În urma solicitării Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind, transmisă conducerii SC Realitatea Media SA, de a răspunde la acuzaţiile de abuz reclamate de angajaţi ai postului de televiziune, ieri, 21 aprilie 2020, conducerea instituţiei, reprezentată de administratorul special Genoveva Grigoroscut a transmis, prin intermediul unui avocat, o adresă plină de ameninţări la adresa organizaţiei, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.
Potrivit sursei citate, după "prima reacţie nervoasă" a şefei Realitatea Media, publicată de Paginademedia.ro, acum conducerea postului a trecut la ameninţări directe la adresa organizaţiei sindicale.
Documentul conţine afirmaţii de neimaginat, atâta timp cât sunt venite din partea unei instituţii de media care îşi permite să ameninţe o organizaţie sindicală a jurnaliştilor, căreia îi neagă dreptul la libera exprimare şi calitatea de reprezentant şi apărător al drepturilor membrilor de sindicat. În opinia conducerii Realitatea Media, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind "a postat pe site-ul web mai multe mesaje şi solicitări nelegale adresate subscrisei, toate acestea fiind considerate de noi atacuri la imaginea societăţii". Mesajele reclamate, citate în adresă, sunt de fapt întrebările adresate de organizaţie pentru clarificarea problemei privind aşa-zisul voluntariat prestat de angajaţii staţiei, care se află de fapt în şomaj tehnic.
Pentru informarea corectă a opiniei publice, SRJ MediaSind a solicitat conducerii Realitatea Media SA următoarele:
1) să facă public numărul şi funcţiile angajaţilor aflaţi în şomaj care, în perioadă, lucrează în regim de voluntariat;
2) să explice opiniei publice de ce a eliberat Adeverinţă de angajator pentru deplasare la sediul Realitatea Plus - în regim de voluntariat angajaţilor care se aflau în şomaj şi nu aveau încheiate contracte de voluntariat.
3) În cazul în care, în continuare, conducerea Realitatea susţine că nu lucrează cu angajaţi aflaţi în şomaj, atunci să explice cu ce personal îşi desfăşoară activitatea din moment ce producătorii, cameramanii, şefii de tură, sunetiştii se află în şomaj tehnic încă din data de 7 aprilie 2020, conform Deciziei administratorului special semnată în data de 6 aprilie 2020. Totodată, cerem administratorului special să răspundă dacă a solicitat în scris sau verbal şefilor de compartimente să cheme la serviciu, în regim de voluntariat, pe angajaţii care se află în şomaj tehnic.
Conducerea instituţiei susţine că Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind nu ar avea dreptul să formuleze astfel de întrebări întrucât "nu este o societate de presă având ca obiect de activitate informarea opiniei publice"!!! Cu alte cuvinte, în opinia patronilor staţiei, doar societăţile de presă ar avea dreptul să facă somaţii publice, anchete de presă etc.iar dreptul sindicatelor la liberă exprimare şi la opinie ar fi interzis de lege!
Totodată, dând dovadă de o necunoaştere a Legii Dialogului social, avocatul instituţiei condiţionează dreptul de reprezentare pe care îl are MediaSind de mandatul acordat de membrii de sindicat. Or acest lucru este valabil doar în cazul acţiunilor în justiţie. Potrivit legii, sindicatele au toată îndreptăţirea să apere interesele sociale, economice şi culturale ale membrilor săi, drept prevăzut inclusiv în Constituţia României, prin orice mijloace legale, inclusiv petiţii, sesizări sau prin diverse mijloace de protest. A susţine într-o adresă oficială, că cea mai mare organizaţie sindicală a lucrătorilor din mass-media nu are dreptul să solicite public explicaţii oficiale unei instituiţii de presă în ceea ce priveşte abuzurile grave reclamate de către unii membri ai săi, este semnul unui comportament antidemocratic, o dovadă de imixtiune în activitatea sindicală, trădând existenţa unei mentalităţi de tip dictatorial specifică societăţilor comuniste.
În concluzie, conducerea Realităţii Media SA ne anunţă că nu va da curs solicitărilor noastre şi ne avertizează să încetăm "aceste campanii de presă denigratoare" ameninţându-ne ca ne va acţiona în justiţie "pentru prejudiciul de imagine adus prin mesajele false pe care le-aţi aruncat în spaţiul public prin intermediul organizaţiei sindicale de care v-aţi folosit, în mod ilegal, în instrumentarea atacurilor mediatice la imaginea subscrisei"
Având în vedere refuzul conducerii Realitatea Media de a clarifica suspiciunile privind încălcarea drepturilor angajaţilor din SC Realitatea Media SA care, potrivit sesizărilor primite de la aceştia, prestează activităţi redacţionale sub forma de voluntariat pentru postul Realitatea TV Plus, în timp ce se află în şomaj tehnic, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind anunţă public că nu se va lăsa intimidat de nicio presiune şi ameninţare patronală.
Drept urmare, SRJ mediaSind solicită public Parchetului General şi Inspecţiei Muncii să ancheteze faptele prezentate în comunicatele publice ale organizaţiei, dar şi ale unor angajaţi, sub aspectul săvârşirii unor posibile infracţiuni prevăzute de Codul Penal. De altfel, precizăm că nu este prima dată când conducerea acestui post tv încalcă drepturile propriilor angajaţi. În această instituţie au mai existat abuzuri sancţionate inclusiv de Inspecţia Muncii, în timpul în care SRJ MediaSind negociase şi semnase primul Contract Colectiv de Muncă din Realitatea Media: MediaSind solicită conducerii Realitatea Media să desfiinţeze sclavia din propria instituţie
Mai amintim faptul că, zilele trecute, cunoscutul realizator Tv Costi Rogozanu a demisionat de la Realitatea Tv. în semn de protest tocmai faţă de presiunile patronatului asupra angajaţilor aflaţi în şomaj tehnic, pentru ca aceştia să lucreze în calitate de voluntari: (amănunte aici: Costi Rogozanu demisionează de la Realitatea Plus şi denunţă presiunile patronilor ca angajaţii trimişi în şomaj tehnic să vină "ca voluntari" la muncă.)
Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind este cea mai mare organizaţie naţională a lucrătorilor din mass-media, fiind membru - fondator al singurei organizaţii reprezentative la nivel de sector Cultură şi Mass-Media, Federaţia FAIR-MediaSind, afiliată cu drepturi depline la Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Federaţia Europeană a Jurnaliştilor şi, pe plan naţional, la cea mai mare confederaţie sindicală, CNSLR-FRĂŢIA.
SRJ MediaSind nu se va lăsa intimidat de ameninţările făcute de orice angajator care încearcă să-şi bată joc de drepturile celor care lucrează în acest important domeniu. Din acest motiv, facem un apel către toţi angajaţii din media care sunt abuzaţi de decizii ilegale ale unor angajatori, să ne contacteze pentru a interveni de urgenţă în sprijinul lor.