Actualizare - Marcel Ciolacu: "Eu m-am obişnuit ca notele de plată să îmi vină mie ca prim-ministru pentru toate tâmpeniile făcute de alţii. După vaccinurile anti-Covid luate ilegal de alţii şi pentru care azi aprobăm un memorandum pentru contractarea unei firme de avocaţi ca să ne apărăm în procesul de la Bruxelles intentat de compania Pfizer, înţeleg că în 10 februarie va veni şi o decizie definitivă privind Roşia Montană. Am rugat toţi colegii care deţin informaţii cu privire la acest proiect să strângă toate docuemntele care au fost transmise avocaţilor, pentru ca românii să ştie ce s-a întâmplat. Sunt convins că vom avea sumele necesare pentru plata despăgubirilor, vom discuta cu partea adversă, dar aşteptăm ca instanşa să stabilească valoarea acestora. Vă promit însă că toate documentele, toate abuzurile, toate deciziziile politice şi administrative luate ca România să piardă acest proces le voi pune la dispoziţia presei pentru ca românii să ştie cine sunt vinovaţii pentru pierderea acestui proces", a declarat Marcel Ciolacu astăzi la inaugurarea lucrărilor privind construcţia Maternităţii Sfântul Ioan din Sectorul 4, Bucureşti.
România se confruntă cu o nouă provocare juridică în legătură cu controversatul proiect minier de la Roşia Montană, în contextul în care se aşteaptă ca pe 10 februarie să primească o sentinţă care ar putea avea repercusiuni financiare majore pentru ţară, potrivit digi24.
Potrivit surselor guvernamentale citate de Digi24, este de aşteptat ca România să fie obligată să plătească despăgubiri de cel puţin două miliarde de dolari către Gabriel Resources, după ce controversatul proiect minier a fost introdus în patrimoniul UNESCO, menţionează sursa.
Scandalul în jurul Roşiei Montane a fost unul intens şi îndelungat, culminând cu o serie de acţiuni şi proteste la nivel naţional şi internaţional împotriva proiectului minier, potrivit digi24. În 2013, zeci de mii de oameni au ieşit în stradă şi au protestat timp de trei săptămâni împotriva exploataţiei aurului la Roşia Montană, subliniind temerile legate de distrugerea mediului înconjurător şi a patrimoniului cultural al zonei, precizează sursa indicată.
În urma refuzului de a autoriza proiectul minier, Gabriel Resources a iniţiat un proces împotriva statului român la Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii al Băncii Mondiale (ICSID). Compania a solicitat iniţial despăgubiri în valoare de 3,3 miliarde de dolari, bazându-se pe tratatele bilaterale de investiţii dintre Canada şi România, respectiv Regatul Unit şi România.
Potrivit comunicatului de presă al companiei, tribunalul de arbitraj din cadrul ICSID a închis procedura pe 14 septembrie 2023, pregătind terenul pentru o sentinţă finală care urmează să fie pronunţată pe 10 februarie, transmite sursa precizată. Dacă România va pierde acest proces, consecinţele financiare ar putea fi extrem de grele, cu implicaţii semnificative pentru bugetul naţional, adaugă sursa.
În timp ce Gabriel Resources insistă asupra dreptului său de a exploata zăcămintele de aur şi argint de la Roşia Montană, organizaţiile ecologiste şi numeroşi cetăţeni s-au opus vehement, atrăgând atenţia asupra potenţialelor daune asupra mediului şi asupra pierderilor culturale ireparabile, conform sursei citate.
Este de aşteptat ca decizia de pe 10 februarie să reprezinte un moment crucial în această lungă şi controversată poveste a Roşiei Montane, iar impactul acestei sentinţe va fi urmărit cu atenţie atât în România, cât şi în întreaga comunitate internaţională interesată de problemele legate de mediu şi patrimoniu cultural, informează digi24.
1. Mi se pare corect
(mesaj trimis de anonim în data de 01.02.2024, 11:59)
Mi se pare corect... Pana la urma ce e 2 miliarde de euro la ce jaf e in tara asta? O nimica toata !
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.02.2024, 12:56)
Dar cine frate sa fie de vina, ca sunt aceiasi care conduc tara asta de 33 de ani. Si mereu numai in interesul personal. Vezi afacerea Bechtel, Rosia Montana, unde modelul e faci un contract, noi il incalcam, tu iei miliarde, si imi dai si mie.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.02.2024, 13:17)
normal in spelunca asta sa piarda hotii...cind isi iau parandaratul gras. Las ca tot cetatenii ramasi platesc.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.02.2024, 13:23)
Oare nimeni nu-si pune intrebarea ca se pierd miliarde din asa zisa incompetenta ( de fapt coruptie ) si nimeni nu plateste ? pot sa cred ca impart banii cei care ar trebui sa vada asta ?
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.02.2024, 18:30)
Ba astea deja stiu ca pierd procesul. Mi se pare tare. Pai sa plateasca cine i-a adus in Romania si le-a dat pe moca aurul la Gabriel Resources. La puscarie cu ei. Daca poporul este prost asa se intampla plateste. Pacat ca doar noi platim. Votati ma PSD, PNL si UDMR ca de 34 de ani numai tepe din astea ne dau.