MEDIASIND: Ministerul Finanţelor descoperă fapte de corupţie în derularea unui contract, pentru transmiterea prin satelit a programelor TVR

J.P.
Miscellanea / 12 noiembrie 2020

Ministerul Finanţelor descoperă fapte de corupţie în derularea unui contract, pentru transmiterea prin satelit a programelor TVR

În urma unui control, conducerea TVR este acuzată de fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată precum şi de mai multe încălcări ale dispoziţiilor legale, conform unui comunicat trimis redacţiei.

Preşedintele-Director general Doina Gradea a plătit din fonduri publice, fără bază legală şi/sau contractuală, suma de 1 062 634,98 lei! - se arată în Procesul Verbal al inspecţiei. Conform PV de inspecţie, Ministerul Finanţelor va sesiza organele de cercetare penală.

"Un document incendiar intrat în posesia MediaSind TVR prin Platforma GlobaLeaks FAIR-MediaSind a avertizorilor publici din cultură şi mass-media! dezvăluie corupţia din cea mai mare instituţie de presă a statului român - Societatea Română de Televiziune - SRTV. În urma unei sesizări primite ca urmare a modului defectuos în care conducerea SRTV a înţeles să deruleze un contract de importanţă strategică pentru instituţie, dar şi pentru România, şi anume transmiterea prin satelit a programelor Televiziunii Naţionale, Ministerul Finanţelor Publice, prin Direcţia Generală de Inspecţie Economico-Financiară, a efectuat în perioada 25.08.2020-15.09.2020 un control la sediul SRTV. Scopul inspecţiei a fost pentru verificarea aspectelor sesizate de Direcţia Generală de Control Financiar Preventiv din cadrul Ministerului Finanţelor Publice în legătură cu modul de atribuire, încheiere şi derulare a contractului de transmitere a programelor SRTV prin satelit.

Procesul Verbal de inspecţie semnat în data de 26.10.2020 de inspectorii Ministerului Finanţelor cu preşedintele-director general Doina Gradea, prezintă cum conducerea instituţiei, ajutată de câţiva subalterni slugarnici, comite mai multe fapte care intră sub incidenţa Codului Penal, cum ar fi fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură private.

Nu în ultimul rând, documentul evidenţiază şi mai multe încălcări ale Legii nr.500/2002, Ordonanţei Guvernului nr. 119/1999, Ordinului Finanţelor Publice nr.1782/2002 şi altele, în derularea contractului pentru transmiterea prin satelit a programelor TVR.

Inspectorii au constatat că acest Contract nu putea fi încheiat la data de 30..12.2020, aşa cum s-a menţionat în mod fals în document, întrucât doar la data de 13.01.2020 a fost prezentat pentru viza de control financiar preventiv! Persoana desemnată cu viza de control financiar preventiv a notificat în data de 13.01.2020 atât pe Directorul Departamentului Economic al instituţiei, Liliana Potecă, dar şi Preşedintele-director general, Doina Gradea, că nu acordă viză pentru suma de 18.849.600 euro, sesizând, în acest caz şi pe controlorul delegat de Ministerul Finanţelor Publice să monitorizeze activitatea din SRTV", se arată în comunicat.

Cu toate acestea, sursa citată spune: Contractul a fost derulat în continuare iar în data de 17.03.2020 preşedintele- director general al SRTV, Doina Gradea, a încălcat şi prevederile art.22 din Legea nr.500/2002 şi ale Ordonanţei Guvernului nr.119/1999, întrucât SRTV a plătit din fonduri publice, "fără bază legală şi/sau contractuală", suma de 1 497 349,39 lei, cu 1 062 634,98 lei mai mare faţă de valoarea reală de 434 714,41 lei a serviciilor prestate ce au trebuit decontate de la data semnării şi înregistrării: "Ca urmare, SRTV datorează bugetului de stat suma de 1.062.634,98 lei, sens în care, în baza prevederilor art.22 alin 8 din Ordonanta Guvernului nr. 119/1999, organul de control va emite titlul de creanţă bugetară în valoare totală de 1.125.755,50 lei, din care 1.062.634,98 lei creanţă bugetară principală şi 63.120,52 lei accesorii calculate..." - se menţionează în documentul de control.

Pe lângă prejudiciul produs, inspectorii au mai constatat "nerespectarea de către Preşedintele-Director general al SRTV a prevederilor art. 4 alin 6 din Legea nr.500/2002, în sensul că la data de 20.12.2019, la operaţiunea Propunere de angajare a unei cheltuieli în limita creditelor de angajament rămasă până la sfârşitul exerciţiului bugetar 2019, în valoare de 88.649.319 lei a fost depăşită cu valoarea de 1.338.671,40 lei, întrucât la valoarea contractului de servicii de 18.849.600 euro a fost luat în calcul un curs valutar de 4,70299 lei/euro şi nu cursul valutar oficial al BNR din data de 19.12.2019." - se arată în documentul de control.

Procesul verbal de inspecţie conţine un număr de 42 de anexe cuprinse într-un număr de 252 file care prezintă mult mai multe abateri şi încălcări flagrante ale legii de către conducerea TVR. Documentul a fost întocmit în 4 exemplare, din care unul pentru SRTV, unul pentru Ministerul Finanţelor, unul pentru ANAF şi unul pentru organul de cercetare penală.

Având în vedere "aceste fapte grave precum şi prejudiciul produs şi constatat de organele de control", Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind solicită membrilor Consiliului de Administraţie să convoace de urgenţă şedinţa CA şi, în baza art.220 Cod Civil, să voteze introducerea acţiunii în atragerea răspunderii juridice a administratorului Doina Gradea. Conform art 220 alin 4, Cod Civil, "Dacă s-a hotărât introducerea acţiunii în răspundere împotriva administratorilor, mandatul acestora încetează de drept şi organul de conducere competent va proceda la înlocuirea lor."

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. La cate fapte de coruptie decopera PNL oriunde intorc ei capul ar trebui ca trei sferturi din populatia Romaniei sa devina procurori si judecatori pentru a face fata tuturor vedeniilor lor. Strategie cred ca este urmatoarea: semnaleaza peste tot pe unde umbla si vor umbla tot mai mult dupa alegeri, vor modifica legile justitiei si vor da de lucru sitemului de justitie pentru ca mai apoi sa poata fura in voie la drumul mare, ca la Microsoft, Gala Bute etc. In prima faza se dau ca fiind niste < INGERI PAZITORI AI JUSTITIEI, AI DEMOCRATIEI, AI STATULUI DE DREPT etc>, pentru ca mai apoi de sub fumul acestor calitati esite din comun sa iasa adevaratele calitati comune tuturor politicienilor. Oare de ce, de exemplu, vecinul de vizavi al oricaruia dintre noi nu se zbate in mod asenator pentru fiecare dinte noi asfel incat copilul(copii) peopriu(ii) sa aiba tot ce isi doreste, sa ne caute un loc de munca bine platit, sa mergem in concediu pe banii lui etc.Cand aceste lucruri se vor intampla atunci voi crede ca politicienii vor munci zi si noapte, cu abnegatie si sacrificiu pentru noi si nu pentru ei.

    Dupa cum se vede tot prosti am ramas. Pai ce ai facut ma poporule, iar ai votat PSD si PNL, iar acum te vei vaita ca astea nu fac nimic pentru tine. Pai ma poporule ce iti mai place sa te vaieti si sa votezi PSD si PNL care ti-au vandut resursele pe gratis (petrol si gaz). Avem gaz de exportat la ungurii sa le fie cald si bine, iar ai tai sa stea in frig ca nu ai fost in stare sa maresti infrastructura (35% acoperire in Romania fata de 95% in Ungaria) si tu popor vii si ii votezi, iar si iar sau lasi sistemul la nesfarsit sa decida pentru tine. Mafioti si Hoti asta votezi mai poporule, daca ai fi normal PSD=PNL=1%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb