Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind - Filiala AGERPRES a solicitat astăzi, în cadrul şedinţei Consiliului Director - CD al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, demisia directorului general adjunct Cristian Dan Durleci-Mateescu, în urma concluziilor controlului echipei de audit al Curţii de Conturi care a constatat săvârşirea unor fapte de corupţie în cadrul instituţiei, se arată într-un comunicat al sindicatului, remis redacţiei.
Potrivit sursei citate, după prezentarea Notificării MediaSind în cadrul şedinţei CD, directorul general al ANP AGERPRES, Claudia Victoria Nicolae, a confirmat că zilele trecute instituţia a sesizat instituţiile penale şi că se analizează în prezent depunerea unei acţiuni pe latură civilă în vederea anulării contractului individual de muncă.
"Conform Proiectului Procesului-Verbal de constatare cu nr. 1852/16.04.2021 întocmit în urma controlului financiar, echipa de auditori ai Curţii de Conturi a constatat faptul că un director general adjunct din instituţie, cu studii în balneo -kinetoterapie, a fost detaşat nelegal de la grupul parlamentar al Partidului Social Democrat - secretariatul Camerei Deputaţilor la ANP AGERPRES, dintr-o funcţie publică într-un post de natură contractuală, "fără a avea studii de specialitate sau pregătire profesională în domeniu." De asemenea, inspectorii Curţii de Conturi au mai descoperit că şi concursul de angajare în funcţia de expert gradul IA, dar şi cel de ocupare a postului de director general adjunct au fost organizate cu dedicaţie şi cu încălcarea dispoziţiilor legale.
Având în vedere aceste grave constatări ale Curţii de Conturi, SRJ MediaSind Filiala AGERPRES consideră că se impune, de urgenţă, demisia din funcţia de director general adjunct, în caz contrar pot fi lovite de nulitate toate hotărârile Consiliului Director al AGERPRES iar drepturile angajaţilor AGERPRES pot fi puse în pericol. Nu în ultimul rând, pentru că zilnic pot fi produse importante prejudicii de imagine instituţiei publice de presă, MediaSind AGERPRES solicită retragerea de urgenţă a directorului general adjunct Cristian Dan Durleci Mateescu din toate proiectele şi parteneriatele editoriale, inclusiv cu cel încheiat cu Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "ELIE WIESEL", pentru a nu afecta imaginea acestei importante şi prestigioase instituţii. În cazul în care acesta refuză în continuare să demisioneze, SRJ MediaSind cere conducerii instituţiei demararea procedurilor pentru anularea contractului individual de muncă al directorului general adjunct în termen de 3 zile de la primirea Notificării.
Precizăm că nu este prima data când directorul Durleci este acuzat de abuzuri. În cursul anului 2019, în urma concedierii pentru sustragerea unor documente interne, cum ar fi un proces verbal al Comisiei de Etică şi Disciplină care conţinea declaraţiile unor angajaţi la adresa unor persoane din conducere şi inclusiv la adresa directorului general adjunct, Cristian Dan Durleci Mateescu, acesta a fost angajat tot la grupul PSD (amănunte aici). După ce a câştigat într-o primă instanţă, (procesul nu a fost încă soluţionat definitiv), acesta s-a întors la AGERPRES, fără să mai aştepte soluţionarea definitivă a dosarului în instanţă, întrucât deciziile de la fond sunt executorii.
Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind filiala AGERPRES reiterează solicitarea făcută partidelor politice în data de 10 mai 2021 de a-şi retrage subordonaţii trimişi în diverse instituţii publice (amănte aici: Scenariul "Apele Române" depistat de Curtea de Conturi la AGERPRES. Agenţia Naţională de Presă AGERPRES este una dintre cele mai importante instituţii de presă din România iar profesioniştii de aici trebuie să fie coordonaţi editorial de către profesionişti în mass-media, nu de către tot felul de persoane cu experienţă în activitate politică sau în alte domenii care nu au nicio legătură cu jurnalismul.
Prezenta reacţie reprezintă şi o avertizare în interes public în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2004 privind protecţia personalului din autorităţile publice, instituţiile publice şi din alte unităţi care semnalează încălcări ale legii.", se arată în comunicatul MediaSind.