiile private şi consumul gospodăriilor, nu s-au descurcat deloc bine".
Prasad a avertizat că perspectivele economice ale Beijingului pentru a doua jumătate a anului sunt acum "intermitent în roşu, sau destul de aproape de roşu".
Duncan Wrigley, strateg-şef la Everbright Securities International, a declarat la CNBC că, "partea pozitivă, s-ar putea spune, având în vedere amploarea acestei mari scăderi imobiliare, ceea ce China nu a văzut - să spunem, în comparaţie cu multe alte criză subprime, marea scădere a locuinţelor din Japonia - nu aţi văzut o criză financiară sistemică în China, sau cu siguranţă nu la nivel global."
"Deci, într-o oarecare măsură, guvernul chinez a reuşit să izoleze această mare ajustare a pieţei imobiliare de sectorul financiar şi să prevină o criză mai mare. Aşa că, în schimb, trec prin acest tip de ajustare lentă, dureroasă, erozivă, a adăugat Wrigley.
Datele publicate sâmbătă au arătat că vânzările cu amănuntul, producţia industrială şi investiţiile urbane ale Chinei au crescut în august mai lent decât erau aşteptările, toate ratând aşteptările economiştilor chestionaţi de Reuters.
Rata şomajului urban a crescut la cel mai ridicat nivel din şase luni, în timp ce preţurile locuinţelor au scăzut în termeni anuali în cel mai rapid ritm din ultimii nouă ani.
Cifrele au fost cele mai recente dintr-o serie de date dezamăgitoare pentru a doua cea mai mare economie a lumii, care a cunoscut o redresare slabă după pandemia de Covid-19.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Credinciosul în data de 17.09.2024, 08:21)
Noi suntem pe crestere la consu. Si turism(afara,pa opulenta bro)!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.09.2024, 17:36)
Scârțâie China din toate balamalele.
De acolo vine criza…