Membrii UE au agreat ultimele măsuri de liberalizare a pieţei de energie

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 13 octombrie 2008

Ţările europene au convenit, vineri, asupra regulilor de preluare a controlului asupra gazoductelor şi liniilor de înaltă tensiune, ultima tuşă a unui plan de liberalizare a pieţei interne energetice a Uniunii, relatează AFP. Formularea finală a celor cinci proiecte legislative, decisă de miniştrii europeni ai transporturilor reuniţi vineri la Luxemburg, mai trebuie aprobată de Parlamentul European, care susţine o liberalizare încă şi mai radicală.

Afirmând că vrea să insufle mai multă concurenţă pe piaţa europeană şi să determine o scădere a preţurilor, Comisia Europeană intenţiona la început să instaureze o separare totală între producătorii de energie şi reţelele de transport (gazoducte şi linii de înaltă tensiune), care ar fi urmat să fie vândute sau închiriate. Bruxelles-ul suspectează de fapt anumiţi operatori mari că nu acordă suficient acces la reţelele lor companiilor concurente.

Potrivit NewsIn, după luni de negocieri dure, anumite ţări, printre care în primul rând Franţa şi Germania, au obţinut, în iunie, un acord care evită această separare obligatorie şi pune la adăpost marile grupuri energetice precum EDF şi GDF (franceze) sau EON şi RWE (germane). Operatorii de gazoducte şi linii de înalte tensiune trebuie să îşi sporească independenţa, fără să se rupă de compania-mamă. Soluţia de compromis a fost acceptată de aceste grupuri, prezente şi în producţia de energie şi în trans­portul ei.

Potrivit textului adoptat vineri, producătorii sau furnizorii de energie "nu pot exercita control direct sau indirect" asupra unei societăţi specializate pe transport într-un stat care a optat pentru o separare deplină a acestor activităţi. Astfel, compania franceză EDF nu va putea, spre exemplu, să pretindă să cumpere linii de înaltă tensiune în Olanda sau Spania.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb