Valul de căldură care s-a abătut asupra Europei a contribuit la producerea a nenumărate incendii de vegetaţie, unele dintre ele pe zone foarte extinse, afectând şi oraşe mari. Mii de oameni au fost evacuaţi, iar în Grecia şi Turcia temperaturile au ajuns la 46 de grade Celsius. Pentru mii de oameni Apocalipsa a venit. Schimbările climatice vor provoca valuri de căldură tot mai frecvente şi tot mai severe, au avertizat oamenii de ştiinţă. Potrivit specialiştilor de la Serviciul Copernicus de Monitorizare Atmosferică (CAMS) din cadrul UE, vremea fierbinte şi uscată creşte considerabil riscul de izbucnire a unor incendii viitoare, deşi temperaturile înalte nu pot să declanşeze singure astfel de focare, întrucât au nevoie de o sursă de aprindere. CAMS monitorizează focarele de incendii cu ajutorul imaginilor din satelit şi al observaţiilor de la sol. Potrivit CAMS, emisiile atmosferice şi intensitatea incendiilor cresc cu rapiditate în Turcia şi în sudul Italiei. În Turcia, un parametru cheie în măsurarea intensităţii unui incendiu - puterea radiantă a focului -, care măsoară energia produsă prin arderea copacilor şi a altor materiale - a atins cea mai înaltă valoare de când astfel de date ştiinţifice au început să fie măsurate în anul 2003.
Comisia Europeană a decis să trimită avioane, elicoptere şi pompieri către Italia, Grecia, Albania şi Macedonia de Nord pentru a sprijini aceste ţări în lupta împotriva incendiilor. Două aeronave de tipul Canadair, de provenienţă franceză, sunt trimise în zonele afectate din Italia, a detaliat executivul european într-un comunicat. Două avioane pentru intervenţii în caz de incendiu care provin din Cipru vor fi trimise în sprijinul Greciei alături de o echipă de luptă contra incendiilor având drept misiune susţinerea operaţiunile de pe teren.
Două elicoptere destinate susţinerii operaţiunilor din Albania vor fi de asemenea trimise de Republica Cehă şi de Ţările de Jos, iar Slovenia trimite o echipă de 45 de pompieri în Macedonia de Nord. Ajutorul este mobilizat prin mecanismul de protecţie civilă al Uniunii Europene, iar Comisia suportă cel puţin 75% din costurile legate de transport. "'Facem eforturi 24 de ore din 24 pentru a trimite ajutoarele în contextul în care incendiile fac ravagii în Europa'', a comentat comisarul european responsabil cu gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, mulţumind ţărilor care şi-au adus contribuţia. Uniunea Europeană a mai trimis trei bombardiere cu apă în Turcia, afectată de cele mai grave incendii din ultimul deceniu. Incendiile, în care au murit opt oameni, devastează păduri şi terenuri agricole, precum şi zone locuite din regiunile de coastă.
În Grecia, lovită de mai bine de o săptămână de cea mai severă caniculă din ultimele trei decenii, pompierii luptau, ieri, cu mai multe focare, printre care un incendiu de proporţii la nord de Atena, unde 300 de persoane au fost evacuate. O mănăstire şi circa zece sate au fost înconjurate de flăcări miercuri după-amiază pe insula Evia, situată la o distanţă de 200 de kilometri de Atena, iar incendiul era scăpat de sub control, au indicat pompierii eleni aflaţi la faţa locului.
"'Flăcările au o înălţime de 30 până la 40 de metri şi înconjoară mănăstirea. Ne sufocăm din cauza fumului'', a declarat telefonic un călugăr pentru agenţia de presă greacă ANA. Viceprimarul unui sat din apropiere, Argyris Liaskos, a deplâns pe postul de televiziune Skai că "'niciun mijloc aerian nu a fost mobilizat pentru a stinge flăcările''. "'Cel puţin 150 de locuinţe au ars'', a mai precizat acesta. Sub efectul unei canicule excepţionale, pe teritoriul Greciei erau active miercuri circa 40 de incendii, printre care şi cel de pe insula Evia, unde trei pompieri au fost uşor răniţi.
Doi silvicultori şi-au pierdut viaţa şi un altul a fost rănit, miercuri, în Bulgaria, în timp ce luptau împotriva incendiilor forestiere care s-au extins în această săptămână, potrivit unui anunţ al ministerului de interne de la Sofia. Cei doi silvicultori au murit după ce au fost prinşi de un incendiu care a izbucnit în apropierea unui sat din regiunea Sandanski (sud-vest) miercuri dimineaţă. Patru case au fost distruse de flăcări într-un alt incendiu din regiunea Starosel (centru), unde armata a trimis un elicopter pentru a ajuta pompierii. Un alt elicopter, vehicule ale armatei şi pompieri se luptau de marţi cu un incendiu de amploare la poalele lanţului muntos Stara Planina din regiunea Karlovo (centru). Cel puţin şase case şi o fostă şcoală au ars din temelii luni, după ce un incendiu a afectat un sat din regiunea Kyustendul (vest). Bulgaria s-a confruntat cu un val de căldură săptămâna trecută, iar luni serviciile meteo au emis o alertă de avertizare cod roşu privind canicula în cea mai mare parte a ţării.
În ultimele zile s-au înregistrat până la 200-240 de incendii pe zi, a declarat şeful pompierilor Nikola Nikolov pentru televiziunea publică BNT. Potrivit acestuia, 93% dintre aceste incendii au fost declanşate de activităţi umane şi s-au răspândit rapid, fiind favorizate de căldură, secetă şi vânt.
În Albania, un bărbat a murit într-un incendiu forestier în regiunea Gjirokastrale (sud), unde sute de pompieri şi soldaţi luptă cu zeci de incendii.
Tabloul este unul sumbru şi din păcate nu se poate vorbi, încă, de o situaţie aflată sub control.
• Trimitem pompieri în Grecia
Premierul Florin Cîţu a anunţat că, din partea ţării noastre, vor fi trimise echipe de pompieri care vor ajuta la stingerea incendiilor din Grecia, acest lucru fiind o premieră: "Mai sunt câteva lucruri pe care vreau să le spun. Autorităţile din Grecia au cerut ajutor pentru stingerea incendiilor, atât pentru aer cât şi terestru. A fost acceptat din partea României ajutor pe terestru. Înţeleg de la domnul Arafat că este o premieră acest lucru. Pentru prima oară trimitem acolo pompieri pentru a ajuta".