MediaSind îndeamnă jurnaliştii să participe la acţiunile de grevă organizate de sindicat

S.B.
Miscellanea / 11 septembrie

MediaSind îndeamnă jurnaliştii să participe la acţiunile de grevă organizate de sindicat

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind face un apel la colegii de breaslă să participe la acţiunile greviste care vor fi declanşate în perioada următoare de către Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind împreună cu organizaţiile afiliate în instituţiile publice şi cu capital privat din România.

"Au trecut peste 15 luni de când Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind a solicitat liderilor coaliţiei aflate la putere ca jurnaliştii români să fie consideraţi lucrători esenţiali, precum şi alte revendicări importante pentru apărarea libertăţii de exprimare, dar şi pentru creşterea nivelului de trai al profesioniştilor din această breaslă greu încercată. (amănunte aici: De Ziua Presei, MediaSind cere guvernanţilor să recunoască jurnaliştilor statutul de "lucrători esenţiali!") Cum era de aşteptat, nici până în prezent liderii politici nu au catadicsit să încerce să rezolve câteva dintre problemele prezentate, demonstrând un dispreţ total faţă de munca jurnaliştilor.

Politicile sociale, economice şi anticulturale adoptate de Guvernul condus de premierul Marcel Ciolacu împotriva angajaţilor din instituţiile din sectoarele Cultură şi Mass-Media, decizia Ministrului Culturii, Raluca Turcan, de a desfiinţa Opera Naţională din Bucureşti, subfinanţarea industriei de media prin lipsa oricărei facilităţi fiscale, refuzul clasei politice de a soluţiona situaţia dramatică în care se află salariaţii din principalele instituţii din mass-media - Societatea Română de Radiodifuziune, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, restricţiile guvernamentale în acordarea drepturilor prevăzute în CCM din Societatea Română de Televiziune TVR, situaţia dificilă a jurnaliştilor freelanceri din România, situaţia Legii nr 346/2023 care elimină sindicatele din dialogul social în cazul lucrătorilor independenţi, lipsa contractelor colective de muncă din Cultură şi Mass-Media, sunt doar câteva dintre motivele declanşării acţiunilor greviste de către singura organizaţie reprezentativă în sectoarele Cultură şi Mass-Media, Federaţia FAIR-MediaSind.

Presa nu înseamnă doar sinecurile plătite regeşte pentru diverse instituţii de presă, jurnalismul este un bun public care trebuie respectat şi susţinut de către guvernanţi. Potrivit informaţiilor apărute şi în presă, desfiinţarea prin comasare a Operei Naţionale Bucureşti nu reprezintă decât un preludiu la comasarea Societăţii Române de Televiziune cu Societatea Română de Radiodifuziune, cu Agenţia Naţională de Presă AGERPRES şi cu Societatea Naţională de Radiocomunicaţii! Acesta a fost şi motivul pentru care gruparea care coordonează vremelnic destinele Radioului Public, a Operei Române şi SNR, blochează orice încheiere a unui nou CCM în instituţiile respective. Noua structură care se doreşte a fi creată, un fel de Companie Naţională Media - trustul de presă al statului, nu poate să fie decât o copie nefericită a modelului Orban aplicată instituţiilor de media publice din Ungaria. În aceste condiţii, libertatea de exprimare va fi suprimată în instituţiile publice din România dacă această grupare va reuşi să-şi ducă planurile până la capăt. Este evident că prin desfiinţarea instituţiilor publice se încearcă şi ştergerea tuturor urmelor de corupţie care au tot apărut în presă în cazul conducerilor Radio România şi Opera Naţională Bucureşti.

Aşa cum s-a stabilit în cadrul Consiliului Naţional al Federaţiei FAIR-MediaSind organizat în data de 21 august 2024 în şedinţă extraordinară, în data de 15 septembrie 2024 vor fi centralizate semnăturile pentru declanşarea grevei în cadrul conflictului de muncă declanşat în Societatea Română de Radiodifuziune din cauza refuzului administraţiei conduse de Răzvan Ioan Dincă de a încheia noul Contract Colectiv de Muncă, urmând să fie stabilită data declanşării grevei de avertisment şi a grevei generale. La scurt timp după declanşarea acţiunilor greviste în Radio România, vor fi organizate în cascadă celelalte proteste în instituţiile din Cultură şi Mass-Media.

În concluzie, angajaţii din instituţiile din Cultură şi Mass-Media, indiferent de apartenenţa sindicală, care doresc să participe la aceste acţiuni greviste, sunt invitaţi să semneze tabelele ataşate şi să le transmită liderilor de grupe sindicale, sau la mail office@faircultura.ro, pentru sectorul Cultură şi la office@mediasind.ro pentru angajaţii şi freelancerii din mass-media, până la data de 25 septembrie 2024.

Nu sunteţi singuri, Nu vă fie frică! Principalele organizaţii internaţionale din Cultură şi Mass-Media - Federaţia Internaţională a Muzicienilor, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Federaţia Internaţională a Actorilor, UNI MEI şi Federaţia Europeană a Jurnaliştilor au reacţionat zilele trecute, cerând autorităţilor din România să se implice de urgenţă pentru a soluţiona problemele grave semnalate de membrul afiliat din România - Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind. Totodată, cea mai mare confederaţie sindicală din România, Confederaţia CNSLR-Frăţia, a anunţat, în cadrul Consiliului Naţional al organizaţiei, susţinerea revendicărilor Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind" se arată într-un comunicat al MediaSind.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb