MedLife transportă probe biologice de laborator prin intermediul dronelor

F.D.
Piaţa de Capital / 9 noiembrie 2023

MedLife transportă probe biologice de laborator prin intermediul dronelor

MedLife, reţea de servicii medicale private din România, continuă procesul de tehnologizare a serviciilor oferite şi investeşte într-un nou proiect de anvergură, prin care introduce sistemul de transport cu dronele pentru probele biologice de laborator. Odată cu acest demers, realizat în parteneriat cu compania australiană Skyy Network, MedLife devine primul operator medical privat din România şi Europa Centrală şi de Est care utilizează dronele pentru transportul probelor de laborator şi unul dintre puţinii operatori medicali din Europa care transportă în mod curent probe biologice pe distanţe medii şi mari, conform unui comunicat de presă al companiei.

Pentru început, transporturile au loc pe raza a 4 localităţi din judeţul Bihor (Aleşd, Beiuş, Marghita, Salonta) către Oradea şi Arad, urmând ca în viitorul apropiat proiectul să fie extins la nivelul întregii reţele medicale din ţară. Cu o lungime de 120km, ruta dintre Oradea şi Arad este în prezent cel mai lung traseu de zbor cu drona pentru probe medicale, din Europa, traseul fiind realizat în mai puţin de o oră.

Partenerul logistic alături de care MedLife implementează acest proiect, Skyy Network, este o companie australiană cu expertiză vastă în aviaţia cu şi fără pilot, care asigură servicii şi soluţii de integrare a dronelor în procesele de business ale companiilor. Proiectul MedLife beneficiază de avizul Autorităţii Aeronautice Civile Române, precum şi de acordul Direcţiilor de Sănătate Publică din judeţele Bihor şi Arad şi al Ministerului Apărării Naţionale. După aproape trei luni de teste şi pregătiri, primele zboruri cu probe reale ale pacienţilor au fost deja efectuate.

"Alături de expertiza şi pregătirea medicilor şi specialiştilor noştri, obţinerea unui act medical performant are la bază, în acelaşi timp, şi mijloacele tehnologice. Ca parte a misiunii noastre de a oferi pacienţilor cea mai bună îngrijire, investim constant în modernizarea Grupului MedLife cu echipemente de ultimă generaţie, fie că ne referim la roboţi chirugicali, ecografe, aparatură de laborator şi nu numai. Toată această deschidere către inovaţie, dar şi curajul de a experimenta, ne-au ajutat să ne consolidăm poziţia de lider al pieţei, punând în acelaşi timp umărul la modernizarea medicinei româneşti. Suntem mândri să consolidăm statutul nostru de pionier în domeniu şi să aducem viitorul medicinei mai aproape de prezent. Am efectuat deja cu succes primele zboruri de probe biologice cu drona, iar această reuşită ne dă încredere în planurile de viitor conturate în această direcţie", declară Mihai Marcu, CEO şi Preşedinte MedLife Group.

Economia de timp mai mare cu 50% faţă de transportul terestru permite eliberarea rezultatelor analizelor în aceeaşi zi

Durata medie de transport de la primele puncte de recoltare pâna la Oradea este în jur de 19 - 28 de minute pe sens, respectiv mai puţin de o oră între Oradea şi Arad, drona zburând cu o viteză de aproximativ 122 km/h. Acest lucru înseamnă o economie de timp mai mare de 50% în comparaţie cu transportul la sol, adăugând în acelaşi timp şi opţiunile suplimentare de ridicare şi livrare prin autonomia oferită de sistem. Ca urmare, MedLife reuşeşte să ofere pacienţilor rezultate mai rapid, scurtând timpul de răspuns pentru 76% din gama de analize de laborator.

"Decizia de a introduce acest sistem de transport a avut la bază o analiză preliminară, prin care am constatat că există o serie de avantaje importante la nivel operaţional, care ne permit să eficientizăm activitatea în beneficiul pacienţilor noştri. Odată cu reducerea duratei de livrare a probelor, evitarea întârzierilor generate de trafic, creşterea numărului de probe pe care le putem recepţiona şi analiza, putem garanta pacienţilor eliberarea rapidă a rezultatelor pentru o gamă largă de servicii de laborator. În fapt, pacienţii vor beneficia de rezultate în aceeaşi zi pentru majoritatea analizelor. Toate acestea conduc, implicit, către şansa unui diagnostic mai rapid şi a unui tratament primit la timp, obiective principale care ne ghidează în activitate. Pe lângă toate acestea, vorbim şi despre o iniţiativă de sustenabilitate, prin integrarea unei alternative de transport cu o amprentă de carbon mai scăzută comparativ cu transportul cu autovehicule", spune Dr. Robert Beke, Directorul Executiv al Diviziei de Laboratoare MedLife Group.

Cea mai lungă rută de zbor cu drone pentru logistică medicală, din Europa

Primele rute de zbor au fost create între judeţele Bihor şi Arad şi conectează punctele de recoltare din localităţile bihorene Beiuş, Aleşd, Marghita şi Salonta cu laboratoarele MedLife Oradea şi MedLife Arad. Mai exact, probele colectate în punctele de recoltare sunt transportate cu drona atât în laboratorul MedLife Oradea, cât şi în Laboratorul MedLife Arad, în funcţie de tipul şi complexitatea analizelor.

Odată cu lansarea transportului cu drona pe traseul Oradea - Arad, ce are o lungime de 120km, MedLife aduce România pe harta inovaţiei, prin crearea celei mai lungi rute de zbor cu drona pentru logistică medicală, la nivel european, acest segment fiind parcurs în mai puţin de o oră.

Uniunea Europeană a adoptat Regulamentele 2019/945 şi 2019/947, prin care a creat cel mai favorabil mediu legal din lume pentru operaţiuni complexe cu drone, făcând posibil, astfel, şi acest proiect inovator. Adoptând standarde dezvoltate împreună cu industria, mediul academic şi reglementatorii, Europa este liderul inovării în economia dronelor.

Tehnologie state-of-the-art în beneficiul pacienţilor din România

Noul sistem de transport introdus de MedLife are la bază 3 drone Swoop Aero Kite, dotate cu tehnologie de ultimă generaţie şi softuri performante, care permit transportul probelor în condiţii depline de siguranţă. Aeronavele sunt complet autonome, un singur pilot fiind capabil să monitorizeze simultan mai multe drone. Factorul uman mai intervine doar pentru încărcarea şi descărcarea probelor, iar în acest sens, echipele medicale locale din cele 4 puncte de recoltare, precum şi din laboratoarele MedLife Oradea şi MedLife Arad, au fost instruite corespunzător de specialiştii certificaţi din echipa Skyy Network.

"Suntem foarte încântaţi să aducem unul dintre cele mai noi sisteme de transport în România şi ne bucurăm că am găsit în MedLife un partener motivat, cu o viziune comună, orientată spre inovaţie şi viitor. După aproximativ 3 luni de pregătiri şi teste, am realizat primele zboruri cu probe reale ale pacienţilor, în condiţii depline de siguranţă, iar sistemul este acum complet operaţional. Dincolo de satisfacţia legată de premierele tehnologice cu care vine acest proiect, pe plan local şi european, cel mai mult ne motivează faptul că prin munca noastră contribuim la creşterea calităţii vieţii pacienţilor din România", declară Rory Houston, CEO şi Cofondator al companiei Skyy Network.

Planuri de viitor: extinderea sistemului de transport cu drone la nivel naţional

În fază următoare, compania anunţă că va iniţia noi demersuri pentru extinderea numărului de locaţii, prin includerea pe trasee a punctelor de recoltare din judeţele Arad, Hunedoara, Mehedinţi, Gorj, Timiş şi Caraş-Severin. Dronele vor acoperi transportul de la punctele de recoltare situate în afara oraşului în proporţie de aproape 100%, înlocuind astfel transportul cu autovehicule, utilizat în mod obişnuit.

Acesta este, însă, doar prima etapă din planurile mai ample stabilite de Grupul MedLife pentru dezvoltarea diviziei de Laboratoare, care, pe termen mediu şi lung, vizează nu doar extinderea acestui sistem de transport la nivel naţional, cât şi extinderea gamei de produse transportate aerian. Potrivit reprezentanţilor companiei, diversificarea portofoliului de produse ar include materiale sanitare, medicamente sau produse biologice, care sunt necesare atât în regim de urgenţă, dar şi de rutină, în cadrul reţelei, dar şi în sistemul public.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. iar profitul e spulberat in vant!

    1. bate toate recordurile de supraevaluare

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb