MEDICI: "E nevoie de responsabilitate, masca rămâne o măsură de siguranţă"

G.B
Miscellanea / 5 decembrie 2021

"E nevoie de responsabilitate, masca rămâne o măsură de siguranţă"

Medicii spun că apariţia primelor cazuri confirmate de Omicron în ţara noastră nu este surprinzătoare şi nu trebuie să ne panicheze, însă este nevoie de responsabilitate individuală, iar purtarea măştii de protecţie se poate dovedi o bună măsură de siguranţă cel puţin până când vor fi disponibile mai multe date despre virulenţa acestei noi variante de coronavirus, potrivit Digi24.

"În acest moment, singura variabilă care îngrijorează este rata crescută de transmisibilitate, ceea ce ar putea să ducă la un număr foarte mare de cazuri într-un interval foarte scurt de timp. Nu avem încă informaţii despre formele de boală pe care le-ar da. În acest moment, datele sunt pozitive, adică ar fi forme uşoare de afectare, dar nu avem date concrete, avem probabil de aşteptat câteva săptămâni până cei care se confruntă în acest moment cu cazurile de Omicron să vină cu informaţii care să poată să ne ajute să conturăm cât mai exact ceea ce avem de făcut legat de măsuri", a declarat la Digi24 Beatrice Mahler, managerul Institutului "Marius Nasta" din Bucureşti.

"Până atunci, cu siguranţă tot mai multe informaţii susţin că vaccinul administrat creşte imunitatea şi protejează de o formă severă de boală, prin urmare, ştim ce avem de făcut, cel puţin până în acest moment, la datele care sunt", a adăugat medicul.

Beatrice Mahler spune că există posibilitatea ca varianta Omicron să aducă valul 5 al pandemiei în România, dar este mult prea devreme să spunem că valul 5 va fi determinat doar de către tulpina Omicron.

"Cert este că este o tulpină care va trebui atent monitorizată, pentru că se transmite extrem de intens şi pentru avem date care indică faptul că şi persoane care au trecut prin boală sau persoanele vaccinate au risc de a se reinfecta sau de a se infecta cu varianta Omicron, masca reprezintă o măsură de siguranţă care în acest moment trebuie să fie luată în calcul de fiecare dintre noi", a subliniat dr. Beatrice Mahler.

Managerul spune că în acest moment, la Institutul "Marius Nasta" doar jumătate din paturi sunt ocupate şi sunt paturi libere inclusiv în terapie intensivă, ceea ce nu s-a mai întâmplat de foarte multe săptămâni. "E o perioadă bună, mi-aş dori să ţină cât mai mult şi sincer, mi-aş dori să nu mai ajungem niciodată în situaţia în care am trecut prin valul patru, dar sunt lucruri de făcut împreună, noi cei din spital împreună cu societatea, cu oamenii, care cu siguranţă vor înţelege la un moment dat că evoluţia unei pandemii depinde de fiecare dintre noi", a punctat Beatrice Mahler.

Radu Ţincu, medic de terapie intensivă la Spitalul Floreasca, spune că vestea confirmării primelor cazuri de Omicron în România trebuie primită "cu responsabilitate şi fără să ne panicăm", pentru că era de aşteptat să apară această variantă virală şi în România.

"Ştim că de fiecare dată când a fost confirmată în Europa o nouă variantă virală, undeva într-o săptămână - 10 zile, aceasta era confirmată şi în România. Cu atât mai mult că Omicron este confirmată în peste 40 de ţări la nivel mondial, iar Olanda a făcut o declaraţie extrem de interesantă şi a spus că aveau două cazuri de Omicron cu două zile înainte de sosirea acelui avion din Africa de Sud, ceea ce ridică suspiciunea că varianta virală ar fi circulat cu ceva timp înainte în spaţiul european", a arătat medicul Radu Ţincu.

"Nu cred că măsurile restrictive vor rezolva problema, e nevoie, în schimb, de o responsabilitate, în primul rând, pentru o perioadă de două-trei săptămâni. Avem nevoie de această perioadă de timp pentru că ne lipsesc două elemente din puzzle-ul legat de Omicron: nu ştim cu exactitate agresivitatea acestei variante virale şi nu ştim cu exactitate eficienţa anticorpilor pe care îi avem fie prin vaccinare, fie la trecerea prin boală. Despre transmisibilitate ştim că este mult mai transmisibilă, ceea ce ne confirmă şi creşterea numărului de cazuri din Africa de Sud. Despre agresivitate - se pare că nu este o variantă virală mai agresivă, nu a fost raportat niciun caz de deces produs de Omicron, ceea ce ne arată că produce o patologie mai blândă, comparativ cu varianta Delta. Şi rămâne, într-un final, să fie confirmată, într-un interval de două-trei săptămâni, şi eficienţa pe care anticorpii o au în faţa acestei variante virale. De aceea spun că pentru următoarea perioadă de timp e nevoie de această responsabilitate, două-trei săptămâni, pentru a putea obţine toate răspunsurile de care avem nevoie", a explicat la Digi24 medicul Radu Ţincu.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Eficienta mastii care adera la fata (de la FFP2 in sus) este mult mai mare decat cea a vaccinului in a preveni infectia. Si nu are efecte secundare. Metastudiu publicat in BMJ. Jos tampitilor care vor vaccinare obligatorie doar pentru a nu purta masca. Sunteti anti-stiinta, mai fascistilor.

     

    “It is likely that further control of the covid-19 pandemic depends not only on high vaccination coverage and its effectiveness but also on ongoing adherence to effective and sustainable public health measures,” Talic and her colleagues write in the British Medical Journal. 

    Mask wearing is one of the most effective public health measures for preventing covid-19, reducing incidence of the disease by 53 per cent, according to a review of published research.

    Handwashing was also estimated to reduce covid-19 incidence by 53 per cent, but this result was not statistically significant because only a small number of studies on it were included. Physical distancing was found to reduce incidence by 25 per cent.” 

    1. Jos BOTNITA! NU luati ultima libertate a omului!

      Ai de optat intre a te vaccina si a purta masca. Alege.

      Ascultand inteleptele invataturi antivacciniste gazduite cu multa larghete pe Bursa optiunile sunt ”virusul nu exista” si ”virusul provoaca guturai”. Pentru astea nu trebuie nici vaccin si nici masca. De aceea pe Bursa ca sa fii in ton cu majoritatea trolilor trebuie sa spui (neaparat cu majuscule si cu semne de exclamare, esti cool daca inventezi si niste cuvinte noi): JOS BOTNITA! JOS VAXXINISTII!

      Ai de optat intre a fi om normal dar fara nici o speranta pe Bursa sau un trol de succes. Alege. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb