MEDIUL DE AFACERI SE SIMTE DEZARMAT DE GUVERN ANEIR: "Exportatorii, condamnaţi la moarte clinică"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 14 noiembrie 2013

ANEIR: "Exportatorii, condamnaţi la moarte clinică"

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale: "Planul Guvernului va duce în mod cert la sărăcirea populaţiei"

Oamenii de afaceri de la noi au ajuns în pragul disperării din cauza măsurilor fiscale anunţate de guvernanţi.

Investitorii se simt dezarmaţi de Executiv.

Managerii nu-şi pot face bugetele din cauza lipsei de predictibilitate.

Asociaţiile de profil nu contenesc să-şi "strige" neputinţa în faţa măsurilor guvernamentale.

Exportatorii, investitorii români şi străini, camerele de comerţ, mediul de business, toţi se plâng, la unison, că investiţiile lor şi-ar putea vedea în curând finalul.

Lipsa de predictibilitate a cadrului legal, fiscalitatea excesivă, surzenia de care guvernanţii dau dovadă la strigătele disperate ale companiilor care plătesc taxe şi impozite la stat, iminenţa falimentului fac ca mediul nostru de afaceri, şi aşa firav, să pară neputincios în faţa competiţiei internaţionale.

În replică, premierul Victor Ponta, care a promis investitorilor că le va fi aproape şi care caută în afara ţării noi firme care să-şi dezvolte afacerile pe piaţa noastră, susţine că taxele în România sunt, în acest moment, "mai mici decât în SUA şi în ţările europene, cu excepţia Bulgariei".

În aceste condiţii, oamenii noştri de afaceri se întreabă retoric ce rămâne de făcut...

Exportatorii români sunt condamnaţi la moarte clinică, spune Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), subliniind că firmele care au avut cea mai mare contribuţie la PIB sunt dezarmate de Guvern în bătălia internaţională a competitivităţii, fiind captive "într-o piaţă internă limitată, la care se adaugă dificultăţile crescânde de finanţare".

În comunicatul transmis, ieri, de ANEIR, se arată: "Din 2010 exporturile cresc continuu, constituind principalul factor de relansare a economiei româneşti. Drept recunoştinţă, guvernanţii, în frunte cu premierul (încercând să-şi acopere amatorismul în construcţia bugetului pe 2013) au pus la zid exportatorii, acuzându-i că < le-au rambursat TVA-ul > (practică generalizată în toate ţările lumii) şi că acest fapt ar fi generat chipurile recenta rectificare bugetară negativă. Au evaluat, însă, guvernanţii cum ar fi arătat bugetul statului dacă exporturile nu creşteau? Mai existau încasări la celelalte capitole bugetare? Sau cum ar fi evoluat şomajul, balanţa comercială şi cea de plăţi externe? O gafă guvernamentală impardonabilă.

Acum, la câteva zile de la respectiva gafă, Guvernul (în acord cu organismele financiare internaţionale) a declanşat un adevărat măcel la adresa exportatorilor (şi nu numai a lor). A introdus pomelnicul (practicat în lumea creştină doar pentru morţi) cu noi biruri fiscale, de natură să submineze competitivitatea produselor româneşti pe pieţele externe".

Exportatorii se întreabă unde îşi vor vinde companiile româneşti produsele şi serviciile dacă acestea nu vor mai fi competitive la export.

Aceştia adaugă: "< Vom stimula consumul intern > - clamează guvernanţii. Soluţia este corectă economic. Numai că, analizând proiecţia bugetară pentru 2014, nu se pot identifica factorii care să genereze creşterea cererii interne. Prin majorarea salariului minim şi a celui pentru medicii redizenţi şi a cadrelor didactice debutante (10%), ori a pensiilor (3,75%) nu se pot acoperi pierderile de competitivitate generate de cele circa 5 miliarde lei, cât cumulează la nivelul unui an noile biruri fiscale pentru întreaga societate. Şi cum 82,2% din exportul României îl realizează companiile cu capital străin, parte din acestea nu vor pregeta să caute noi locaţii de producţie, mult mai prietenoase cu antreprenorii (cum de altfel au avertizat asociaţiile acestora)".

Mihai Ionescu consideră că trebuie avută în vedere atât incapacitatea Guvernului de relansare a cererii interne prin noul buget, cât şi situaţia dramatică a creditării în mediul de afaceri: "De mai bine de un an de zile băncile comerciale cu capital străin (majoritare în actualul sistem bancar din România) şi-au retras sursele de finanţare, dând semnalul migraţiei şi pentru investitorii nebancari, gata să le imite procedura. E doar o chestiune de timp. Dacă banii se pot muta mai rapid, echipamentele şi instalaţiile industriale presupun o procedură mai îndelungată. Dar, din păcate, de cele mai multe ori procesul este ireversibil. Odată dislocată o capacitate de producţie din România (şi am avut deja mai multe cazuri în ultima perioadă) cu greu va mai reveni. Profitul - crezul oricărui investitor - nu are sentimente, ci doar resentimente".

Potrivit reprezentantului ANEIR, exportatorii s-au adresat, "zadarnic", în mai multe ocazii premierului Victor Ponta, solicitând o întrevedere şi o suplimentare a fondurilor pentru promovarea exporturilor în 2014.

Guvernul a desfiinţat, în toamna anului trecut, Centrul pentru promovarea comerţului exterior, fără a gândi în prealabil măsuri tranzitorii, spune Mihai Ionescu, precizând că, de atunci, Programul de susţinere a exporturilor se află în "comă indusă".

AMRCR: "Noile măsuri fiscale se vor răsfrânge asupra puterii de cumpărare a românilor"

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) avertizează Guvernul că noile măsuri fiscale anunţate se vor răsfrânge asupra consumatorilor, care vor suporta povara scumpirilor, în final efectul fiind invers decât cel scontat, întrucât încasările la buget vor scădea pe fondul diminuării consistente a puterii de cumpărare.

AMRCR subliniază: "Planul Guvernului de a introduce noi taxe şi impozite şi de a schimba modul de calcul al accizelor va duce în mod cert la sărăcirea populaţiei, care va trebui să suporte din propriul buzunar creşteri însemnate de preţuri, de la combustibil la alimente şi utilităţi, generând scăderea accesului la un trai de mai bună calitate. În final, toate acestea vor afecta investiţiile, strategiile şi afacerile noastre per total".

Practica Guvernului de a schimba regulile jocului fără consultarea mediului de afaceri afectează în mod considerabil atractivitatea mediului de afaceri românesc şi se constituie într-un puternic semnal de descurajare a investiţiilor, mai arată asociaţia.

Delia Nica, director executiv al AMRCR, a precizat: "Lărgirea artificială şi nejustificată a bazei de taxare nu stimulează funcţionarea economiei ci, dimpotrivă, încurajează evaziunea în detrimentul jucătorilor corecţi, care plătesc taxele şi respectă legea în România. Reluăm cu această ocazie o solicitare mai veche a AMRCR pentru Guvern, aceea de reducere generală a TVA, măsură care va stimula în mod real consumul şi va avea un impact pozitiv asupra bugetului".

Potrivit asociaţiei, era de dorit ca, în loc să anunţe noi taxe, Guvernul să se fi concentrat asupra măsurilor de constrângere a evazioniştilor de a respecta legea şi să fi creat, în acelaşi timp, mecanismele necesare pentru recunoaşterea bunelor practici, astfel încât "plătitorii de taxe să nu mai fie văzuţi drept o sursă la îndemână de colectare a unor biruri suplimentare".

RBL: "Companiile sunt puse în situaţia să nu poată face predicţii bugetare"

Recent, Mihai Marcu, preşedintele Romanian Business Leaders (RBL), a menţionat că lipsa de predictibilitate din ţara noastră produce dificultăţi companiilor, care sunt puse în situaţia să nu poată face predicţii bugetare: "Există o parte a mediului de afaceri care nu mai poate să tacă, să asiste fără nicio reacţie la măsurile luate de Guvern. Se vorbeşte în aceste zile despre buget, că va creşte TVA, cota unică, despre noi taxe locale, pe construcţii şi multe altele, timp în care noi facem nişte bugete. Ne vedem cu directorii financiari (...) şi mă întreabă cum fac bugele şi nu ştiu ce să răspund. Noi avem credite la bănci pe zece ani, dar predictibilitatea mediului de afaceri este pe un an".

Reprezentantul RBL opinează că autorităţile ar trebui să supună dezbaterii publice proiectele de acte normative cu impact asupra mediului de afaceri timp de cel puţin şase luni, pentru ca societăţile comerciale să aibă timp să-şi facă bugetele.

Investitorii străini sunt şi ei îngrijoraţi din cauza noilor taxe pentru 2014 şi spun că nu au fost consultaţi cu privire la aceste măsuri.

Zilele trecute, Consiliul Investitorilor Străini (FIC), a atras atenţia asupra efectelor negative generate de măsurile fiscale anunţate de oficialii Ministerului Finaţelor Publice în ceea ce priveşte introducerea unui impozit asupra construcţiilor speciale din sectoarele energie, telecomunicaţii, utilităţi, transport şi infrastructură, dar şi din restul sectoarelor care deţin astfel de construcţii speciale. Investitorii străini susţin că nu le-a fost prezentată o analiză de impact a consecinţelor acestor impozit, care va afecta nu numai plătitorul direct, dar se va răsfrânge indirect, prin preţ, şi asupra consumatorului final al produselor industriilor afectate de taxe.

Reacţia FIC a venit după ce, săptămâna trecută, membrii Camerei de Comerţ Americane (AmCham) şi investitorii autohtoni şi-au exprimat, la rândul lor, îngrijorarea cu privire la efectele acestor taxe asupra mediului economic.

Adoptarea de modificări ale legislaţiei fiscale şi introducerea de noi impozite, fără consultări cu mediul de afaceri şi prin ignorarea semnalelor de alarmă transmise, pot duce la pierderea încrederii mediului de afaceri în corectitudinea şi transparenţa instituţiilor statului, consideră oficialii AmCham. Potrivit Camerei de Comerţ Americane, măsurile anunţate de Executiv pentru 2014 vin în pripă, fără analize de impact, ca urmare a ineficienţei autorităţilor în colectarea resurselor preconizate.

Oficialii AmCham consideră că astfel de hotărâri, alături de creşterile de fiscalitate impuse deja în legislaţie, fără o consultare prealabilă şi transparentă cu mediul de afaceri, determină o agravare, fără precedent în ultimii 20 de ani, a poverii fiscale pe care contribuabilii români vor fi obligaţi să o suporte.

Economia românească va fi sufocată sub povara taxelor, în lipsa unor măsuri de stimulare, sunt de părere şi reprezentanţii Consiliul Investitorilor Români (CIR), organ de reprezentare al Asociaţiei Forumul Investitorilor Autohtoni (FIA). Oamenii de afaceri autohtoni susţin că, în prima parte a anului viitor, fiscalitatea va creşte impresionant, ceea ce va conduce la majorarea preţurilor la energie, gaze naturale, alimente, transport etc., cu toate consecinţele ce decurg de aici, precum afectarea creşterii economice, sufocarea consumului intern, blocaj financiar, creşterea arieratelor între companii, creşterea şomajului, scăderea veniturilor bugetare şi nu numai.

În opinia investitorilor români, nu creşterea exagerată a fiscalităţii este soluţia pentru majorarea veniturilor bugetare, ci adoptarea unor metode eficiente pentru colectarea taxelor.

Nicolae Ţucunel: "Patronatele pregătesc modalităţi de protest faţă de introducerea noilor măsuri fiscale"

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov, Nicolae Ţucunel, este nemulţumit de faptul că Guvernul încearcă să introducă noi taxe şi impozite, mărind povara fiscală a companiilor, ceea ce ar duce la o scădere a nivelului de trai, având în vedere că toate impozitele anunţate s-ar regăsi într-o majorare a preţurilor.

"Mediul economic se aştepta la o reducere a taxelor şi impozitelor în urma promisiunilor din campania electorală. Firmele aveau speranţa că o guvernare mixtă (centru-dreapta - centru-stânga) va duce la un echilibru prin diminuarea taxelor şi impozitelor. Ceea ce auzim acum ne îngrijorează foarte mult", a explicat Ţucunel, apreciind că toate impozitele nou introduse se vor vedea în scăderea nivelului de trai al românilor.

"Guvernul ar trebui să se gândească nu la introducerea de noi impozite, ci la alte soluţii, cum ar fi realizarea de noi investiţii, acolo unde ţine de atribuţiile Guvernului, la facilităţi acordate investitorilor şi mediului economic în general, precum şi la încurajarea investitorilor autohtoni. Sunt exemple în jurul României de măsuri economice care au dat rezultate. Să ne uităm la alţii cum au reuşit şi să luăm exemplu, nu să mergem repede să ne împrumutăm de la FMI", a mai spus preşedintele CCI Braşov, care crede că mediul de afaceri va reacţiona la intenţia guvernanţilor.

"Deja se pregătesc modalităţi de protest în interiorul patronatelor faţă de introducerea acestor măsuri", a conchis domnia sa.

Ovidiu Vrânceanu

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb