Adunarea regională a Insulelor Azore, un arhipelag portughez situat în Oceanul Atlantic, a aprobat crearea celei mai mari arii marine protejate din Atlanticul de Nord. Această decizie plasează Azorele în avangarda eforturilor globale de conservare a biodiversităţii marine. Noua zonă protejată acoperă aproape 300.000 de kilometri pătraţi şi este menită să protejeze ecosisteme marine esenţiale, inclusiv lanţuri de munţi subacvatici, corali de mare adâncime, hornuri hidrotermale şi diverse specii marine vulnerabile, informează Reuters. Măsura face parte dintr-o iniţiativă mai largă de conservare a oceanelor, aliniată la obiectivele internaţionale de protejare a biodiversităţii marine, dar devansează termenul fixat pentru 2030.
• Protecţia mediului marin
Bernardo Brito e Abreu, consilier guvernamental în Azore pentru chestiuni maritime, a explicat pentru Reuters că jumătate din suprafaţa ariei marine va fi complet protejată, interzicându-se orice formă de pescuit sau turism. Cealaltă jumătate va fi clasificată drept zonă cu nivel ridicat de protecţie, unde va fi permis doar pescuitul selectiv, pentru a limita impactul uman asupra ecosistemelor sensibile. "Am acţionat înaintea obiectivelor internaţionale de conservare fixate pentru 2030 prin crearea celui mai mare parc marin din Atlanticul de Nord," a declarat Brito e Abreu, subliniind rolul proactiv al arhipelagului în conservarea biodiversităţii marine globale.
• Reper pentru conservarea oceanelor
Azorele, un arhipelag format din 9 insule, se află la aproximativ 1.500 de kilometri vest de Portugalia şi reprezintă o regiune autonomă. Regiunea este recunoscută pentru biodiversitatea sa unică şi pentru ecosistemele marine deosebit de fragile, care includ specii rare şi habitate delicate, cum ar fi coralii de mare adâncime şi hornurile hidrotermale. Această iniţiativă ambiţioasă subliniază angajamentul global în creştere pentru protejarea mediului marin şi conservarea resurselor oceanice, în special în faţa ameninţărilor precum schimbările climatice şi pescuitul excesiv. Noua arie marină protejată din Azore va deveni un model de urmat pentru alte naţiuni în eforturile lor de a proteja ecosistemele marine şi biodiversitatea oceanică.