Istoria este scrisă de învingători, iar anul acesta, în care Chimcomplex aniversează 70 de ani şi România 106 ani de la Marea Unire, susţinem cu mândrie de 1 decembrie abilitatea antreprenorilor români de a transforma visurile în realitate, chiar şi atunci când acestea par imposibile.
În jobul nostru, nimic din ceea ce merită nu se obţine uşor, pentru că în afaceri nu există principiul cauză - efect. Trebuie doar să creezi premisele jocului şi ştim cu toţii că succesul nu este un scop, ci un rezultat! Un rezultat al unei acţiuni făcute perfect! Paradigma este că oamenii sunt puternici tocmai pentru că sunt imperfecţi!
Trebuie să mergem înainte, să continuăm, aşa cum o face natura, să ne mişcăm permanent! Astăzi, companiile valoroase sunt cele care ştiu să se reinventeze. De aceea, trebuie să ne orientăm spre inovare.
Vă vorbesc din experienţa personală şi profesională: Chimcomplex este acum o companie mult mai dinamică şi mai atractivă decât acum un an!
În ciuda tuturor şi cu o echipă mică şi pasionată de chimie, acum câţiva ani am luat decizia de a achiziţiona activele Oltchim. Peştele mic înghiţea peştele mare. Era un vis pe care l-am pus în practică cu perseverenţă şi multă muncă, pentru că eu nu renunţ!
Chimcomplex este acum principalul producător şi furnizor de substanţe chimice vitale din România şi are două platforme industriale la Oneşti şi la Râmnicu Vâlcea. Şi, fără îndoială, ne pregătim să creştem şi mai mult!
Câştigul imediat nu a fost niciodată obiectivul meu. Dacă vrei să fii durabil, atunci trebuie să laşi o moştenire generaţiilor viitoare. Aceasta este deosebirea dintre un lider şi un manager!
Misiunea mea ca lider, ca antreprenor român, s-a conturat în ultimii 30 de ani de experienţă - mi-am propus să reaşez industria chimică din România pe harta jucătorilor importanţi din această parte a lumii. De 30 de ani îndrăznesc în fiecare zi să-mi urmez acest vis, acest plan, să construiesc, pentru că, cu cât visul îţi este mai mare, mai cinstit şi onest, cu atât şi îndrăzneala ta trebuie să fie pe măsură!
Uneori obosesc, alteori îmi pierd speranţa, dar în fiecare dimineaţă, când mă trezesc, o iau de la capăt. Sunt conştient că, iată, suntem o mână de oameni care au îndrăznit să meargă înainte, să treacă peste greutăţi, dezamăgiri...
Oltchim şi Chimcomplex sunt viitorul industriei chimice naţionale. Faptul că le-am putut salva de la insolvenţă, că aproape 2.000 de salariaţi pe verticală şi alţi peste 5.000 pe orizontală îşi pot face meseria în oraşele lor, că putem fi unul dintre motoarele cele mai mari de creştere a economiei României - mă motivează să încerc totul pentru a continua!
Sigur că vremurile de acum nu sunt numai lapte şi miere. Chimia europeană strănută, ceea ce înseamnă că economia întregului continent va face gripă!
În Europa, combinatele chimice care continuă activitatea funcţionează la jumătate din capacitate, iar 26 dintre ele s-au închis definitiv (75.000 de salariaţi au fost disponibilizaţi). Industria chimică europeană se confruntă cu cea mai gravă recesiune economică din ultimele şase decenii: cererea scade, investiţiile se mută în alte regiuni, iar preţurile energiei şi gazului sunt cu 400% mai mari decât în SUA, China şi Ţările Arabe.
În acest context, la începutul lui 2024, împreună cu alţi 72 de lideri din industrie, am semnat "Declaraţia de la Anvers" - un apel urgent pentru revitalizarea industriei europene, consolidarea sectoarelor industriale de bază şi asigurarea competitivităţii şi rezilienţei acestora în contextul schimbărilor geopolitice.
S-a înţeles acum, după doi ani de dezinformare, că fără industrie, Europa se va prăbuşi! Sperăm că cele 10 propuneri ale declaraţiei se vor concretiza în legi care apoi se vor aplica corect.
Noi, Chimcomplex, ne menţinem în parametri, în contextul în care suntem o corporaţie cu o structură de produse de tip conglomerat şi care, chiar dacă a fost nevoită să îşi închidă temporar secţii din cauza preţurilor nejustificate la energie şi gaz, s-a reechilibrat prin celelalte producţii.
Echipa a intuit încotro se îndreaptă piaţa şi a luat măsuri: a lansat un program de restructurare, a grăbit investiţiile în capacităţi energetice, unde a cheltuit 50 milioane de euro, şi a început un joc de alianţe în amonte şi aval.
Societatea civilă, care se comportă ca un pacient cu autism, nu va scăpa de nota de plată auto-provocată. Este o chestiune de timp până când şi celelalte bresle din economie vor plăti acest cost, care va spulbera peste o treime din jucătorii din industria europeană. Valul va trece apoi peste cei din servicii, până la oamenii de rând. Somnolenţa politicului şi a specialiştilor, care tac lăsând loc povestitorilor ce au intoxicat opinia publică, va fi plătită în curând. Chimia europeană, chiar dacă a trecut de tsunami, rămâne vigilentă, suntem legaţi de cei din aval, pentru care nimeni nu poate estima corect impactul.
Chimia a rezistat valului nejustificat de scumpiri din energie (gaz, petrol, energie electrică). Speculatorii au fost ajutaţi prin neimplicare şi iresponsabilitate chiar de organismele europene abilitate să vegheze abuzurile de pe piaţă, mai ales în Europa Centrală şi de Est.
De aceea, ca să supravieţuiască şi să crească, o companie are nevoie de lideri integri. La fel cum pâinea are nevoie de o drojdie bună. Fii integru şi caută doar proiectele remarcabile, pentru că mediocritatea nu este o ţintă pentru nimeni.
Închei prin a vă transmite şi vouă entuziasmul meu prin care vreau să fac industria chimică românească să vibreze în Europa şi să susţin capitalul românesc să atingă rezultate spectaculoase şi, mai ales, să pot convinge cât mai mulţi tineri că munca este cea mai bună metodă de a savura viaţa! Mediul de business este un spectacol efervescent şi plin de culoare, unde cei hotărâţi şi îndrăzneţi sigur iau locul celor puternici. Fiţi siguri de asta. La multă viaţă în ani, România!
Opinia Cititorului