Memele politicii la români

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 29 noiembrie 2013

Cornel Codiţă

Credeţi că mintea dumneavoastră funcţionează ca un computer? Ştiu: o să săriţi repede în apărarea "umanităţii", al cărui vigilent reprezentant sunteţi, şi o să "nuanţaţi"! Un computer, poate, dar ceva mai complicat, de un tip special care funcţionează pe un suport bio-chimic; de fapt, se pare, mai multe computere, legate între ele după nişte reguli aparte... etc. OK! Dacă admiteţi, totuşi, un grad suficient de similitudine, încît să-i putem spune computer, chiar şi cu ghilimele, atunci, am o veste proastă pentru dumneavoastră! (Nu vă supăraţi că mă ocup de veştile proaste, întîi, dar n-am ce face, aşa mi-au spus colegii de la marketing... acestea sunt cele interesante, care se vînd!). Vestea proastă, aşadar, este aceea că, aşa cum în calculatorul dumneavoastră circulă, fără să vreţi şi fără să ştiţi, "viruşi", programe cu capacitate de auto-reproducere care pot face tot felul de năzbîtii, inclusiv să vă blocheze complet utilizarea atît de folositoarei maşinării, tot aşa se întîmplă şi cu mintea noastră! Viruşii minţii umane au fost botezaţi: meme! Izvoditorul acestei idei, plină de consecinţe roditoare, este Richard Dawkins. A "comis-o" într-o carte apărută în 1976, "The Selfish Gene", în care a introdus termenul de "memă", analog celui de "genă": entitatea culturală primară, transmisibilă, cu capacitate de auto-reproducţie, pe baza unei informaţii standard, respectiv de modificare programată şi influenţare a gîndirii şi a comportamentului uman. Vă mai plictisesc cu teoria doar cît să vă spun că, după Richard Brodie, memele sunt specializate funcţional: distincţii, strategii, asocieri, iar "şiretlicurile" folosite pentru a-şi asigura circulaţia şi răspîndirea se bazează pe mecanisme simple şi universale ale minţii noastre, cum sunt: condiţionarea, disonanţa cognitivă sau "mascarea". Două consecinţe fabuloase, legate inseparabil, ca feţele unei monede, rezultă din insolita teorie pentru relaţia noastră cu lumea: a. memele ne "selectează" şi "organizează" modul în care vedem (înţelegem) realitatea, în care ne formulăm (alegem) soluţiile comportamentale; b. lumea pe care o creăm în jurul nostru, prin acţiune, are, într-o măsură covîrşitoare, chipul şi asemănarea memelor cu care suntem "infectaţi"!!! Vestea bună este că memele, ca şi monedele, pot fi puse şi scoase din circulaţie, iar dacă cele noi sunt suficient de atractive, iar lumea are mai multă încredere în ele, pot să le înlocuiască pe cele vechi. Viruşii pot fi înlăturaţi, neutralizaţi sau opriţi din circulaţie cu anti-viruşi! Memele, cu alte meme! Care sunt bune şi care sunt rele? E irelevant! Ceea ce contează este care dintre ele au putere de circulaţie mai mare şi care ne ajută să trăim mai eficient, mai uman, mai armonios, într-o lume mai eficientă, mai omenoasă, mai armonioasă!

"Politica în România este un monument de ineficienţă, risipă, discordie şi disoluţie socială" este, probabil, una dintre puţinele propoziţii care ar putea întruni acordul unei majorităţi mai mari de 90% din populaţia adultă a ţării! Ceea ce nu ne-am întrebat, pînă acum, însă, este: cu ce ne-am virusat minţile, astfel încît să nu ne mai îndoim de această realitate, iar realitatea să se construiască într-adins, ca să ne confirme ideile achiziţionate?!! Cîteva exemple de "viruşi" care ne-au adus aici, unde suntem, unde cea mai mare parte dintre noi sunt nemulţumiţi, dar lipsesc soluţiile de a ieşi din fundătură!

"Vot contra Putere" şi adiacent "Votul este biciul alegătorulului" sunt două meme dominante şi larg răspîndite în societatea noastră. Ce sunt alegerile? Un tîrg: politicianul "cumpără" (vînează, adună!) voturi, ca să aibă acces la putere! Ce primeşte, în schimb, alegătorul? Promisiuni!!! Consecinţa: cînd politicianul nu se ţine de promisiuni, iar el nu se ţine niciodată!!!, alegătorul va folosi votul, la următoarea tură, ca pe un bici, cu care crede că-l poate pedepsi pe cel ce i-a înşelat încrederea! De douăzeci de ani, politica României se învîrte şi este învîrtită de acest carusel vicios! Imaginaţi-vă că am schimba aceste meme cu altele. Să spunem că am înlocui definiţia alegerilor şi cei mai mulţi dintre noi ar fi convinşi că esenţa contractului între alegători şi împuterniciţii lor este, spre exemplu: "Acces la decizie contra Rezultate!" Puterea este şi rămîne la mine, alegător, ceea ce conferă votul este accesul la un anume fel de decizii şi la anumite instituţii destinate formulării/implementării lor; exerciţiul guvernării are, în schimb, un singur vector etalon, precis: rezultatele măsurabile şi acreditate de societate, ca favorabile dezvoltării sale. Să presupunem, de dragul jocului nostru, că mema "votul este bici" ar fi înlocuită în minţile celor mai mulţi dintre noi cu alta: "votul este un contract de împrumut". Eu alegător îi împrumut celui ce va fi ales, timp, bani, resurse, care sunt ale mele!!!!, le iau de la mine din cămară, din viaţa şi avutul meu!; prin vot se semnează un contract prin care alesul îmi devine datornic! Exerciţiul mandatului său are ca finalitate să-şi plătească datoria contractată, iar dacă nu o face, ca orice datornic, ar trebui să poată fi executat silit şi, la nevoie, să fie trimis "la închisoarea datornicilor", ori la închisoare pur şi simplu, dacă a comis alte malversaţiuni prin care a încercat să derobeze de la obligaţiile contractuale asumate!

Las imaginaţiei dumneavoastră plăcerea de a inventa alte meme care ne-ar putea schimba viaţa radical, în bine, inclusiv pe cea politică! Nu doar unora, ci tuturor! Să jucăm, aşadar, "Jocul Memelor".

P.S. Unii "purişti" ar putea să spună că ideea "memelor" i-a venit, pe la 1620, unui anume Francis Bacon (el a folosit termenul de "idoli"). Scepticii vor replica, desigur, că nu poţi avea prea mare încredere într-un personaj care a găsit drumul cel mai scurt între scaunul întîiului stătător al corpului judecătorilor regali şi puşcărie, în urma unui proces de corupţie în care a fost găsit vinovat pentru vreo cincizeci de capete de acuzare! Pe de altă parte, la ce bun să studieze astăzi cineva asemenea relicve ale filosofiei, cînd arta "tinichigeriei" îşi urlă-n gura mare stringenţele sociale!

Opinia Cititorului ( 8 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Politicianul nu poate fi pedepsit de alegator.

    Clasa politica a avut grija sa faca legi care sa ii asigure continuitatea la putere si ingradirea oricarei concurente ! 

    Politicienii se rotesc la putere ca vulturii asupra unui animal muribund care cauta adapost ! Nu are nici o scapare ! 

    Alegatorul este captiv in acest joc murdar al clasei politice ! 

    Ar fi o solutie !

    Acum cu evolutia tehnicii fiecare alegator ar trebui sa primeasca in loc de carte de alegator un telefon de vot securizat. O... 

    ... de fapt, coputerul imita “mintea” umana sau altfel spus, omul cauta a-si existande “in afara” propria “minte” (o simpla analiza a sistemului electronic de supraveghere dovedeste acest fapt), desigur, studiind “devenirea” computerului putem intelege mai usor “mintea” umana ... de fapt, omul se copiaza pe el insusi in tehnologie, constient sau mai putin constient, tehnologia are ca sursa de inspiratie omul si dupa cum computerul...

    1. Interesant editorial si comentarii pe masura ...

      As intra in joc si as propune niste meme suboamenilor politici care sa le scada nivelul de serotonina, ca tot au in exces. Se zice ca serotonina ar fi secretul fericirii ... Si sa le creasca la loc doar daca se mai gandesc din cand in cand si la "operator". Ca prea nu au niciun Dumnezeu. 

      Desigur avem nevoie de meme care sa regenereze la patrat organismul planetei folosind un nou factor de putere sanatatea fizica, spirituala si mentala. Cum procuram aceste meme astfel incat sa ne activeze functiile normale ramane un vis de purist, o utopie realizabila. Sufletul planetei, organismul ei sunt virusate asa cum metalul ei colectiv este virusat. Cine a gasit sau va gasi antidotul va fi oare lasat sa-l si injecteze? Cine se va opune si cum se va opune?

      Antidotul sa nu fie cumva vreun cip in brat sau in partile moi :)) Voi spune niet si voi fugi in munti, la codru verde :), unde o mai fi si ala.

      ... solutia este oarecum simpla dar destul de greu de realizat ... primul pas consta in identificarea memelor, pasul urmator consta in inlocuirea lor cu "programe" mai sanatoase ... greutatea revine din faptul ca oamenii au tendinta de a se confunda cu memele, devin memele, se considera a fi insasi memele, cauza principala fiind exact nerecunoasterea tripartitiei hard, soft, operator - doar operatorul este cel care poate modifica "sistemul de operare" si "programele instalate" ... altfel...

    Planeta nu ne mai incape? Dupa cum se comprta alesii democrati, dictatorii camuflati, dictatorii la vedere, ai sentimetul ca vime sfarsitul acestei organizari. Ce punem in loc, sa nu fie mai rau.

    Politicienii se lupta intre ei,ignorand nevoile si vointa cetatenilor.

    Singura reactie eficace din paretea cetatenilor este ignorarea politicienilor,pana cand isi vor da seama ca traiesc intr-o lume paralela cu societatea.

    Imaginati-va ce vor face a doua zi dupa ziua votarii,cand nu vor mai gasi nici un buletin de vot in urne. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb