Media: "Ungaria va pune veto pentru intrarea Bulgariei în Schengen"

T.B.
Internaţional / 16 decembrie 2023

Media: "Ungaria va pune veto pentru intrarea Bulgariei în Schengen"

Ungaria va pune dreptul de veto asupra intrării Bulgariei în Zona Schengen fără paşapoarte a Europei, cu excepţia cazului în care elimină o taxă de tranzit pe gazul rusesc, a anunţat sâmbătă Ministerul de Externe ungar, informează reuters.

Ameninţarea de veto vine în urma acordului de joi între toţi cei 27 de membri ai Uniunii Europene, cu excepţia Ungariei, de a începe negocierile de aderare cu Ucraina, în ciuda invaziei acesteia de către Rusia, ocolind nemulţumirile premierului Viktor Orban, obligându-l să părăsească sala, transmite sursa citată.

Rezistenţa lui Orban de la Bruxelles i-a câştigat câteva puncte bonus la Moscova, cu care guvernul său naţionalist a menţinut contacte regulate chiar şi în timpul războiului din Ucraina şi care încă furnizează Ungariei fără ieşire la mare cu cea mai mare parte a gazului său, potrivit sursei indicate.

Citându-l pe ministrul de Externe Peter Szijjarto, ministerul a declarat că Ungaria i-a spus clar Bulgariei că va pune veto asupra intrării sale dacă taxa pe principala rută de import de gaze a Ungariei rămâne în vigoare, conform reuters.

"Le-am spus clar bulgarilor că, dacă vor menţine acest lucru pentru mult timp, dacă pun în pericol siguranţa aprovizionării cu energie a Ungariei pentru mult timp, atunci vom pune veto pentru intrarea lor în spaţiul Schengen", a spus Szijjarto, potrivit sursei indicate.

El a spus că Ungaria îşi va ridica dreptul de veto de îndată ce taxa de tranzit va fi abrogată, precizează sursa.

În timp ce ţările vest-europene au făcut eforturi mari pentru a se înlătura de gazul rusesc, Ungaria primeşte 4,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an de la Rusia, în baza unui acord semnat în 2021, în principal prin Bulgaria şi Serbia, relatează sursa menţionată.

Szijjarto a spus că mişcarea Bulgariei, despre care a spus el contravine reglementărilor europene, a ameninţat siguranţa aprovizionării nu doar în Ungaria, ci şi în Serbia şi Macedonia de Nord, conform sursei indicate.

"În timp ce taxa urmăreşte reducerea profiturilor Gazprom, care, conform acordurilor privind furnizarea de gaze, ar trebui să suporte costul, ar putea totuşi să ducă la întreruperi de tranzit şi/sau costuri mai mari pentru ţările care primesc gaze prin această rută, " au declarat economiştii de la UniCredit într-o notă, potrivit reuters.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Mai,dar de ce numai Ungaria poate sa-si apere interesele nationale ???

    oare politicienii nostrii de ce nu apara interesele Romaniei ???  

    Asta da patriot!!

    Felicitari Ungariei, stiu sa si apere interesul cetatenilor, apropos, ungurii platesc 45 euro pe Mwh gazul consumat....noi 60 euro cica plafonat...

    cafeaua platita de nemt ii astepta si de data asta .

    Ucraina, Suedia si acum Bulgaria:-)...honvezii astia cu toata lumea au ceva de impartit...cum era vorba aia, "pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti":-)

    1. Esti tare nepregatit politic/economic,

      nu ar strica sa te mai informezi nitel,

      inainte sa comentezi ineptii propagandistice  

      Ahead of this week's EU summit, Ukraine passed a new law guaranteeing the right of Hungarians and other "EU nationalities" to speak and study in their own languages.

      But the change was dismissed by the head of Hungary's governing Fidesz faction in Parliament, Mate Kocsis, as "cosmetic and of little weight". 

      Unofficial estimates suggest only 50,000 Hungarians remain in Ukraine, and hostility towards them is growing. 

      "Every time Orban opens his mouth, our situation gets worse," one former supporter of the Hungarian prime minister's hard line told the BBC in Mukhachevo, a centre of Hungarians in the Transcarpathian province of Ukraine 

      "De fiecare data cand hOrban isi deschide gura, situatia noastra se inrautateste":-) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb